GENÇ PEHLİVANLAR

SİNOPSİS: Güreş, Türk spor tarihinde ata sporu olarak anılan, tarihi yüzyıllar önceye dayanan bir sporumuzdur. Tarihi gelişimi sonucunda da sosyal bir etkinlik olmanın yanı sıra kültürel bir kimlik kazanmıştır. Türklerin ortaçağda göç etmeleriyle birlikte de bu spor Batı’da da tanınmış ve hatta zaman içerisinde farklı türlere dahi ayrılmıştır. Çekimleri Amasya’da gerçekleşen “Genç Pehlivanlar” belgeseli, Amasya’nın civar köylerinden gelip Güreş Eğitim Merkezi’ne yatılı olarak yerleşen çocukların başlarından geçenleri anlatmaktadır.

İlk kez ailelerinden ayrılan ve bir gün güreş dalında dünya şampiyonu olmayı hedefleyen çocukların hikâyelerinin anlatıldığı, Kültür Bakanlığı destekli “Genç Pehlivanlar” belgeseli, Avrupa’nın en büyük çocuk filmleri festivali olan Cinekid Film Festivali’ne, Selanik Film festivaline, Antalya Film Forum’a ve son olarak uluslararası anlamda en büyük 3 festivalden biri olan 66. Berlin Film Festivali’ne seçilmiştir. Belgesel seçilmiş olduğu festivallerin yanı sıra Avrupa’nın birçok festivalinde daha yarışacak ve özel kanallarda da yayınlanacaktır.

Genç Pehlivanlar Belgeseli, çocuklarla yetişkinleri, bedenle toplumu, kırsalla şehri, gelenekselle modern olanı, duygusalla komediyi, kısacası pek çok zenginliği bir arada barındıran çok katmanlı bir belgeseldir.

HİKAYE: “Genç Pehlivanlar”, Amasya’nın civar köylerinde yaşayan yoksul ailelerin çocuklarının güreşte elde edecekleri başarı ile kendilerine yeni bir yol çizmeye çalışmalarının öyküsünü anlatıyor. 12 yaşında altı çocuğun arkadaşlık, başarı ve sıkıntılarına odaklanan film, annesini kaybettiğinden beri dedesi tarafından büyütülen ve kilo sorunu olan Baran, geçen yıl kolunu kırdığı için antrenmandan geri kalan ve uluslararası şampiyonaya hazırlanan Harun, hırslı ve hevesli olmasına rağmen sağlık sorunları olan Beytullah, herkesi güldüren Ümit, olimpik güreşçi abisini hem kıskanan hem de ona özenen, yaş grubunun en küçük şampiyonu Ahmet ve grubu bir arada tutan Muhammed’in öyküsüne odaklanıyor.

Çocuklarla iş yapmanın zorluğunu bilen Mete Gümürhan, bu sorunu çocuklarla bire bir ilgilenerek çözmüş. Onlara bir ağabey gibi yaklaşarak, samimi ve içten olmalarını sağlamış. Bu nedenledir ki, Genç Pehlivanlar bir belgesel olmasına rağmen, çoğu yakın planlardan oluşan sahnelerde çocuklar bir kez olsun kameraya bakmıyorlar. Üstelik bu belgesel bildiğimiz anlamda bir sporda başarı hikâyesinden çok, bir hayat mücadelesini anlatıyor. Filmin başından sonuna kadar Mete Gümürhan’ın derdinin de bu olduğu rahatça görülüyor.

DAĞITIM: M3 Film
YAPIM: Kaliber Film & Filmaltı
YAPIMCI: Aydin Dehzad, Asli Akdağ, Kaan Korkmaz & Zeynep Aşkin Korkmaz
UYGULAYICI YAPIMCI: Bas Broertjes. Dop: André Jäger
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: André Jäger
KURGU: Ali Aga
YARDIMCI EDİTÖR: Inèz Poortinga
SES TASARIM: Cenker Kökten
YARDIMCI SES TASARIM: Huibert Boon
YAPIM YILI: 2016
ÜLKE: Türkiye, Hollanda
DİL: Türkçe
SÜRE: 90 Dakika
YÖNETMEN & SENARİST: Mete Gümürhan
KATILANLAR: Muhammed Ceylan, Beytullah Onur, Harun Kılıç, Baran Kendirlioğlu, Ümit Yılmaz, Ahmet Yücel

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
ODA (2023) Yves Saint Laurent (2014) Stalin’in Ölümü - The Death of Stalin (2018) Beyaz Diş - White Fang (2018) Sarıkamış Çocukları (2017) Cesur Balık 2 - Reef 2: High Tide (2013)