DÜNYA İSTİLASI: LOS ANGELES SAVAŞI
“World Invasion: Battle Los Angeles”

YAPIM BİLGİLERİ: Yıllar boyunca, dünyanın dört bir yanında -Buenos Aires, Seul, Fransa, Almanya, Çin- belgelenmiş UFO görülmesi vakalarına rastlandı Ama 2011’de, eskiden sadece görülen şeyler, Dünya’nın bilinmeyen güçlerin istilasına uğramasıyla korkunç bir gerçek haline dönüşür. İnsanlar dünyanın büyük şehirlerinin düşüşünü izlerken, Los Angeles kimsenin beklemediği bir savaşta insanlığın son cephesi haline gelir. Bir Deniz Piyadesi Başçavuş (Aaron Eckhart) ve yeni taburu, kumda bir sınır çizgisi çekerek benzersiz ve daha önce hiç karşılaşmadıkları bir düşmana karşı mücadeleye girişirler.

Columbia Pictures, Relativity Media ortaklığıyla bir Original Film yapımı olan, World Invasion: Battle Los Angeles/Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı’nı sunar. Filmin başrollerinde Aaron Eckhart, Michelle Rodriguez, Ramon Rodriguez, Bridget Moynahan, Ne-Yo, ve Michael Peña yer alıyor.  Yönetmen Jonathan Liebesman.  Yapımcılar Neal H. Moritz ve Ori Marmur.  Senaryo yazarı Chris Bertolini.  Yürütücü yapımcılar Jeffrey Chernov ve David Greenblatt.  Görüntü Yönetmeni Lukas Ettlin.  Prodüksiyon Tasarımcısı Peter Wenham.  Editör Christian Wagner.  Görsel Efekt Süpervizörü Everett Burrell.  Kıyafet Tasarımcısı Sanja Milkovic Hays.  Filmin müzikleri Brian Tyler’a ait.

FİLM HAKKINDA

World Invasion: Battle Los Angeles/Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı’nda, dünya bilinmeyen güçlerin saldırısı altındadır. Dünyanın dört bir yanında insanlar büyük şehirlerin birer birer düşüşünü izlerken, Los Angeles kimsenin beklemediği bir savaşta insanoğlunun son direniş noktası haline gelir.

Yıllar boyunca, tanık olunan ve kaydedilen sayısız UFO vakasına rastlandı– 1965’te Buenos Aires, 1983’te Seul, Fransa, Almanya, Çin– ama tüm bunlar, akıl almaz olayların üzerini örten resmi açıklamalarla geçiştirildi. Örneğin, 1942 yılının 24-25 Şubat gecesinde, Pearl Harbor’un bombalanmasının ardından ulusal alarm durumundaki Amerika’da, Los Angeles’lılar hava taarruzu sirenleriyle uyandı. 37. Kıyı Topçu Birliği, Santa Monica üzerinde uçan araçlara uçaksavar mermileriyle saldırdı- bu araçların bazıları çok yavaş, bazıları ise hesaplara göre saatte 200 mile ulaşan hızlarla uçuyordu. Mermiler araçlara değil, sadede şehre zarar verdi. Her ne kadar çeşitli resmi araştırmalar yapıldıysa ve o gece L.A.’de gökyüzünde olanları açıklamaya yönelik demeçler –hava balonları vs— askeri uzmanların konu hakkında fikir ayrılığına düştüğünü gösteren gizli hükümet belgelerinin varlığından söz ediliyor. Yapımcı Ori Marmur  “Gerçek hayattan alınan olayları seviyorum; filmin ayaklarının yere basmasını sağlıyor” diyor. “Filmde, bu dahil önceki tüm UFO vakalarının, bilinmeyen güçler tarafından gerçekleştirilecek istila için hazırlık niteliği taşıyan birer keşif görevi olarak gösterilmesine karar verdik.”

İnsanlardan oluşan küçük bir grubun, hayal bile edilemeyecek bir düşmanla karşı karşıya kalmasını anlatan öykünün yönetmenliğini üstlenen Jonathan Liebesman, “World Invasion: Battle Los Angeles/Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı tam da sinemada izlemek istediğim ve yönetmeyi hayal ettiğim tipte bir film,” diyor.

Senaryo yazarı Chris Bertolini, World Invasion: Battle Los Angeles/Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı filmi haline gelecek olan fikir aklına ilk geldiğinde, en sevdiği iki öykü çeşidini bir araya getirmek istediğini söylüyor. “Dünya dışı varlıkların burada, Dünya’da olduğu bir öykü ve savaşı yerdeki insanların gözünden gördüğünüz, bireyler hakkında bir öykü anlatmak istedim,” diyor. “Öykünün küçük bir grubu izlemesi ve seyircilerin, grubun yaşadığı her şeyi yaşaması fikrini benimsedim.”

Bertolini’nin taslak halindeki senaryosu ilk olarak aksiyon filmleri konusunda muazzam bir deneyime sahip olan ve öyküdeki potansiyeli gören yapımcı Neal H. Moritz tarafından görüldü. Moritz “Benim için bu senaryoyu diğerlerinden ayıran şey, uzaylı istilasına uğrayan dünyada küçük bir insan grubunun bakış açısını taşımasıydı. Bunun özgünlüğü hoşuma gitti,” diyor.  “Her biri hayatlarında farklı mücadeleler veren, ülkelerini istilacı güçlere karşı korumaya çalışan bir grup genç erkeğe ve kadına yakından bakıyor.”

Liebesman, film için sahip olduğu vizyonu gösteren bir sunumla yönetmenlik görevine layık görüldü. Bir video kamerayla L.A. Sokaklarına düşen Liebesman çekim yapmaya başladı ve ardından, çekimlere uzaylıları eklemesini sağlayacak programları kendi kendine öğrendi.  Moritz “Jonathan Texas Chainsaw/Teksas Katliamı’nın öncesini anlatan filmi yönetmişti; filmi sevmiştim ama bu onu World Invasion: Battle Los Angeles/Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı için bariz bir seçenek haline getirmiyordu. Sonra hazırladığı sunumu gördüm ve ‘Vay, bu her yönetmenin yapması gereken bir şey,’ diye düşündüm” diyor.  “Sunumu stüdyoya gösterdiğimde onlar da benim kadar heyecanlandı. Daha işi almadan öne çıkıp film için bu kadar çaba harcayan biri, birlikte çalışmak istediğimiz gibi biri demektir.”

Aaron Eckhart, kariyerini askerlik üzerine kurmuş ve kendi deyimiyle “tükenmiş” Başçavuş Nantz rolünde oynuyor. Nantz emekliliğin eşiğindeyken yeniden aktif hizmete geçmek zorunda kalır. “L.A.’de uzaylılara karşı savaşan bir grup genç Deniz Piyadesine liderlik ediyor. Bunu istemeye istemeye yapıyor ama tam da izlemek istediğim kahraman tipi bu.”

Michelle Rodriguez, Nantz ve müfrezesi için önemli bir müttefik haline gelen Elena Santos’u canlandırıyor. Aktris, “Her şeyin başladığını radarda görüyor,” diyor. Müfreze kendini bilinmeyen güçlerle karşı karşıya bulduğunda, “olay yerine ilk gelenlerden biri olarak uzaylıları takip edip ne olduklarını ve nelerden etkilendiklerini öğrenmeye çalışıyor.” Kadro Ramon Rodriguez, Bridget Moynahan, Grammy ödüllü R&B sanatçısı Ne-Yo ve Michael Peña gibi isimlerle tamamlanıyor.

Filmin özel efekt süpervizörü olan Everett Burrell, Deniz Piyadelerinin rakiplerinin sadece savaş gücü olarak askerlerin gücüne eş olmasının değil, savaş yaklaşımlarının da benzerlik göstermesinin önemli olduğunu söylüyor. “Bizim Deniz Piyadelerimiz kamuflaj giyiyorlar; eh, uzaylılar da gizlenebiliyor,” diyor Burrell. Onları gri, kahverengi ve biraz da sarı olarak tasarlayan Burrell’in deyimiyle, bu “şehir ortamında kaybolmalarını sağlıyor” ve Deniz Piyadelerin bilinmeyen güçlerin saldırısına uğradığı fikrini güçlendiriyor.

Burrell “Hayatım boyunca bilim kurguya ve korkuya meraklı oldum; yani bu benim için bir rüyanın gerçek olması demek- Los Angeles’ı bir sürü sıkı uzaylıyla havaya uçuruyorum,” diye devam ediyor. “Uzaylıları tasarlarken amacımız yeni—Jonathan başka filmlerdeki herhangi bir uzaylıyı kopyalamak istemedi—ve gerçekçi görünen bir şey yaratmaktı. O nedenle doğayla ilgili bir sürü kaynak inceledik: National Geographic, internetteki video referansları, tuhaf böcekler ve deniz yaşamı, garip robot cihazları. Tüm bunlar uzaylıların görünüşünün belirlenmesinde rol oynadı.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Müstakbel Suçlar - Crimes of the Future (2022) Uzay Köpekleri - Space Pups (2023) Dabbe: Bir Cin Vakası - d@bbe: Bir Cin Vakası (2012) Akılalmaz - Unthinkable (2011) Karavan - The Leisure Seeker (2018) Aman Reis Duymasın (2019)

Leave a comment