ALP BARTU RESİM SERGİSİ

1947’de Manisa’da doğmuş, ilk ve orta öğrenimini Hatay, Adana ve Antakya illerinde yaptıktan sonra Marmara Üniversitesi’ne bağlı Eğitim Fakültesi’nin Resim Bölümü’nden 1976- 1977 akademik yılında mezun olmuştur.

Daha sonra birçok orta öğretim okul ve kuruluşlarında resim öğretmeni olarak görev aldıktan sonra 1993 yılında Maçka Teknik Plastik Sanatlar Bölümü’nden emekli olmuştur.

Birçok karma sergiye katılan sanatçı bugüne kadar 50’ye yakın kişisel sergi açmıştır. Resimleri yurtiçi ve yurtdışı özel koleksiyonlarla, banka koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Alp Bartu toplumumuzun çeşitli kesimlerinden seçtiği konuları renk ve biçim düzenlemesiyle işlemiştir. Figür doğa ilişkisini sevinç, üzüntü ve heyecanla birleştirerek resimlerinde yansıtan sanatçı, İstanbul’da yaşamaktadır.

Alp Bartu’nun resminde, uyumlu ve dengeli bir biçimde bir araya getirilen insanlarının özellikle öne çıkmayışları, birbirinin arkasında yok olmayışları çok önemli bir özellik olarak göze çarpıyor. Bütünlük parça için değil, parçalar bütünlük içinde görevlendiriliyor. Resme bakan izleyiciler de dansçıların, balıkçıların, eğlenen insanların, çalgıcıların bir parçası oluyor. Her şeyin bu öbeğin(grubun) dengesi içinde bulunması çok önemli.

Bartu, çalışmalarında insan yüzlerini belirsizleştiren, kendine özgü kişisel bir biçem oluşturacak sanatsal anlatıma varabilmiş. Yüzlerin beyaz bir leke ile kapanması yeterli bulunmuş, yüzlerde ayrıntı yok, mimik yok bütünlük içindeki hareketlerde izleyicinin dikkatini başka yere çekecek ayrıntı yok. Resimdeki insanların hareketleri, bizleri, büyük bir etkiyle dikkatimizi iyice toplamaya, özellikle olayların içine sürüklemeye zorluyor.

Alp Bartu’nun yağlıboya resimlerini, insan ilişkilerinin bireyselliğini belirtmekten çok onların insancıl ilişkilerine ağırlık vermiş anlamda görmek gerek. İnsanların yüzlerinden çok genel anlatımını ele alan Bartu’nun, onların psikolojik yapısıyla da ilgilenmeyerek her birini bir arada bulunan kimliği belirsiz birer üye, bir öbeğin ya da topluluğun birlikteliğindeki bir varlık olarak gösterdiğini ve bu anlamda sağlanmış olan uyum ve bütünlüğe vardığını görebiliyorsunuz.

GIAMPAOLO GENTILI
FOTOĞRAF SERGİSİ

1972 yılında Roma da doğdu. Büyük italyan fotoğraf sanatçılarından Giacomelli , Merisio , Jodice ve Roiter in etkileriyle yetişti.

Ege kıyılarında yaşadığı teknesi nin ve Ege Denizi nin ona yaşattığı ‘sınırları aşma gereksiniminin sayesinde , empresyonizm ve dekonstrüktivizm akımlarına odaklanarak , resim yapmaya başlar ; işte bu aşamada ‘resim ve fotoğraf arasında bir dialog’ kurma özelliği ne sahip yeni bir sanatsal obje yaratmayı arzular. Bir ressamın , çizdiği resim için bir fotoğraftan esinlenmesinin aksine , Gentili karelerini yaratmak için resimlerden esinlenmektedir.

Sanatçının farkındalığının meyvesi olan bu teknik, dijital kolajlar yardımıyla değil de sokakta bulunan sanayi atıkları aracılığıyla doğmuştur. Gentili bu atıkları ‘fırçaları’ olarak nitelendirmektedir.

Gentili nin tüm çalışmaları tuval üzerine basılmış olup, tirajı tek kopya ile sınırlıdır.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Dokuzuncu Hayat - The 9th Life of Louis Drax (2017) Kuzular Kurtlara Karşı 2 - Sheep and Wolves 2 (2019) Hotel Mumbai (2019) Tehlikeli Yol - Route Irish (2011) Spiral: Testere Devam Ediyor - Spiral: From the Book of Saw (2021) Hızlı ve Öfkeli 6 - Fast & Furious 6 (2013)

Leave a comment