KANADA’DAN HİNDİSTAN’A, FRANSA’DAN SİBİRYA’YA UZANAN  ESARET’İN HİKAYELERİ

“ESARET GÜNLÜĞÜ/ 1. DÜNYA SAVAŞINDA TÜRK ESİRLER” belgesel dizisin çekimlerine 2001 yılı şubat ayında başlandı. Çekimler 2012 haziran sonunda tamamlandı ve  4 ay süren post prodüksiyon çalışmasının ardından yayına hazır hale geldi.
13 Bölüm olarak hazırlanan belgesel dizinin yapımı TMC, YAPIMCILIĞI Mustafa Karahan, yönetmenliği Cem Fakir, danışmanlığı Prof. Dr. Azmi Özcan  tarafından gerçekleştirildi. Petline Petrol Dağıtım’ın katkılarıya hazırlanan dizinin jenerik müziği Kıraç, bölüm müzikleri Ediz Hafızoğlu tarafından yapıldı. Belgesel dizide, esaret hayatındaki Osmanlı esirlerinin esaret kamplarında çıkardığı gazeteler, bayram günlerini nasıl geçirdiği, esaret günlerinde ki kültürel, sportif, eğitim v.b. çalışmaları Imperial War, Gaumont Pathe ve British Pathe isimli arşiv müzelerinden alınan gerçek görüntüler yer aldı. Sarıkamış’ta, Allahüekber Dağları’nda donarak ölen, Sibirya yollarında yaya olarak, at arabalarıyla, trenlerle binlerce kilometrelik yolculuklarda çekilen çileler, Mısır, İsrail, Filistin ve Irak’tan Hindistan ve Burma’ya uzanan yol hikayelerinin yer aldığı belgesel dizide, kanalizasyon ve yol işlerinde çalışma hayatının zorlukları, yiyecek, içecek ve giyim konusundaki kıtlıklar, salgın hastalıklar, yanlış tedaviler sonucu sakat kalmalar v.b. birçok hikaye gerçek arşiv görüntüleri ile anlatılıyor. Belgesel dizide ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin iki Cumhurbaşkanı’nın 1. Dünya Savaşı’nda Mısır’da esir düştükleri dile getiriliyor. “Esaret” yokluk demekti. Artık özgürlükleri yoktu. Anası, babası, karısı, çocukları yoktu. Üstelik vatandan da bir haber gelmiyordu… 1. Dünya Savaşı’nda cepheye gönderilen Türk askerlerinin 200 binden fazlası aynı kaderi paylaştı.. Onlardan geriye, dinmeyen bir vatan hasreti ile unutulmuşluk kaldı. Onlar bu toprakların kayıp çocuklarıydı.
“Esaret Günlüğü” belgeseli,  kaderine terk edilmiş insanlarımızın öyküsüdür. Savaşın üzerinden geçen yaklaşık bir asrın ardından hayat bulan belgesel; bir ulusun varoluş sebebi olan, ayakta ve hayatta kalmasını sağlayan insanların dramlarını dile getiriyor.
“Esaret Günlüğü” belgeselinin ilk iki bölümü 24 Kasım Cumartesi günü saat 18:15’te; tekrarı 25 Kasım Pazar günü saat 14:15’te NTV’de yayınlanacak.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632059794858″]

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Spark: Bir Uzay Macerası - Spark: A Space Tail (2017) Lego Batman Filmi - Isra en Het Magische Boek (2017) Mutlu Oyuncak Dükkanı (2022) Ya Aşksa? - What If? (2014) Siyah Karga (2016) Sekiz Dağ - The Eight Mountains (2023)

Leave a comment