Gezici Festival, Yangın Var ile
ilk durak Ankara’nın kapanışını yapıyor

Gezici Festival’in Ankara yolculuğu yönetmen Murat Saraçoğlu ile yapımcı Koray Çalışkan ve senarist Murat Batgi’nin katılacağı, sezonun merakla beklenen komedilerinden Yangın Var’ın gösterimiyle sona eriyor. Festival boyunca Zeki Demirkubuz’dan Şebnem Vitrinel’e, Özcan Alper’den Muzaffer Özdemir’e sinemanın önemli isimlerini ağırlayan Gezici Festival’in bir sonraki durağı Sinop.

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 17. Gezici Festival’in ilk durağı Ankara’daki gösterimler son günlerine yaklaşırken ilk günkü heyecan sinemacı konuklarıyla azalmadan devam ediyor. Her gün sinemanın önemli isimlerini Ankaralı sinemaseverlerle buluşturan Gezici Festival, kapanışını yönetmen Murat Saraçoğlu ile yapımcı
Koray Çalışkan ve senarist Murat Batgi’nin katılacağı, sezonun merakla beklenen komedilerinden Yangın Var filminin gösterimi ile yapacak.
Bir yol komedisi olan Yangın Var, Diyarbakır Belediyesi’nin Trabzon’un Çayırbağı beldesine hediye ettiği itfaiye aracının hikayesini, bir aşk macerasının üzerine kurarak anlatıyor. Türkiye’nin güneydoğusuna ve insanlarına önyargısı olan Trabzonlu Koşman’ın Diyarbakırlı Asya’yla Güneydoğu

Anadolu’dan Karadeniz’e uzanan yolculuklarında ikiliyi Osman Sonant ve Nesrin Cavadzade canlandırıyor. Filmin 8 Aralık gösteriminde Saraçoğlu, Çalışkan ve Batgi festival izleyicileriyle buluşarak, 17. Gezici Festival’in Ankara yolculuğunu da noktalayacaklar.
Zeki Demirkubuz’la kısa söyleşiler
Festivalin Zeki Demirkubuz: Kıskandığım Amerikan Filmleri bölümüne ismini veren çağdaş Türkiye sinemasının en büyük isimlerinden Demirkubuz, Gezici Festival için seçtiği filmlerin gösterimlerinden hemen önce izleyicilerle buluşarak film hakkındaki düşüncelerini paylaşıyor.
“Bu güzel festivalde sunuculuk görevini de almış oldum,” diyerek 5 Aralık’ta gerçekleşen ilk konuşmasına başlayan Demirkubuz, Amerikan sinemasının Türkiye’de algılanışının değişmesi ve yalnızca “ticari, kötü örneklerle” değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.
John Huston’ın yönettiği Uygunsuzlar filmini “ilk izlediği zaman duyduğu heyecanı” hatırlayan Demirkubuz, filmin “erkeklik ve ego meselesi” üzerine önemli mesajlar içerdiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı. 6 Aralık’taki John Schlesinger imzalı Geceyarısı Kovboyu filminin gösterimi öncesi, “kapitalizm ve dostluk üzerine bu kadarını izlemedim” diyen Demirkubuz, Dustin Hoffman ve John Voight’ın oyunculuklarına özellikle dikkat çekti.

Film ekipleriyle Türkiye 2011
17. Gezici Festival’in açılış filmi Entelköy Efeköy’e Karşı’nın yönetmeni Yüksel Aksu, yapımcılar ve oyuncularının katılımıyla başlayan Türkiye 2011 gösterimleri bu bölümdeki filmlerin yapımcı, yönetmen ve senaryo yazarlarının katılımlarıyla izleyicilerle soru cevap seanslarıyla tamamlanıyor. 5 Aralık’ta Çiğdem Vitrinel’in yönettiği Geriye Kalan’ın gösterimine katılan yapımcı ve senaryo yazarı Şebnem Vitrinel, kardeşiyle çalışmanın nasıl bir deneyim olduğunu ve biraz da “mecburen yapımcılık rolüne” soyunduğunu anlatırken, filmin “ağır mevzusunu basit bir anlatımla” vermeye çalıştıklarını söyledi.
Gelecek Uzun Sürer’in 6 Aralık’taki gösterimine filmin senaryo danışmanı ve kurgucusu Thomas Balkenhol ile katılan yönetmen Özcan Alper, filmin gösterimi öncesi yaptığı kısa sunumda izleyicilere, “Otuz yıl süren bir savaşta genç olmak nasıldır, o gözle bakmak istedim,” dedi.

İstanbul’da yaşayan bir kadının birkaç aylığına ülkenin güneydoğusuna yaptığı yolculuk ekseninde bölgenin yakın siyasal tarihine eleştirel bir bakış getiren filmiyle ilgili “İfadelere yüklenmek istedim. Yüzler benim için çok önemli” diyen Alper, “genç bir sinemacı olarak ölümün normalleştiği, kanıksandığı bu coğrafyaya kamerasını çevirmek” istediğini film sonrasında izleyicilerle paylaştı.
Yurt filminin 7 Aralık’ta gerçekleşen gösteriminde ise, Uzak filmindeki rolüyle Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülü alan Muzaffer Özdemir, bu sefer filmin yönetmeni olarak izleyicilerle buluştu.
Gezici Festival’de panel, söyleşi ve atölyeler
Gezici Festival, film gösterimlerinin yanı sıra, panel, söyleşi ve atölyelerle de Ankaralı sinemaseverlere dört gün boyunca alternatif eğitim ve tartışma ortamları sundu.
Koray Löker’in moderatörlüğünde 3 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen panelde Foti Benlisoy, Can Ertuna ve Emrah Göker Arap Baharı’nı tartıştılar. Foti Benlisoy, Arap Baharı’nın “neden politik mücadelelere esin kaynağı olduğunu” sorarken; Ertuna, bir televizyoncu olarak kişisel gözlemlerini anlattı. Emrah Göker ise, Libya’nın politik ve sosyal yapısının tarihçesini katılımcılarla paylaştı.
Skyturk’te Televizyonun En Canlı Yeri adlı sinema programını hazırlayıp sunan Ceylan Özçelik, 4 Aralık Pazar günü gerçekleşen Dikkat Çekim Var! söyleşisinde “televizyonda sinema programı yapma”nın inceliklerini anlattı. “Önemli olanın tutarlı ve özgün bir program yapmak olduğunu” vurgulayan Özçelik, Gezici Festival için hazırlanmış bir videoyu da izleyicilere sundu.
Türkiye’nin önemli akademisyenlerinden Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse ve Dr. Serdal Bahçe, 4 Aralık Pazar günü Ahmet Gürata moderatörlüğünde gerçekleşen panelde sınıf kavramını tartıştılar. Köse ve Bahçe, sınıf üzerine ortak çalışmalarından söz ederek, 1980’lerden bu yana sınıf kavramının sosyal bilimlerdeki dönüşümünü katılımcılarla paylaştılar. Boratav ise katılımcılara sınıf kavramını, Seren Yüce’nin Çoğunluk filminden yola çıkarak anlattı.
Sinema Laboratuarı: Senaryo Grubu’nun 5 Aralık’ta düzenlediği Senaryo Atölyesi’nde ise Ersan Ocak, Okan Cem Çırakoğlu ve Özcan Yağcı, senaryo yazmanın inceliklerini izleyicilerle paylaştılar. Psikoloik anlamda bir “karakter” nasıl kurgulanır, karakterler (ve tipler) için inandırıcı diyaloglar nasıl yazılır, bir yönetmen senaryoyu eline aldığında bu metinle ne yapar, tartışılan konular arasındaydı.
Kültürel ve görsel araştırmaların yanı sıra anlatıbiliminin de tanınmış isimlerinden, akademisyen ve eleştirmen Mieke Bal, Michelle Williams Gamaker’la birlikte gerçekleştirdiği son filmi Deliliğin Uzun Tarihi’nin 6 Aralık’taki gösteriminin ardından ‘Kültürün Suskunlaştırdığı’ teması çerçevesinde bir masterclass ile izleyiciyle buluştu.

Bir sonraki durak Sinop
8 Aralık tarihinde Ankara durağındaki son gösterimlerini tamamlayacak Gezici Festival, ertesi gün Karadeniz kıyılarında ilk kez uğrayacağı Sinop’a misafir olacak. İkinci durağında Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi, Sinop Kültür ve Turizm Derneği ile işbirliği yapan Gezici Festival’in gösterimleri, 9-12 Aralık tarihleri arasında Sinop’un tek sineması olan Deniz Sineması’nda gerçekleşecek.
Festivalin son durağı ise 14-18 Aralık 2011 tarihleri arasında İzmir olacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Tut Yüreğimden Anne (2018) Süper Baba - Delivery Man (2014) Adele’nin Olağanüstü Maceraları - Les Aventures Extraordinaires D’Adele Blanc-Sec (2010) Sesime Gel - Were Dengê Min (2014) RoboCop (2014)

Leave a comment