“Caz Türkiye’de “elit” müziği olarak değerlendirilse de aslında kökeni bizim türkülerimiz gibidir,” diyen, Türkiye’nin İLK soul albümüne imza atan sanatçı Dilek Sert Erdoğan’ın yeni albümü ve Türkiye müzik sektörüne ilişkin görüşlerini, müzik yolculuğundaki ilginç anları

1. Türkiye’nin ilk soul albümü MOMENTS’a imza attınız ve son dönemin en güçlü kadın vokallerinden biri olarak gösteriliyorsunuz, albümünüzü alanlar neler dinleyecek?
Albümde caz, soul ve funk öğeleri bulunan dokuz İngilizce parça dinleyecekler. “Say My Name” ‘in bestesi Genco Arı’ya, bunun dışında tüm söz ve besteler bana ait.
2. Albümde kimlerle çalıştınız?
Direktörlüğünü müzik dünyasının dahi çocuğu “wizard” lakabıyla bilinen Genco Arı yaptı. Gitarda Bilal Karaman, bas gitarda Caner Üstündağ,davulda Derin Bayhan ve piano ve klavyede Genco Arı ayrıca Şenova Ülker(tp/flugelhorn), Bulut Gülen(tb), Çağdaş Oruç(ts), Barış Yazıcı(tp). Willam Cardoso da altı parçaya perküsyonla katıldı.
3. Müziğe yeteneğinizin olduğunu ilk ne zaman keşfettiniz?
Adam olacak çocuk küçük yaşlarda belli eder kendi derler ya, doğrudur… Her meraklı kız çocuğu gibiydim ben de. Ama sanıyorum ciddi anlamda ilk fark edişim ilkokul 5. sınıftayken okulda düzenlenen Neco & Leman Sam konserinde beni sahneye çıkarmalarıyla oldu. ‘Ne söylemek istersin bakalım ufaklık?’ dediklerinde New York New York demiştim ve gülüşmüşlerdi. Sevgili Neco abi şarkı sonunda beni kucaklayıp havaya kaldırdığında oldu galiba diye sevinmiştim, en net hatırladığım olay bu.
4. Türkiye müzik sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye’de caz konusunda düşünceleriniz neler?
Müzikteki seçeneklerin ve çeşitliliğin artmasını sevindirici buluyorum. İnsanlar birbirleriyle uğraşmak yerine enerjilerini müzik üretmeye harcasalar daha iyi değil mi? Neticede isteyen dinler istemeyen dinlemez ölüm yok ucunda, yeter ki müzik susmasın…
Türkiye caz konusunda çok üretken ve çok değerli caz müzisyenleri var ülkemizde. Ama nedense çok büyük bir kesim tarafından korkuyla bakılan bir müzik türü aynı zamanda. Bizim ülkemizde ‘elit’ müziği olarak algılanıyor sadece ne yazık ki. Oysa çıkış noktası bizim halk türkülerimizle aynıdır. Caz, Amerikan halk türküsüdür. Zamanında pamuk tarlasında çalışan bir annenin bebeğine söylediği ninnidir örneğin Summertime. Ama her şeyin ötesinde caz özgürlüktür. Yaratıcı olmanız için size meydan okur. Kolay gibi görünse de icrası ustalık gerektirir.
5. Moments, Türk müzik sektöründe yapılmış otantik bestelere sahip ilk soul albüm. Yaptığınız müzik Türkiye’de ne kadar dinleniyor ve seviliyor?
Evet Moments özgün olması bakımından Türkiye’de yapılmış ilk yabancı soul albümü. İçinde yer alan müzisyenlere de bakıldığında her şeyiyle dünya standartlarında bir albüm, bunu açık yüreklilikle ve büyük mutlulukla söyleyebilirim.Ben uzun yıllardır sahnede bu müziği icra eden bir konser/performans sanatçısıyım ve sağ olsunlar beni takip eden geniş bir kitle var. Ama albüm bunu bir adım daha ileriye götürdü. Popüler olmak için albüm çıkarmadık biz ama bu albüm popüler bir iş olacağının sinyallerini verdi ilk satışlarla. Caz kategorisinde yer alsa da bu klasik bir caz albümü değil. Yabancı müzik her yerde dinleniyor ve hayatımızın tam içinde dolayısıyla yabancı müzik seven, dinleyen herkes bu albümü rahatlıkla dinleyebilir.
6. Peki Dilek Sert Erdoğan kimleri dinler?
Ben her tür müziği dinler ve takip etmeye çalışırım. Kimi beğenip kimi beğenmediğimi söylemenin kimseye bir faydası yok zaten. Müzikteki beğeni sübjektiftir. Özellikle kimleri dinlediğim bana kalsın, zaten liste çok uzun sığmaz buraya…
7. Asla dinlemem dediğiniz bir tür var mı?
Ruh halime göre değişir dinlemekten hoşlandığım müzikler elbette. Çok sığ ifadeler içeren müzikleri dinlemem diyebilirim sadece…
8. Biraz da katıldığınız yarışmalardaki başarınızdan bahsedelim.
2002 yılında Show TV ‘de yayınlanan SING YOUR SONG adlı müzik yarışmasında ‘En İyi Kadın Şarkıcı’ ödülünü aldım.
2006 yılında Amerika’da düzenlenen ISC (International Songwriting Competition) yarışmasında, kendime ait dört parçayla 14 bin aday arasından genel performans kategorisinde ilk 25’e girdim.
9. Albümünüzde bulunan dokuz şarkı da İngilizce. “Türkçe okuyun” gibi talepler oluyor mu?
Bunlar kaçınılmaz sorular ülkemizde elbette. Ama benim kendi düşünceme göre bu müziğe en çok yakışan dil bu. Global anlamda daha çok yayılabilmesi için de önemli. Nasıl ki bir Türk Halk Müziği şarkısına İngilizce söz yazmak zorlama bir durum yaratıyorsa bu türe sırf Türkçe olsun diye Türkçe söz yazmak da aynı durumu yaratıyor. Sadece bu sebepten İngilizce bir albüm oldu. Bunun dışında ismimi değiştirmem gerektiğini söyleyenler de oldu. Ama ben Amerikalı olmaya, tereciye tere satmaya çalışmıyorum ki. Ve inanıyorum ki fark yaratan konulardan biri de, bu kadar uluslararası çizgide bir albümün altında yazan uzun Türk ismim benim. Merak uyandırıyor insanlarda. Hiç düşünmedim Mary Jane olmayı…
10. Fark ettik ki Moments’ta enstrümantal sololara çokça yer verilmiş. Bu sizin özellikle uyguladığınız bir seçim mi?
Evet doğru. Albümde yer alan sanatçılar dünya sahnelerinde yer almış çok yıldız isimler kendi alanlarında. Bu kadar değerli müzisyenleri sadece ‘eşlikçi’ olarak kullanmak çok saçma olurdu. Her şey doğallığını bozmadan bir kerede kaydedildi. Müzisyenlere tanıdığı alan açısından Moments tam bir müzisyen albümü. Hepsine buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum, albüme can verdiler, nefes oldular.
11. İkinci albüm ne zaman gelecek?
Daha ilk albümün kayıtları devam ederken bir taraftan ikinci albümle ilgili çalışmaya başlamıştım zaten. Moments’ın biraz keyfini sürdükten sonra 2014 ilkbaharında ikinci albümü çıkarmayı hedefliyorum.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kule Soygunu - Tower Heist (2011) Kod Adı: K. O. Z. (2015) KOVAN (2020) Her Şey Dahil (2022)  Ateşin Düştüğü Yer (2012) Ölüm Çiftliği - La Meute - The Pack (2011)

Leave a comment