“Sadeliği ve samimiyeti ile Deniz Buga’yı sinemamızda geleceğin en sağlam pasif direnişçilerinden, en ‘ümit vaat eden’ auteur’lerinden olarak algılıyoruz.”
!fistanbul Film Festivali Katalogundan
Türkiye’nin önde gelen genç sinemacılarından Deniz Buga’nın kısa filmlerinin toplu gösterimi 18 Şubat Çarşamba 19:30’da !fistanbul’da!
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitimini tamamladıktan mezunları arasında Martin Scorsese ve Coen Kardeşler gibi isimlerin bulunduğu dünyanın önde gelen sinema okullarından New York Tisch Sanat Okulu’nda sinema okuyan Deniz Buga’nın 2004-2008 arasında ürettiği kısa filmler 75 dakikalık bir programla !fistanbul’da İstanbullu sinemaseverlerle buluşuyor. Program dâhilinde Kardeşler, Uyku, Elma, New York Yarım Öyküler, Onun İçin, Çarşambalar ve Çekirgeler adlı kısa filmler yer alıyor.
Yirmiden fazla ülkede festivallerde izleyiciyle buluşan ve San Sebastian Film Festivali Jüri Ödülü’nün de aralarında olduğu pek çok ödül kazanan Deniz Buga’nın kısa filmlerinin gücü sessizliklerinde yatıyor. 2003 yılında Kardeşler filmi ile ilk defa tanıdığımız Deniz Buga bazı filmlerinde, dünyanın içinde sessiz bir duruşu, korunaklı bir duygu sahasını, yalnızlığın sadeliğini, özlemin insanın içine işleyişini kusursuz bir sinematografi ile usulca anlatır. Kendi yaşamının doğaçlamalarından çıkan, el kamerasını bir ayna gibi kullanmayı seçtiği filmleri ise, samimiyetleriyle kendi aşk dünyasındaki huzuru izleyiciye bulaştırır. Deniz Buga’nın filmlerinin sessizliği, huzurun, saf aşkın ve özlemin sessizliğidir.
Filmler ne anlatıyor?
Kardeşler bir çiftin sevişme sonrası konuşmalarına ve kardeş oluşlarına tanık oluyor, New York Yarım Öyküler New York’ta göçmen olarak yaşamanın zorluğunu perdeye yansıtıyor. Çarşambalar genç bir askerle Budist bir adamın imkânsız aşkını anlatıyor. 75 dakikalık programda yer alan bu filmler eşcinsellik, göçmenlik psikolojisi, yarım kalan aşk, özlem ve geçmiş üzerine şiirsel bir dille gidiyor.
Deniz Buga kimdir?
Deniz Buga 1982’de İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nde sosyoloji, tarih ve sinema okudu. Boğaziçi’nde okurken ulusal dergiler için film yazıları yazdı, film setlerinde çalıştı ve ilk kısa filmlerini çekti: Kardeşler (2003) ve Uyku (2005). Ortaklarıyla birlikte Studio 4 İstanbul adlı yapım şirketini kurdu. 2006’da New York Üniversitesi Tisch Sanat Okulu’nun Film Prodüksiyonu bölümüne kabul edildi. Son kısa filmi Çarşambalar (2008) San Sebastian’da gösterildi ve Jüri Özel Mansiyon Ödülü’nü aldı. Şu sıralar Bulut Film’in yapımcılığında gerçekleştirilecek Körfez adlı ilk uzun metraj filminin çalışmalarını sürdürüyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kaygı (2017) Arı Maya - Maya The Bee Movie (2014) Lal Gece (2012) Dünya - Yeni Bir Başlangıç - After Earth (2013) Dehşetin Yüzü - The Nun (2018) Kelly Çetesi’nin Gerçek Hikâyesi - True History of the Kelly Gang (2020)

Leave a comment