D@BBE 2 KIYAMETİNDE CAMİLER NEDEN YANIYOR?
Türk filmleri arasında gişe rekabetinin kızıştığı son dönemde, hayranları tarafından merakla beklenen d@bbe 2 iyi bir başlangıç yaptı. d@bbe 2, hafta sonu 71.405 kişi tarafından izlenerek, Avatar’ın ardından ikinci oldu. d@bbe 2 ‘yi haftalardır Türk filmleri arasında birinciliği kaptırmayan Neşeli Hayat filmi 56.417 ile izledi.

TARTIŞMA YARATAN KONUYA FİLMİN YÖNETMENİ HASAN KARACADAĞ AÇIKLAMA GETİRİYOR

Bu cuma vizyona giren d@bbe 2 filmindeki İstanbul kıyamet sahnelerinde, Sultanahmet Camii ve Ayasofya’nın yanma-yıkılma görüntüleri dikkat çeken bir tartışmayı  beraberinde getirdi. Filmi izlerken bu görüntülerden çok etkilendiklerini dile getiren ve filmin web sitesine binlerce mail gönderen kişiler, kıyamette de olsa camilerin yanma yıkılma olayını kabullenemediklerini filmin yönetmeni Hasan Karacadağ’a ilettiler. Hasan Karacadağ, yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için bu hassas konu hakkında bir açıklama yapmanın iyi olacağını düşündü.
Hasan Karacadağ, “Hz. Muhammed’in birçok sahih hadisinde kıyamete yakın, değil camiler Kabe’nin bile yıkılacağının yer aldığı iyi bilinen bir gerçektir. Hatta İslam alimleri Kabe’nin yıkılmasını en büyük kıyamet alameti olarak göstermişler ve Kabe’nin yıkılmasının yeryüzünün gökyüzü ile irtibatının kesilmesi ve dünyanın artık yaşam sebebini yitirmesi ve kıyametinin kesinleşmesi olarak yorumlamışlardır. Bu bağlamda Kuran’da bildirilen  kıyamete yakın göklerden aniden gelecek Duhan yani duman ve sedlerin yıkılmasıyla dünyaya akın edecek Yecüc ve Mecüc’ün camileri yıkması hatta Kabe’ye saldırması İslam alimlerince olası görülen alametler olarak yorumlanmıştır. Dabbe 2’de bu konu hakkında esas kaynaklar olan Kuran ve ilgili hadis dışında bir görüşe başvurulmamıştır.” diye belirtti.
d@bbe 2’de göklerden gelen Duhan ve hapsedildikleri başka boyuttan salınarak dünyaya saldıracak olan Yecüc ve Mecüc kavramı birlikte yorumlandığı için sembolik olarak İstanbul’un belli başlı yerleri yanıp yıkılıyor.
Dolayısıyla  d@bbe 2’de, İslami kaynaklarda anlatıldığı gibi Yecüc ve Mecüc saldırısının kötü niyetli bir saldırı olduğunu vurgulamak ve Hz. Muhammed’in bir gün Kabe’nin yıkılacağıyla ilgili hadisine atıfta bulunmak amacıyla  camilerin yanma yıkılma görüntüleri  yer alıyor.
Filmde, Kuran’da kıyamete yakın göklerden ineceği bildirilen ve ürkütücü bir DUMAN olarak tasvir edilen DUHAN güvenilir kaynaklar incelenerek bilgisayar ortamında değişik ve farklı tarzlarda modellendi. Tüm modeller konunun uzmanlarına gösterilerek, mutabık kalınan en gerçekçi DUMAN biçimi filme dahil edildi.

İstanbul kıyametine ilişkin filmdeki cami yıkılma, Boğaziçi Köprüsü parçalanma ve İstanbul sokaklarının istila edilmesiyle ilgili sahnelerin daha gerçekçi ve etkili olması için tüm mekanların bilgisayar ortamında 3D olarak modeli yapıldı. Filmin patlama ve şehir-yıkılma sahnelerinin etkili olması için gerçek doğal felaketler incelenerek İstanbul’a uyarlandı. Tüm modeller sıfırdan tasarlanarak ek animasyonlarla daha ürkütücü hale getirildi.

d@bbe 2’de, İstanbul’da son saatin yaklaştığından habersiz ve kendi dünyalarında sessizce yaşayan bir grup insan, kara bir felaketin arkasına gizlenmiş, sır varlıklarla karşılaşmanın dehşetini yaşayacaklar. Kıyametin en korkunç alameti olan DUHAN’dan bir kaçış yolunu bulabilecekler mi?

Dabbe ve Semum filmleri ile 1 milyondan fazla izleyiciye ulaşan Hasan Karacadağ’ın son filmi d@bbe 2, Özen Film’in dağıtımıyla 25 Aralık 2009’da, 196 kopya olarak vizyona girdi.

d@bbe 2 – WEB SİTESİ: www.dabbe2.com

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sınıf / The Class / Entre Les Murs (2008) Asfaltın Kralları - Le Mans 66' - Ford v. Ferrari (2019) Uğur Böceği - Lady Bird (2018) Çıtır Kaçak Tehlikeli - Barely Lethal (2015) Son Şarkı Ahmet’in Türküsü (2024) Asabi Adam - The Angriest Man in Brooklyn (2014)

Leave a comment