17. Gezici Festival, Ankara, Sinop ve İzmir’i kapsayacak, 17 günlük yolculuğuna 2 Aralık’ta başlıyor. Festivalin açılış filmi, Yüksel Aksu’nun beklenen filmi ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’ olacak. Yönetmen, oyuncu ve yapımcıların katılacağı açılış galasıyla Gezici Festival, sinema dolu bir haftayı da Ankara’da başlatmış olacak.

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 17. Gezici Festival, üç şehri kapsayacak yolculuğuna başlamaya hazırlanıyor. 2 Aralık Cuma günü Ankara’da başlayacak festival, 2-8 Aralık Ankara gösterimlerinin ardından 9-12 Aralık tarihlerinde Sinop’ta ve 14-18 Aralık tarihleri arasında İzmir’de sinemaseverlerle buluşacak.

Açılış filmi: Entelköy Efeköy’e Karşı
Türkiye sinemasının son dönemdeki en iyi örneklerinin Türkiye 2011 bölümünde gösterileceği Gezici Festival, açılışını yönetmen Yüksel Aksu’nun beklenen filmi Entelköy Efeköy’e Karşı ile yapıyor. 2006 yılında senaryosunu yazıp yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği düşük bütçeli filmi, Türkiye’nin Oscar adayı Dondurmam Gaymak ile Türkiye sinemasında önemli bir yer edinen Aksu, son
filminde bir grup ekolojik aktivistin, mütevazı bir Ege köyüne yerleşerek, orada kurulması gündemde olan termik santrali engelleme çabalarını anlatıyor. Filmini bir antik komedya formunda kurgulayan Yüksel Aksu, politik argümanlar ve bölge kültürü kadar yerel ağza da hakim olmasının sağladığı avantajla güçlü bir mizah yaratıyor. 1 Aralık akşamı Ankara’da gerçekleşecek açılış galasında gösterilecek Entelköy Efeköy’e Karşı, yönetmen Yüksel Aksu, filmin oyuncuları Ayşe Bosse, Şahin Irmak, Emin Gürsoy, Ümit Olcay ve Hamit Demir ile filmin yapımcıları Muharrem Gülmez ve Taha Altaylı’yı da Ankaralı izleyicilerle buluşturacak.

Adana ve Antalya’dan ödüllü filmler
Onur Ünlü’nün Altın Koza’dan En İyi Film dahil üç ödülle dönen ve merakla beklenen filmi Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi de Türkiye 2011 seçkisinde yer alıyor. 65 yaşında bir anayasa profesörünün ve ailesinin hayatının bir gecede nasıl değiştiğini kara mizahla anlatan filmin 2 Aralık’taki gösteriminde oyunculardan Bülent Emin Yarar da bulunacak.
Antalya Film Festivali’nde Çiğdem Vitrinel’e En İyi Yönetmen, Devin Özgür Çınar’a En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini getiren Geriye Kalan’ın 5 Aralık gösteriminde ise, senaryo yazarı ve yapımcı Şebnem Vitrinel izleyicilerle bir araya gelecek. Film, kocasının başka bir kadınla ilişkisini öğrenen ve kocasını geri kazanabilme çabalarıyla durumu karmaşık bir noktaya getiren Sevda’nın öyküsünü anlatıyor.

Yönetmenler Ankaralı sinemaseverlerle buluşuyor
İlk filmi Sonbahar ile yeni Türkiye sinemasının ilgi çeken genç yönetmenleri arasına katılan Özcan Alper, son filmi Gelecek Uzun Sürer’in 6 Aralık’ta gerçekleşecek Ankara gösteriminde izleyicilerle buluşacak. Film, İstanbul’da bir üniversitede müzik araştırmaları yapan Sumru’nun ağıt derlemeleri konulu tez çalışması için birkaç aylığına ülkenin güneydoğusuna yaptığı yolculuk ekseninde bölgenin yakın siyasal tarihine eleştirel bir bakış getiriyor.
Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak filmindeki performansıyla Cannes Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Muzaffer Özdemir’in ilk yönetmenlik denemesi Yurt, sıkıntılarından kurtulmak umuduyla, sıla özlemi çektiği, doğduğu kent Gümüşhane’ye giden, ancak orada da İstanbul’dakini aratmayan bir doğa katliamıyla karşılaşan bir mimarın öyküsünü anlatıyor. Filmin 7 Aralık’taki gösterimine Muzaffer Özdemir konuk olacak.
Kapanış filmi: Yangın Var
17. Gezici Festival’in Ankara durağı, Koray Çalışkan’ın senaryosunu yazdığı ve Murat Saraçoğlu’nun yönettiği yol komedisi Yangın Var’la kapanacak. Diyarbakır Belediyesi’nin Trabzon’un Çayırbağı beldesine hediye ettiği bir itfaiye aracının hikayesini, bir aşk macerasının üzerine kurarak anlattığı filmin 8 Aralık gösteriminde Murat Saraçoğlu festival izleyicileriyle buluşacak.

Dünya Sineması’ndan ödüllü filmler ve Amerikan klasikleri
Gezici Festival, Türkiye sinemasıyla beraber bu yıl önemli festivallerden ödüllerle dönen filmleri de Dünya Sineması bölümünde gösterecek. Cannes Film Festivali’nde Altın Kamera ödülünü alan, Pablo Giorgelli’nin yönettiği Akasyalar; En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Lars von Trier’in tartışmalı filmi Melankoli; En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan, 1920’lerin Hollywood’una bir sevgi gösterisi Artist; En İyi Avrupa Filmi seçilen, Karl Markovics’in yönettiği Nefes ve Fipresci ödülünü kazanan, Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismäki’nin son filmi Umut Limanı ile Berlin’den iki Gümüş Ayı’yla dönen Paula Markovitch’in filmi Ödül ve Locarno’da En İyi İlk Film ödülü kazanan Valérie Massadian’ın yönettiği Nana, Dünya Sineması bölümünde gösterilecek filmler arasında.
Arjantin’den İzlanda’ya ve Polonya’ya zengin bir seçki sunan bu bölümde gösterilecek diğer filmler, çağdaş Güney Kore sinemasından Hong Sangsoo’nun filmi Onun Geldiği Gün, son yılların en iyi İzlanda filmlerinden Rúnar Rúnarsson’un filmi Volkan ve Krzystof Kieslowski’nin öğrencilerinden Greg Zglinski’nin ödüllü filmi Cesaret olacak.
Zeki Demirkubuz’un “kıskandığım filmler” olarak tanımladığı dört Amerikan filmi de Gezici Festival’de izleyicilerle buluşacak. Beyazperdeye şiddeti en baskın şekilde yansıtan filmlerden, Sam Peckinpah’ın yönettiği Köpekler; Marilyn Monroe ve Clark Gable’ın son rollerini aldıkları, John Huston’ın Uygunsuzlar filmi; yönetmen Sydney Pollack’ın Yakuza’sı ve John Schlesinger’ın yönettiği Geceyarısı Kovboyu bu bölümde gösterilecek filmler.

Arap Baharı ve göçmenler
Bahar İsyancıdır bölümü 2011 yılında Arap dünyasında demokrasi talebiyle başlayan dönüşümü sinemacıların bakış açısıyla beyazperdeye taşıyor. Gezici Festival, Arap Baharı’nı film

gösterimlerin yanı sıra bir panelle de tartışmaya açıyor.
Tuncel Kurtiz’in 1979’da İsveç’te, senaryosunu Nuri Sezer ile birlikte yazarak yönettiği, baş rolünü üstlendiği filmi Gül Hasan da, Gezici Festival’de izleyicilerle buluşacak filmler arasında. Bu sıradışı gurbetçi filmi zamanında birçok kişiyi rahatsız etmiş; film, Antalya’da
aldığı üç ödül ve İsveç Film Enstitüsü’nün En İyi Yönetmen Ödülü’ne karşın unutturulmaya çalışılmıştı.
Kusursuz sinemalarıyla öteki Avrupa’yı ve sıradan insanın yaşam mücadelesini “belgeselvari” kameraları ve kendilerine özgü sinema dilleriyle perdeye yansıtan Dardenne Kardeşler, Gezici Festival’e bu yıl beş filmden oluşan bir toplu gösterim ile konuk oluyor. 1999 Cannes Altın Palmiye ödüllü Rosetta, hayatı bir trajediyle altüst olan bir işçinin öyküsünü anlatan Oğul, genç bir adamın vicdanıyla ilk kez yüzyüze gelişini konu eden Söz, genç bir Arnavut kadının ahlaki ikilemlerini anlatan Lorna’nın Sessizliği ve bu yıl Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan Bisikletli Çocuk bu bölümde gösterilecek filmler.

Ücretsiz kısalar ve çocuk filmleri
Gezici Festival’in klasikleşen kısa film gösterimleri bu sene üç bölümde toplanıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yenilikçi filmlerin gösterileceği Kısa İyidir, son 30 yıldan örneklerin gösterileceği Kısaca Finlandiya ve Finlandiya’nın en ünlü yönetmeninin kısalarını kapsayan Kuzeyin Kovboyları: Aki Kaurismäki bölümleri festivalin kısa film seçkisini oluşturacak. Belçika ve Fransa’dan gelen filmler, Çocuk Filmleri bölümü altında küçüklerin olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çekecek. Alman Kültür Merkezi’ndeki bu gösterimler ücretsiz olacak.

Söyleşi, atölye ve paneller
17. Gezici Festival, film gösterimlerinin yanı sıra, eğitim ve tartışma ortamlarıyla da Ankaralılara zengin bir program sunuyor. Festival kapsamında 3 Aralık’ta Can Ertuna, Emrah Göker, Foti Benlisoy ve Koray Löker Arap Baharı’nı  farklı boyutlarıyla ele alırken 4 Aralık’ta Prof. Dr. Korkut Boratav, Doç. Dr. Ahmet Haşim Köse ve Dr. Serdal Bahçe Sınıf kavramını ele alacaklar.
Skyturk’te yayınlanan En Heyecanlı Yeri adlı sinema programını hazırlayan ve sunan Ceylan Özçelik’in 4 Aralık’taki söyleşisi Dikkat Çekim Var!’da televizyon için bir sinema programı yapmak en ince ayrıntılarına kadar tartışılacak. Sinema Laboratuarı’nın 5 Aralık’ta vereceği Senaryo Atölyesi’nde senaryoda karakter, diyalog, oyunda karakter kurgusu, diyalog ve yönetmen-senarist ilişkisine yönelik bir çerçeve oluşturulacak.
Tanınmış akademisyen ve eleştirmen Mieke Bal, 6 Aralık’ta gerçekleşecek Kültürün Suskunlaştırdığı buluşmasında Michelle Williams Gamemaker’la birlikte gerçekleştirdiği son filmi Deliliğin Uzun Tarihi’nin gösteriminin ardından bir masterclass ile izleyiciyle buluşacak. Ankara Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek tüm etkinlikler ücretsiz katılıma açık olacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ayı Paddington - Paddington (2014) Darağacı - The Gallows (2015) Tamam mıyız? (2013) Hayat Var (2009) Pinokyo - Pinocchio (2020) Başlat: Ready Player One - Ready Player One (2018)

Leave a comment