‘Sinema sanatının temel unsurlarının bir bütünlük, hatta olgu halinde  gerçekleşebildiği, neredeyse vatan duygusuna ulaştığı yer’in Amerika olduğunu hatırlatan sinemacı Zeki Demirkubuz, 1960’lar ve 1970’lere damgasını vuran, ‘kıskandığı’ dört Amerikan filmini Gezici Festival seyircisiyle buluşturuyor.

Çağdaş Türkiye sinemasının en önemli isimlerinden Zeki Demirkubuz’ın “kıskandığım Amerikan filmleri” olarak tanımladığı, 1960’lar ve 1970’lere damgasını vuran dört film, Gezici Festival’de sinemaseverlerle buluşacak. Sam Peckinpah’ın şiddete korkusuz yaklaşımıyla iz bırakan Köpekler filmi, Marilyn Monroe ve Clark Gable’ı son rollerinde izleyeceğiniz Uygunsuzlar,iki kayıp ruhun sıra dışı arkadaşlığını anlatan Geceyarısı Kovboyu ve Amerikalı izleyicileri Japon tarzı gerilimle tanıştıran Sydney Pollack filmi Yakuza, bu bölümdeki dört filmi oluşturuyor.

“Tek tek örnekler açısından bakıldığında, sinemanın en üst, en ideal ve aşkın halinin, Bresson, Bergman, Tarkovski, Antonioni, Ozu, Satrajit Ray gibi yönetmenler ve filmleri” olduğunu söyleyen Demirkubuz, bir yandan da “sinema sanatının temel unsurlarının bir bütünlük, hatta olgu halinde  gerçekleşebildiği, neredeyse vatan duygusuna ulaştığı yer”in Amerika olduğunu hatırlatıyor.

Gezici Festival için derlediği seçkisinin nasıl oluştuğunu da, Zeki Demirkubuz şu sözlerle anlatıyor: “Kendi adıma, ‘kıskandığım filmler’ başlığı altında önerdiğim dört filmi ve başka yüzlerce Amerikan filmini izlerken, en az yukarda bahsettiğim yönetmenler ve filmleri kadar Amerikan Sineması’ndan etkilendiğimi, kendimi onlarla karşılaştırdığımı, kafamın karıştığını ve Amerikan Sineması’nı birçok açıdan daha derin ve saygın bir yerde gördüğümü itiraf edebilirim.”

Uygunsuzlar / The Misfits

On beş Oscar adaylığı ve iki Oscar’la Amerikan sinemasının en büyük isimlerinden John Huston’ın yönettiği 1961 yapımı Uygunsuzlar, zamanında göz kamaştıran kadrosu ve kamera arkasında yaşanan olaylarla da üzerinde çok konuşulmuştu. Değişen Batı’ya eski kovboylar üzerinden bakan Uygunsuzlar, Marilyn Monroe ve Clark Gable’ın da oynadıkları son film olarak da tanınıyor. Monroe’nun kocası oyun yazarı Arthur Miller’ın yazdığı senaryodaki Monroe, Gable ve Montgomery Clift’in karakterleri de şaşırtıcı bir şekilde gerçek hayattaki karakterlerini hatırlatıyor.

Geceyarısı Kovboyu / Midnight Cowboy

İçerdiği seks ve uyuşturucu sahneleriyle “X” sınıflandırma alarak, Oscar tarihinin ilk yetişkin filmi olan Geceyarısı Kovboyu, İngiliz yönetmen John Schlesinger imzasını taşıyor. Amerikan toplumsal yapısının çöküşüne gerçekçi bir şekilde yaklaşan 1969 yapımı film, iki kayıp ruhun birbirlerine tutunmalarını anlatıyor. Jon Voight’un New York’a jigololuk yapmaya gelen erkek güzeli taşralı Joe Buck, Dustin Hoffman’ın da engelli bir verem hastası olan Rico “Ratso” Rizzo’yu canlandırdığı Geceyarısı Kovboyu, yedi dalda Oscar’a aday gösterilmiş ve En İyi Film, Yönetmen ve Senaryo ödüllerini almıştı.

Köpekler / Straw Dogs

Türkiye’de Köpekler adıyla gösterilen ve yönetmen Sam Peckinpah’ın en iyi filmlerinden kabul edilen 1971 yapımı Straw Dogs, şiddete yaklaşımıyla da sinema tarihinde iz bırakan filmlerden biri. Dustin Hoffman’ın ilk başrollerinden olan film, şiddeti yalnızca vahşet göstererek değil, karakterleri üzerindeki sarsıcı etkilerini sert bir şekilde yansıtarak sorguluyor. İçerdiği tecavüz sahnesi ve özellikle finalindeki yoğun şiddet nedeniyle, Köpekler 18 yaş altı izleyiciler için uygun değil.

Yakuza / The Yakuza

Yönetmen, yapımcı ve oyuncu Sydney Pollack’ın Paul Schrader’ın senaryosundan uyarladığı 1975 yapımı Yakuza, sıra dışı bir gangster filmi. Amerikan seyircisini Japon tarzı gerilim sinemasıyla tanıştıran filmde Robert Mitchum, Japon mafyası Yakuza tarafından kaçırılan Amerikalı bir kadını kurtarmak için Japonya’ya giden özel bir dedektifi canlandırıyor. Oyunculuklarıyla öne çıkan filmde Mitchum’a efsanevi Japon oyuncu Ken Takakura eşlik ediyor.
Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek Gezici Festival, her yıl olduğu gibi yolculuğuna Ankara’dan başlayacak. Başkentte 2-8 Aralık’ta gerçekleşecek gösterimlerin ardından 9-12 Aralık tarihleri arasında Sinop’a ve 14-18 Aralık’ta da İzmir’e konuk olacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yargıç Dredd - Dredd (2012) Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili - Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (2018) Deccal (2015) Barbie (2023) New York Masalı (2017)

Leave a comment