26 Ekim Pazartesi akşamı Paris’ te gerçekleştirilen ve Fransa Başbakanı Manuel Valls, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo gibi önemli isimlerin katıldığı törenle Cumhuriyet Laiklik Komitesi‘nin 2015 Uluslararası Laiklik Ödülü aldı.

Fazıl Say, ödül töreninde yaptığı konuşmada şöyle konuştu;

“Sevgili Dostlarım,

Bana bu ödülü layık görmenizden onur duyduğumu söyleyerek sözüme başlamak isterim.
“Laiklik”, benim memleketim Türkiye’de, cesur lider Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir  kavramdır. Bizler için laiklik bilimde, sanatta, sporda, her şeyde dünya
yarışında varolmak isteyen Türkiye insanlarının, farklı inançlara ve farklı etnik kökenlere
dağılmış halkına, eşit insan hakları veren, tüm inanışlara ve inançsızlara adil hak tanıyan,
her tür felsefi düşünceyi özgür kılan bir üst adalet idi. Hepiniz biliyorsunuz ki, bu durum
son yıllarda vahim bir şekilde değişime sürüklenmektedir.

21. yüzyılın başında bu kadar tepkili bir terör zihniyetinin bu kadar insanlık dışı bir
noktaya varmış olması, hepimiz için bir dramdır. Bu durumun oluşmasının suçluları hem doğuda, hem de batıdaki güç dengeleridir. Bu “mükemmel olmayan dünyada” sanatımız ile gerçekte ne kadar yapıcı olabileceğimizi zaman gösterecek. Ama bu dünyanın, çocuklarımıza torunlarımıza bırakmak istediğimiz iyi ve barış içinde bir dünya olması için artık hepimiz çok şey yapmalıyız.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Küçük Ayak - Smallfoot (2018) Bırak Kendini - Lasciati Andare (2017) Tinker Bell: Gizemli Kanatlar - Tinker Bell: Secret Of The Wings (2012) Eş Anlamlılar - Synonyms (2019) Efsunlu: Kabirden Gelen (2019) Mahluk (2022)

Leave a comment