8 Nisan 1965 yılında Fransa ve Türkiye arasında imzalanan karşılıklı İşgücü Anlaşması’nın 50. yılı vesilesiyle, Fransa İstanbul Başkonsolosluğu, Fransız Göç ve Entegrasyon Bürosu (OFII), Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA), Galatasaray Üniversitesi ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle bir dizi etkinlik düzenlenecek. 50 yıllık birlikteliğin kültürel, politik ve toplumsal yansımaları, film gösterimi, konferans ve sergi etkinlikleriyle gündeme getirilecek.

7 Nisan Salı günü saat 19:00’da Türk asıllı Fransız kadın yönetmen Müret İŞİTMEZ’in Mart ayı başında Fransa’da gösterime giren « Annem ve Babam » (Ma mère et mon père) adlı belgesel filmi Fransız Kültür Merkezi’nde ilk kez Türk izleyicilerle buluşacak. Yönetmenin 1970’li yıllarda Fransa’ya göçen ailesinin hikayesini anlattığı filmin gösteriminin ardından  Müret İşitmez’in katılacağı bir söyleşi de gerçekleştirilecektir.
Film Türkçe’dir. Fransızca altyazılıdır. Giriş ücretsizdir. Söyleşide simültane çeviri yapılacaktır.
Ayrıntılı bilgi : http://www.ifturquie.org

8 Nisan Çarşamba günü 14 :00-17:00 saatleri arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek konferansta ise İşgücü Anlaşması’nın sonuçları, vize politikaları üzerine sürgelen tartışmalar ve serbest dolaşım konuları ele alınacak. Konuşmacılar arasında yer alan Fransa İstanbul Başkonsolosu Muriel DOMENACH  « Yeni vize politikası », T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı İsmail DEMİRYÜREK ise  « Türkiye’nin yurtdışındaki vatandaşlarına yönelik yeni politikası » üzerine söz alacaklar. Konferansın ikinci oturumundaysa toplumsal bilim alanındaki araştırmacılarla dernek temsilcileri, Avrupa’daki Türk topluluklarının uğradığı değişim üzerinde duracaklar.

8 Nisan Çarşamba saat 18 :00’da belgesel ve portre alanında çalışmalarını sürdüren fotoğrafçı Ahmet SEL’in  « Demir Atanlar » sergisinin açılışı Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacaktır. 8 – 30 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve OFII’nin Türkiye temsilciliğinde ziyarete açık olacak olan sergi Fransa’daki Türk göçünün sosyal, mesleki ve coğrafi  manzarasını göçmen portreleri aracılığıyla izleyiciyle paylaşmaktadır. İlk kez Fransa’da ELELE Derneği tarafından 2007’de düzenlenen sergi, daha sonra Fransa Ulusal  Göçler Tarihi Kurumu’nun desteği ile 2009 yılında Fransa’da Türkiye Mevsimi kapsamında açılmıştır. 2010 yılında ise İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenmiştir.
Ayrıntılı bilgi : http://www.ifturquie.org

9 Nisan Perşembe günü ise Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde, Galatasaray Üniversitesi işbirliği ile, Fransa’ya Türk Göçü hakkında farklı disiplinlerin buluştuğu « Fransa’ya Türk Göçü Üzerine Genç Araştırmacıların Çalışmaları » başlıklı bir çalıştay düzenlenecektir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Süper İncir (2013) Hani Meral (2012) Rüya Senaryo - Dream Scenario (2024) Lanet II - Sinister II (2015) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Kan ve Aşk - In The Land of Blood and Honey (2012)

Leave a comment