OCAK 2010

17 Ocak 2010 Pazar, 11.30
TC Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü
İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu
Şef: Birol Yayla
Solist: Adnan Mungan – İhsan Aslan (Keman)- Samim Karaca (Ud)

“ŞEVKEFZ”
İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun 2010 yılına ait ilk periyodik konserinin başlığı “Şevkefzâ”. Koro, konserinin ilk bölümünde seçkin örnekler seslendireceği makamın adını başlık olarak seçmekle, 35 yıllık tarihinde daima desteğini gördüğü dinleyicilerine “sevinciniz, coşkunuz artsın” dileğinde bulunuyor. Birol Yayla’nın yöneteceği konserin saz solistleri kemanda İhsan Aslan ve udda Samim Karaca. Aslan ve Karaca, saz musikisi repertuarından üç seçkin örneği yorumlayacaklar. Solist Adnan Mungan ise Uşşak ve Hüseynî makamlarından dört eseri seslendirecek. Koro, konserin son bölümünde seslendireceği Segâh şarkılarla konserini tamamlayacak.
İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu
Ulusal kültürümüzün, dilimizle birlikte en önemli dalı olarak değerlendirilen Türk Mûsikîsi’ni en üst düzeyde icra ve temsil etmek, gelecek kuşaklara önemiyle paralel biçimde aktarmak ve klasik musikimizi yurtiçinde ve yurtdışında olması gerektiği gibi tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla, Kültür Bakanlığı tarafından 1975 yılında kuruldu. Bir yıl kadar süren hazırlık çalışmalarının ardından, konserlerine fiilen 1976’da başladı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde devlet tarafından yapılandırılan ilk Türk Mûsikîsi icra kurumudur. Konya Milletvekili, tarihçi, yazar ve müzikolog Yılmaz Öztuna’nın, dönemin hükûmeti nezdinde yaptığı altyapı çalışmalarının üzerine, Prof. Nevzad Atlığ tarafından kurulan koronun ilk şefi ve ilk sanat kurulu başkanı da Atlığ’dır.
Kurulduğu tarihten itibaren Mefharet Yıldırım, Ender Ergün ve Fatih Salgar’ın şef yardımcılığı görevini üstlendikleri koro, kuruluş amaçları doğrultusunda otuz iki yıldır Pazar günleri, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde periyodik konserlerini ara vermeksizin sürdürdü.
Kurucu şef Atlığ’ın emekliye ayrılmasının ardından Ender Ergün tarafından yönetilen koronun şefliğine, Ağustos 2006 tarihinden itibaren Fatih Salgar; şef yardımcılığı görevine ise Birol Yayla
verdiği konserlerin yanı sıra, otuz iki yıldan beri TRT kurumunda TV ve radyo programları yapan koro, çok sayıda üniversitede ve akademide konserler verdi; yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen çeşitli uluslararası kongrelerde ve sempozyumlarda faaliyetlerini sergiledi.
Kırk fasikülden oluşan bir nota yayınına ek olarak, yirmi beş kadar da kaset, plak ve CD ile  bir 25. Yıl Albümü-Tarihçe çalışması yayınlanmış olan koro, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde konserler verdi. Almanya, Tunus, Cezayir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Macaristan, Hindistan, Fas, Bosna, İsveç ve Fransa gibi dünyanın birçok ülkesinde tam kadrosuyla veya gruplar halinde yaptığı konser ve TV-radyo programlarıyla Türk Musikisi’ni tanıtma ve sergileme etkinliğinde bulundu.
Faaliyetlerini hâlen TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak sürdürmekte olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Haziran 2008’den itibaren, daimi çalışma yeri olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin bakım ve onarım çalışmaları sebebiyle geçici olarak Yıldız Sarayı Manej ve Dış Karakol binalarına yerleşti. Koro, Şef Fatih Salgar, Şef Yardımcısı Birol Yayla, Koro Müdürü Mehmet Güntekin ile koro sanatçılarından Hacer Tısoğlu ve Ayfer Çağlayan’dan oluşan Sanat Kurulu tarafından yönetilmektedir.
Bilet Fiyatları: 15.00-12.00 TL

19 Ocak 2010 Salı, 20.00
ŞÂH HÜSEYN’İN FİRKATİYLE…

Yas Yaraşır Dervişe…
Proje Genel Sanat Yönetmeni: Murat Özer
Solistler:     Veysel Dalsaldı
Ender Doğan
Mersiyehân:     Celal Yılmaz
“Muharrem Ayı” Osmanlı İslam kültürü içinde çok önemli bir yere sahiptir. Hicret’in 61. yılının 10 Muharrem gününde Hz. Peygamber’in “Ehl-i Beytinin” ve başında bulunan “cennet gençlerinin efendisi” olarak müjdelenmiş Hz. Hüseyin’in katledilmesi, bu ayın İslam âleminde bir “matem” olarak anılmasını sağlamıştır.  Özellikle Osmanlı kültüründe yoğun olarak anlam kazanmış bu matem İstanbul Tekkeleri’nde bir ay boyunca çeşitli ritüeller ile yaşanmıştır.
Türk Tekke Musikisi içinde ciddi bir yer tutan Kerbelâ ve Hz. Hüseyin Efendimiz ile ilgili eserler, bu ay boyunca tekkelerde icra edilmiştir.
Konserimiz bu konuda bestelenmiş “Mersiye, Muharremiyye, Maktel” gibi eserlerin yer alacağı bir matem konseri olarak hazırlanmıştır. Arzumuz Allah’ın ayetinde “temiz ve temizleyici” olarak vasıflandırdığı Ehl-i Beyt’i Mustafa’nın Kerbelâ çöllerinde susuz bırakılarak şehit edilmesinin dervişlerin gönüllerinde açtığı yarayı bir nebze olsun sizlerle paylaşmaktır.
Bilet Fiyatları: 12.00-11.00 TL

22 Ocak 2010 Cuma, 20.00
Uluslararası Mevlâna Vakfı Türk Müziği Topluluğu
Bilindiği üzere geleneksel Türk Müziği bestekârları içinde Itri, İsmail Dede, Zekâi Dede, Abdülbâki Nasır Dede, Rauf Yekta Bey, Ahmed Avni Konuk gibi hemen aklımıza gelen isimler ve daha birçokları Mevlevidir.

Bu bestekârların bazıları Mevlevihanelerde doğmuş ve hayatının sonuna kadar mevlevihanelerde yaşamış, bazıları ise Hz. Mevlâna neşesinin peşinden koşarak ilerleyen yaşlarında Mevleviliğe intisap etmişlerdir.

Mevlevi müzisyenler Ney, Tanbur, Kudüm gibi sazların icralarının yanında icad etikleri nota sistemleri, yazdıkları naat, ayin defterleri ve besteledikleri eserler ile Türk müziği tarihi içinde önemli bir rol oynamışlardır. Ayrıca III. Selim’den itibaren sarayda başlayan yeni müzik düşüncesine karşı geleneğe bağlı kalarak geçmişle bugün arasında da görünmez bir köprü vazifesi de üslenmişlerdir.

Uluslararası Mevlâna Vakfı Türk Müziği topluluğu bu konserinde İstanbullu sanatseverlere Mevlevi bestekârların eserlerin oluşan bir repertuar sunacaktır.
Bilet Fiyatları: 19.00-15.00 TL

25 Ocak 2010 Pazartesi, 20.00
Melihat Gülses & Bekir Ünlüataer

DÜET
“GÜL İLE BÜLBÜL”
ORKESTRA PERÂ

Türk Müziği incelendiğinde İki ana başlıktan oluştuğu görülür. Bunlar “Sözlü ve Enstrümantal Müzik” olarak adlandırılmıştır. Enstrümantal müziğimizde solo saz icrasından ziyade toplu icra edilecek eserler üretilmiştir. Batı dünyasında olduğu gibi solo için eserler yani konçertolar yoktur. Yakın zamanda böyle bir eser kanun sazı için düşünülmüştür. Ancak bu durum saz sanatçılarımızın yetişmesinde sıkıntılar yaratmış, dolayısıyla virtüoz saz sanatçılarımız çok az olmuştur.
Sözlü müziğimizde de besteciler kadın, erkek solo ve koro eseri diye ayırt etmeden eserlerini bestelemişlerdir. Osmanlıların son dönemlerinde, Tanzimatla birlikte müziğimizde de yenileşmeler yaşanmaya başlamış ve Fasıl Musikimizin yanında solo eser icraları ve icracıları iyice yaygınlaşmış batıda olduğu gibi eserlerin düet (Kadın-Erkek) icralarına da başlanmıştır. Ancak düet olarak bestelenmemiş eserlerin icrasında şarkılar kadın erkekler arasında bölüşülerek okunmaya başlamıştır. Oysa ki bu formda eser olabilmesi için şarkının, şiirinin diyalog içermesi gerekmektedir.
Cumhuriyet sonrası 1925 ve 30’lu yıllarda yaygınlaşan operetler döneminde bestecilerimiz bu formda da eserler üretmeye başlamış ve bu eserler halk tarafından da benimsenmiştir. Bilhassa Batı tonlarına yakın olan Nihavend, Rast, Mahur, Sultanıyegah ve Hicaz makamlarında bir hayli eser bestelenmiş ve bu tür eserleri en çok Sadettin Kaynak, Yesari Asım Ersoy, Muhlis Sebahattin ve Dramalı Hasan gibi bestecilerimiz yazmışlardır. Birçoğu üretildiği yıllardan beri ilk defa olarak seslendirilecek olan orijinal düetleri sanatçılarımızdan Melihat Gülses ve Bekir Ünlüataer, o yılların icra anlayışına göre düzenlenmiş olan “Orkestra Pera“ ile birlikte seslendireceklerdir.
Genel Sanat Yönetmeni: Necip Gülses
Bilet Fiyatları: 29.00-19.00 TL

27 Ocak 2010 Çarşamba, 20.00
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası
Şef: Kamil Coşkun
Solistler: Dilek Ciyas – Bülent Tekakpınar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, şef Ekrem Tekeşin yönetimde 1989 yılında kuruldu. Bünyesindeki seçkin ve değerli müzisyenler ile ulusal ve evrensel çok sesli eserlerin, yurtiçi ve yurt dışında tanıtılması, geniş kitlelere ulaştırılması için çeşitli konserler veren, turnelere katılan orkestra, başarı grafiğini her geçen gün yükseltmektedir.

Kent orkestrası, uluslararası değer taşıyan klasik batı müziği, yabancı popüler müzik; film müzikleri, blues, pop, jazz, funk gibi çok sesli müzik eserlerinin yanında, klasik Türk müziği, Türk popüler müziği ve Türk halk müziği bestecilerine ait eserleri özgün yorumuyla çok sesli icra etmektedir. Orkestra, festival, kutlama, açılış, anma, okul konserleri, protokol görevleri ve benzeri kültürel organizasyonlarda yer alıp, yurt içi ve yurt dışı turnelerde sanatsal etkinliklere katılmaktadır.
2001 yılında Avusturya Nefesli Sazlar Orkestraları Festivali’nde, 2004 yılında Kazakistan’ın Almaata Müzik Festivali’nde, 2008 yılında Bulgaristan’ın Sevlievo Bigband Festivali’nde verdiği konserler ile ülkemizi başarı ile temsil etmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, şef Kamil Coşkun yönetimindeki 51 kişilik sanatçı kadrosu ile ulusal ve uluslararası etkinliklerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni temsil etmekte ve çalışmalarını sürdürmektedir.
Şef: Kamil Coşkun
1958 İstanbul doğumlu. Profesyonel müzik yaşamına 1977 senesinde başladı. Armoni, orkestrasyon dersleri aldı.Yurt içinde birçok sanatçıya eşlik etti. 1989 yılında Kent Orkestrası’na gitar sanatçısı olarak girdi. 1992-1996 yıllarında şef yardımcılığı, 1997-2002 yıllarında orkestra şefliği yaptı. 2007 senesinde tekrar şefliğe getirildi. Halen bu görevini sürdürüyor.
Dilek Ciyas
29 Temmuz 1980’de İstanbul da doğdu. Müzik eğitimine 7 yaşında Faris Akarsu’dan piyano dersleri alarak başladı. İstanbul TRT korosunu girdi. Lise döneminde Amerika Boston Berklee College of Music okulunda ses eğitimi üzerine dersler aldı aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı piyano eğitimine başladı ve lise döneminden mezun oldu. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera Şan bölümüne girdi ve burada Gül Sabar’la opera şan çalışmaları yaparak 2004 yılında mezun oldu. Okul döneminde Cemal Reşit Rey opera korosunda 5 yıl sözleşmeli olarak korist ve solist olarak görev yaptı. Ferhat Göçer’le sahne çalışmalarında bulundu. Şu anda Dilek Ciyas Grup Turkuaz’la sahne çalışmalarına ve hocası Gül Sabar ile ses eğitimine devam etmektedir.
Bülent Tekakpınar
Kıbrıs doğumlu Bülent Tekakpınar, ilkokuldan sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Obua ve Müzikal Bölümü’nden 2002’de mezun olmuştur. Imaj Stüdyolarinda Walt Disney, Warner Bross, Dreamworks gibi film şirketlerinin filmleri ve TV dizilerindeki müziklerin Türkçe adaptasyonlarında solist ve vokalistlik yapmakta ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Müdürlüğü Müzik Direktörü Selim Atakan ile beste çalışmalarına devam etmektedir. 2009 yılında sahnelenen Avenue Q Müzikalinde yer aldıi aynı yıl İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kent Orkestrası ile çalışmaya başlayan Bülent Tekakpınar, birlikte birçok seçkin yerde konserler vermekte ve halen Kent Orkestrası ile çalışmalarını sürdürmektedir.
Bilet Fiyatları: 12.00-11.00 TL

28 Ocak 2010 Perşembe, Sohbet 20.00, Konser: 20.30

Akbank Oda Orkestrası
“Suyun İki Yanından”
Şef: Cem Mansur
Solist: Kostas Kotçiolis, gitar
Program:
A. Lopez (1963) 2 Meksika Dansı
J. Rodrigo (1901-1999) Concierto de Aranjuez
Ara
J. Rodrigo: Zarabanda Lejana/Villancico
C. Chavez (1899-1978)  5. Senfoni
Bilet Fiyatları: 19.00-15.00 TL

30 Ocak 2010 Cumartesi, 20.00
Arcos Buenos Aires Tango Show
Yaylı çalgılardan (keman, viyola, çello, kontrbas ve konser arpı) oluşan oda müziği orkestrası, Arcos Buenos Aires Tango Show’un kurucusu, kemancı ve aranjör Walter Oscar Tejeda Carranza’dır. Carranza profesyonel müzisyen olarak kariyerinin başlangıcından beri, Alberto Castillo, Donato Rasiatti, Jose Basso, Atilio Stamponi National Tango Orchestra, Sexteto Menor, Alberto Digoraro, Princes of Tango gibi tango orkestralarında solo kemancı olarak sahneye çıkmıştır. El Viejo Almacen, Casa Rosada, Taconeando, Castelovechio, Casa de Carlos Gardel, Michelangelo gibi en itibarlı tango sahnelerinde, Alberto “Polaco” Goyeneche, Nestor Fabián, María Gracia gibi ünlü şarkıcılar ve ünlü dansçılar Juan Carlos Copes ve Maria Nieves, Los Dinzel, Gloria y Eduardo ile çalmıştır. Diğer taraftan, R.C.A Victor, Sony, National Argentine Radio şirketleri için pek çok albüm yapmıştır.

Carranza, benzersiz tarzdaki orkestra, Arcos de Buenos Aires Tango Show’u yaratarak Arjantin Cumhuriyeti’nde birçok kez turneye çıkmış, Arjantin tangosunun özünü, Rio de la Plata’nın renkleri ve kokularıyla klasik seviyelere çıkarmıştır. Topluluk, Arjantin televizyonunda 9 Channel, ATC, 11 and 13 Channel kanallarında tanıtılmış ve R.N.A. Argentina ile kayıtlar yapmıştır, Uruguay, Arjantin, Brezilya, Çin ve Venezuela’yı kapsayan turnelere çıkmıştır.

Orkestra, son dönemde İspanya’da yaşamakta ve Fransa, İsviçre, Almanya, İtalya (Teatro Comunale di Bologna) ve İspanya’da Cataluña (Lerida, Enrique Granados Tiyatrosu ), Castilla y León (Burgos Merkez Tiyatrosu), Málaga (Alameda Tiyatrosu), Costa del Sol (Benalmadena Tiyatrosu, Marbella Merkez Tiyatrosu), Cádiz bölgelerinde (Jose Maria Peman Tiyatrosu) sahne almaktadır. Ayrıca, Uluslararası “Oldenburg Promenade” Festivali (Almanya), Cemal Reşit Rey Konser Salonu (İstanbul- Türkiye) ve “Inessa Galante” Uluslararası Müzik Festivali (Letonya) gibi önemli uluslararası sahne ve festivallerin bazılarında konserler vermiştir.

Arcos Buenos Aires, tüm gösterilerinde, halk ve eleştirmenler tarafından beğenilmiş ve başarıya ulaşmıştır. Arcos Buenos Aires Tango Show, günümüzde Arjantin Tangosu ve Halk Müziğini konserlere taşıyan benzersiz bir yaylı çalgılar oda orkestrası olup, geleneksel ve klasik Tangonun üzerine çıkarak, Arjantin müziğini özel oda gruplarında en yüksek seviyeye çekmiştir.
Bilet Fiyatları: 19.00-15.00 TL

ŞUBAT 2010

03 Şubat 2010 Çarşamba, 20.00
“Bir Beethoven Akşamı”
Filarmonia İstanbul
Şef: Faris Akarsu
Solist: Oytun Eren (Piyano)
Filarmonia İstanbul
1961 yılında Dr. Hamit Alacalıoğlu tarafından kurulan Türkiye’nin ilk özel ve sivil toplum orkestrası olan İstanbul Oda Orkestrası’nın 1972 yılında ara verdiği sanat yaşantısı, 2001 yılında Cihat AŞKIN ve Hakan Şensoy’un çabalarıyla yeniden başlamıştır. Topluluk kısa sürede büyük aşama kaydederek konser salonlarının aranılan grubu olduğu gibi 2004 yılında Kadıköy Belediyesi’yle yapmış olduğu işbirliği sonucu İstanbul’un Anadolu yakasında yerleşik olarak konserler veren ilk orkestra olmuştur. İstanbul Oda Orkestrası’nın çekirdek kadrosundan yola çıkılarak oluşturulan Filarmonia İstanbul, 2004 yılında düzenli konserlerine başlamıştır. Hakan Şensoy ve Cihat Aşkın öderliğinde çalışmalarına devam eden Orkestra, 2004-2005 sezonunda birbirinden başarılı pek çok konserde senfonik repertuarın çeşitli eserlerini seslendirmiş aynı zamanda da kayıt projelerinde yer almıştır. Konserlerinde genellikle Türk bestecilerinin eserlerine yer veren Filarmonia İstanbul, 2004 yılından itibaren biri orkestraya ithaf edilmiş toplam dokuz eserin de dünyada ilk seslendirilişlerini gerçekleştirmiştir.
Program:
L. van Beethoven     Piyano Konçertosu, Mi Bemol Majör (1784) (Türkiye’de ilk seslendiriliş)
Beethoven        Piyano Konçertosu No:3 Do Minör Op.37
Ara
Beethoven        Senfoni No: 5, Do minör Op.67
Bilet Fiyatları: 29.00-19.00 TL

06 Şubat 2010 Cumartesi, 20.00

Aşkın Ensemble
Solist: Cihat Aşkın (Keman)
Aşkın Ansambla, günümüzün kaliteli müzik ihtiyacına cevap verebilmek, oda müziği projeleri oluşturmak, müziğe sıra dışı bir yorum getirmek ve genç müzisyenlerin gelişimlerini desteklemek amacı ile Cihat Aşkın tarafından 09 Mart 2007 tarihinde kuruldu. Klasik müzik ile beraber yeni oluşumlara da açık olan Aşkın Ansambla, ilk projesini Cumhuriyet kuşağı bestecilerimizden Faik Canselken onuruna gerçekleştirdi. Aynı yıl, İstanbulin isimli albüm çalışmasında Cihat Aşkın’a eşlik eden topluluk, 2008 Nisan ayında dünyaca ünlü keman sanatçısı İde Haendel ile aynı sahneyi paylaştı. Yurtiçi performanslarının yanı sıra, Maastricht ve Amsterdam Concertgebouw’da Cihat Aşkın’ın solistliği ve yönetiminde verdikleri konserin radyo kaydı yapıldı. Müzik eleştirmenlerinden olumlu tepkiler alan Aşkın Ensemble, en büyük desteğini genç ve yaratıcı müzisyenlerinden almakta ve çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmektedir.
Program:
G. F. Handel – Queen of Sheba
G. F. Handel – Passacaglia
F. J. Haydn – Do Majör Konçerto
Necdet Levent – 3 Parça
P. i. Çaykovski – Souvenir de Florence
Bilet Fiyatları: 19.00-15.00 TL

07 Şubat 2010 Pazar, 20.00
Dilek Türkan
Esen Kıvrak: keman
Olgu Kızılay: keman
Efdal Altun: viyola
Çağ Erçağ: viyolonsel
Erdal Akyol: kontrbas
Hakan Ali Toker: piyano
Düzenlemeler: Cengiz Onural, Oğuzhan Balcı
Dilek Türkan, bu konserinde cumhuriyet döneminden günümüze tango, fokstrot gibi çeşitli formlarda eserler seslendiriyor. Yaylı çalgılar dörtlüsü, piyano, kontrbas ve klarnetten oluşan bir enstrümantal formasyonda eserler, Cengiz Onural ve Oğuzhan Balcı’nın düzenlemeleriyle icra ediliyor.

Muhlis Sabahattin Ezgi’den, Kaptanzade Ali Rıza Bey’e, Mehveş Hanım’dan Neveser Kökdeş’e, Fehmi Ege’den Sadettin Kaynak’a çok değerli bestecilerin eserlerinden oluşan rengârenk bir repertuar, özgün ve yenilikçi düzenlemeler ve Dilek Türkan’ın yorumuyla dinleyicilerin beğenisine sunuluyor.
Bilet Fiyatları: 15.00-12.00 TL

09 Şubat 2010 Salı 20.00
Atilla Aldemir – Benyamin Sönmez – Tuluğ Tırpan
Program:
Dmitri Şostakoviç: Trio No. 2,  Mi minör, Op. 67
S. Tuluğ Tırpan:  Tango
Ara
Pyotr İlyiç Çaykovski:  Trio, La minör, Op. 50
Atilla Aldemir   (Keman)
1975 yılında İstanbul’da doğan Atilla Aldemir, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Prof. Çiğdem İyicil’in keman sınıfından 1994 yılında mezun oldu. Ardından Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı bursuyla 1999’da Almanya Detmold Müzik Yüksek Okulu Prof. Lukas David ile lisansüstü eğitimini tamamladı. Çalışmalarına Folkwang Müzik Yüksek Okulu’nda Prof. Mintcho Mintchev ile devam eden sanatçı, konçerto solisti diplomasını takdir derecesi alarak bu okuldan 2002’de mezun oldu.

2007 yılında Uluslararası 14. Johannes Brahms Yarışması keman kategorisinde ikincilik ve iki özel ödül kazanan Aldemir, aynı yarışmanın 2008 yılı viyola kategorisinde üçüncülük ve en iyi çağdaş eser yorumu ödülüne layık görülerek, bu yarışmanın tarihinde beş ödüle sahip tek yarışmacısı unvanına sahip oldu. Sanatçının kazandığı diğer ödüller arasında 2006 Premio R. Lipizer Yarışması “The passion for music, strong artistic temperament” ödülü, 2005 8. Zagrep Vaclav Hulm finalist, Essen Folkwangpreis (2002), Vestfalya Kültür Ödülü (1998), T.C. Kültür Bakanlığı Genç Yetenekler Keman Yarışması (1998) ikincilik ödülü bulunmaktadır.

Aldemir bugüne kadar birçok Avrupa ülkesinde, ABD, İsrail ve Mısır’da verdiği konserlerde Berlin Filarmoni, Viyana Konzerthaus, Musikverein Viyana konser salonlarında, Camerata Salzburg, Viyana Filarmonia, Viyana Oda Senfoni, Zagreb Filarmoni, Berlin Senfoni, Borusan Filarmoni, Bilkent Senfoni gibi orkestralar ve Türkiye’deki tüm Devlet Senfoni Orkestraları ile Gürer Aykal, Rengim Gökmen, Alexander Rahbari, Sascha Götzl gibi şeflerle çalmıştır. 2003’de Berlin’de Dreyer Gaido Musik Produktion firması için “Türk Müziğinin Çağdaş Sesi” adlı CD kaydını gerçekleştirmiş, Fono Forum Müzik Dergisi bu kayıt için “kendilerini tam anlamıyla bu alışılmamış repertuara vermeleri büyük bir talih olarak nitelendirilmeli” yorumunu yazmıştır. Birlikte çaldığı sanatçılar arasında piyanist Fazıl Say ve Itamar Golan, çellist Marcio Carneiro, neyzen Kudsi Erguner gibi isimler bulunmaktadır.

2002 yılından bu yana Viyana’da Barbara Gorzynska ve Prof. Matthias Maurer ile çalışmalarını sürdürmekte olan sanatçı, konserlerinde 1840 yapımı J.B.Vuillaume keman ve 1560 yapımı Zanetto Peregrino viyola ile çalmaktadır.
Benyamin Sönmez  (Viyolonsel)
2006 yılında Yeni Zelanda’da M. Rostropovich’in patronajında düzenlenen Uluslararası Adam Viyolonsel Yarışması’nda 350 profesyonel çellist arasından ilk beşe girerek büyük başarı gösteren Benyamin Sönmez, ayrıca en iyi Boccherini yorumcusu ödülünü kazandı.

Sönmez, 1983 yılında Bremen’de doğdu. İlk çello eğitimine 14 yaşında başladı ve 17 yaşında ulusal çello yarışmasında birinci oldu. 2000 yılında İşSanat’da düzenlenen BBC Solistleri dizisinde yer aldı. Kısa bir sure Ankara Devlet Konservatuarı’nda eğitim gördükten sonra 2001 yılında Leipzig’de düzenlenen uluslararası Young Concert Artists yarışmasında Barenreiter Ödülünü kazandı. Aynı yıl Yuri Bashmet’in desteği ile Stuttgart Müzik Yüksek Okulunda dünyaca tanınmış Rus çellist Prof. Natalia Gutman ile ilk profesyonel müzik çalışmalarına başladı.

Gittiği her ülkede ilgi ve hayranlıkla karşılanan ve J.S.Bach’tan S. Gubaidulina’ya kadar geniş bir repertuarı olan Sönmez, M. Rostropovich, David Geringas, Frans Helmerson, Philippe Muller, Gary Hoffman, Alexander Rudin, Karine Georgian, Colin Karr, Miklos Perenyi ve Yo Yo Ma gibi sazının dev isimleri ile de kariyerini derinden etkileyen aktif Master Class’larda bulundu.

Rostropovich’in, viyolonsel jenerasyonunun başarılı genç temsilcilerinden olarak nitelendirdiği Sönmez, ayrıca İngiltere’de Barok çellonun üstadı Anner Bylsma ile Bach’in çello solo süitlerini otantik stilde çalışmıştır. Strad dergisi, Harry Potter filminin çekimlerinin yapıldığı katedralde Sönmez’in otantik sazla yorumladığı Bach süitlere ayırdığı makalesinde kendisinden “içinde Bizans renkleri barındıran çok zarif, görkemli bir yorum ve barok zarafetini sonuna kadar tattıran genç Türk…” diye bahsetmiştir. Sönmez, ayrıca kurucusu olduğu, şef ve solistliğini yaptığı Camerata Barocco toplulugu ile de konserler vermektedir.

Davet edildiği önemli müzik festivalleri arasında Schleswig Holstein (Almanya), Oleg Kagan Festivali (Almanya-Rusya), Adam Çello Festivali (Yeni Zelanda) ve Manchester Viyolonsel Festivali (İngiltere) ilk akla gelenlerdir. Sanatçı, ayrıca bu yıl içinde (2007) kutlanan M.Rostropovich’in 80inci yas günü şerefine verilen bir dizi etkinliğe de davet edilmiştir. Dmitri Şostakoviç’in 100. yıldönümü anısına eski Sovyet ülkelerinde bestecinin konçertolarını seslendiren Benyamin Sönmez, ayrıca partneri olan piyanonun dev ismi Oxana Yablonskaya ile birlikte resitaller vermektedir.

Christoph Eschenbach, Kurt Sanderling, Donald Runnicles ve Valery Gergiev gibi şeflerle sahneye çıkan Sönmez, yakın zamana kadar tek ve son öğrencisi olduğu Natalia Gutman ile Moskova Çaykovski Konservatuvarı’nda eğitimini sürdürmüştür. Ülkemizin belli başlı orkestralarının yanısıra yurtdışında da solist olarak konserler veren sanatçı, halen bir Mateo Goffriller (1698-Venedik) viyolonsel ile çalmaktadır.
Sabri Tuluğ Tırpan   (Piyano)
İstanbul doğumlu sanatçı 1989 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde Martin Berkofsky ve Namık Sultanov ile piyano, Sami Hatipoğlu ile armoni ve kontrpuan çalışmıştır.

1992 yılında Viyana Konservatuarı’na geçiş yaparak burada Gerhard Geretschlaeger ile piyano eğitimine devam etmiş, Viyana Müzik Akademisi’nde Ivan Erod ile kompozisyon ve müzik teorisi, Avadis Kuyumciyan ile de oda müziği çalışmıştır. İlk CD çalışmasını 1998 Kasım’ında Nayden Todorov yönetimindeki Vidin Filarmoni Orkestrası ile Mozart`in Do Major 21. Piyano Konçertosu K.V.467 ‘Elvira Madigan’ kaydederek gerçekleştirmiştir.

2002 yılında George Orwell`in 1984 kitabından esinlenerek bestelediği “HEARTS” müzikali Musical Coctail dergisi tarafından son yıllarda Almanca konuşulan ülkelerde bestelenmiş en iyi müzikal olarak değerlendirilmiştir. 2004 yılında müzik direktörlüğünü yaptığı Scherzo Yaz Festivali- Klagenfurt`da Mozart`ın Figaro`nun Düğünü Operası’nın temalarından yola çıkarak bestelediği caz stilindeki ikinci müzikali FIGARO çok büyük beğeni toplamış, Almanya`da da birçok yerde seslendirilmiştir. 2005 yılında çıkardığı kendi eserlerinden oluşan ‘My Red Color” isimli çalışması, Fishtank etiketi ile tüm Avrupa`da piyasaya çıkmış ve Avusturya`da yılın en iyi çalışmaları arasında gösterilmiştir.

2006 yılında çıkan ‘My Green Color” da, Pat Metheny Group`unda davulcusu olan Antonio Sanchez, Greg Osby ile çalısan basçı Juan Herreros Garcia kendisine eşlik etmiştir. 2007, 9 Mayıs’ında Mevlana yılı dolayısı ile bestelediği Mevlana-Simyacı Senfonik Şiiri Aya İrini”de Vienna Classical Players, Sertab Erener, Burcu Sönmez ve Ziya Azazi tarafından büyük başarı ile seslendirilmiştir.

Aynı yıl sırası ile Bursa, İzmir, Antalya Piyano Festivali, Viyana’da da seslendirilen eser, 24 Aralık Mevlana yılı kapanış konserinde Lütfi Kırdar Kongre Salonunda büyük başarı ile sahnelenmiştir. 2007 yılında “Painted on Water” projesinde Dave Weckl, Trilok Gurtu, Al di Meola, Kai Eckhard, Mike Stern, Alan Pasqua gibi sanatçılarla birlikte yer alan ardından Carnegie Hall ve Kodak Theatre’da Sertab Erener ve Fahir Atakoğlu ile konserler veren sanatçının bir sonraki projesi Friedrich Gulda`nın solo piyano eserlerinin tamamı ve renkler serisinin devamı olan “My Purple Color”in CD kaydı olacaktır.
Sanatçı yaşamını Viyana ve İstanbul`da sürdürmektedir.
Bilet Fiyatları: 15.00-12.00 TL

10 Şubat 2010 Çarşamba, 20.00
CRR İstanbul Senfoni Orkestrası
“Üç Tenor”
Şef: Rengim Gökmen
Solistler: Ayhan Uştuk – Aykut Çınar – Şenol Talınlı
Program: Daha sonra ilan edilecektir.
Bilet Fiyatları: 29.00-19.00 TL

11 Şubat 2010 Perşembe, 20.00

İnci Çayırlı
“AŞKIN DANSI TANGO”
TANGO ALLA TURCA
DANSET TANGO COMPANY

Koreografi: Fulya Güney Leylek – Özhan Leylek
Hazırlayan: Canan Altınay
Türk müziğinin usta yorumcusu İnci Çayırlı, bu konserde eski ve yeni tangoları, film müziklerini icra edecektir. Tango Alla Turca topluluğu müziğiyle, Danset Tango Company sanatçıları da danslarıyla sanatçıya eşlik edeceklerdir.
İnci Çayırlı
İstanbul’da doğan sanatçı, Çamlıca Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra dayısı Bestekâr Fahri Kopuz’un teşviki ile müziğe başlamış ve İstanbul Belediye Konservatuarı’na girmiştir. Öğrenciliği sırasında, Folklor Tatbikat Topluluğu’na girerek Sadi Yaver Ataman ile çalışmış ve kısa bir dönem asistanı olmuştur. Öğrencilik yıllarının başında Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne girerek, hocası Emin Ongan’dan büyük feyz almıştır. Üsküdar Musiki Cemiyeti’yle birlikte çıktığı Saray Sineması’ndaki ilk solo konserinde, dinleyiciler arasında yer alan Münir Nurettin Selçuk’un dikkatini çekmiş ve bizzat teklifi ile üstadın özel korosuna girmiştir. Bu beraberlik, mezuniyetten sonra Belediye Konservatuarı İcar Heyeti’ne girmesi ile devam etmiştir. Yine bu dönemde İstanbul Radyosu’na girerek bu kurumda uzun yıllar solist ve koro şefi olarak çok değerli hocalar, sanatçılar ve müzisyenlerle çalışmıştır.
Bir dönem kültür elçiliği de yapan İnci Çayırlı; Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, İsveç, Azerbaycan, Romanya, Eski Yugoslavya, Rusya, Kıbrıs, Tunus ve Japonya’da konserler vermiştir. Bu arada aldığı teklifleri de değerlendirerek Türk Müziği yanında Batı Müziği Plakları da yapmış, aynı zamanda uzun yıllar tango okumuştur. Bazı filmlere müzik dublajları yapan sanatçının hafif batı müziği plakları arasında seslendirdiği “Yağmur Çiselerken” plağının “Kara Kara Gözler – Kıskanıyorum” şarkıları, dönemin en çok satılan plağı olmuş,  sanatçıya “Altın Plak” ödülü kazandırmıştır.
Sesinin özel tınısı ile tanınan ve Türk müziğinin en iyi yorumcularından biri kabul edilen İnci Çayırlı, Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın kurucuları arasında yer almış, öğretim görevlisi olarak çalışmış ve pek çok öğrenci yetiştirmiştir. Aynı zamanda Osman Simav’ın kurduğu İTÜ Türk Müziği Korosu’nu 1977-1985 yılları arasında çalıştırmıştır. Bu görevinden ayrıldıktan sonra 1988 yılında öğrencileri ile birlikte İTÜ Mezunları Türk Müziği Topluluğu’nu kurmuş, genel sanat yönetmenliğini üstlenerek uzun süre AKM, CRR Konser Salonları’nda, çeşitli festivallerde ve Rusya’da konserler vermiştir.
Kültür Bakanlığı’ndan aldığı teklif ile 1990 yılında Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nu kurmuş, 5 yıl kurucu şefliğini yapmış, 1996 yılında tamamen politik nedenlerle bu görevinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Zamanın kültür bakanının ısrarı ile bir dönem sonra kurucu şefliğini yaptığı koroya tekrar dönmüştür. Yaklaşık 1 yıl sonra verilen vaatlerin yerine getirilmemesinden doğan nedenlerle bu görevinden istifa etmiştir.
Yapı Kredi Bankası Kültür Yayınları’nın çıkardığı CD’de Bekir Sıtkı Sezgin ile birlikte Rakım Elkutlu, Suphi Ziya Özbekkan ve Sadettin Kaynak’ın eserlerini icra etmişlerdir.
Yine Yapı Kredi’nin yayınları içinde yer alan TRT sanatçılarının seslendirdiği “İmbat” adlı Ege şarkılarından oluşan CD’nin yönetmenliğini yapmıştır. Gönül Paçacı’nın besteleri, Hilmi Yavuz’un şiirlerinden oluşan “Sevda Derinlerdedir” adlı CD’si ve “ Bir Tanem” adlı Türk Müziği CD’si en son çalışmasıdır.
2000 yılında TRT’den emekli olan sanatçı, Açık Radyo’da Kasım 2003- Mayıs 2004 tarihleri arasında “Mahur Beste” isimli bir canlı yayın programı yapmıştır. 2004 yılında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, Canan Altınay’ın hazırladığı “Film Müzikleri ve Tangolar” konserinde, solist olarak konser vermiştir. Sanatçı Aşiyan Musiki Derneği ve Müzik Merkezi’nin onursal başkanlığını yapmış, şef ve solist olarak derneğin özel konserlerinde bulunmuştur. Türk Müziği’nin usta icracılarından olan İnci Çayırlı’nın bir kızı ve iki torunu vardır.
Bilet Fiyatları: 19.00-15.00 TL

12 Şubat 2010 Cuma, 20.00
Cantabile – The London Quartet
Richard Bryan – Kontrtenor
Steven Brooks – Tenor
Mark Fleming – Tenor
Michael Steffan – Bariton
Richard Bryan, Steven Brooks, Mark Fleming ve Michael Steffan’dan oluşan Cantabile 1982 yılından beri dinleyicileri, şaşırtıcı genişlikteki repertuarlarıyla memnun etmektedir. Dörtlü, en çok bilinen ve sevilen A Capella eserlerden geçen yüzyılın dini müziğine dek, hem komedi hem de klasiklerde üstün düzeyde performans sergiler.13 adet solo albüm kaydetmiş, 2.000 canlı performans gerçekleştirmiş ve dünya çapında 200 TV yayını yapmışlardır.
Londra Batı Yakası’ndaki müzikaller, Kraliçe II. Elizabeth’in huzurunda galalar, New York Carnegie Hall’da konserler, Covent Garden Festivali’nde opera, BBC Big Band ile caz, BBC Proms’ta 40.000 izleyici önünde klasik icralar,.. Cantabile nereye giderse gitsin, izleyiciyi hayranlık içinde nefessiz bırakır. Cantabile (İtalyanca, ‘şarkı söyleme stilinde’ anlamına gelen bir müzik terimi) kısaca, dünyanın en iyi vokal gruplarından biridir.
Bilet Fiyatları: 29.00-19.00 TL

13-14 Şubat 2010 Cumartesi-Pazar, 20.00
Buena Vista Show
“Buena Vista’dan Canlı – The Havana Lounge”
Havana’nın Efsanevi Mahallesinden Küba Müziği ve Şiiri
1930’lu yıllardan beri, Havana’nın Buena Vista bölgesi Küba müzik geleneğinin odak noktası olmuştur. Bu bölgeden ve bölgenin eski nesil müzisyenler üzerindeki ilham verici etkisinden söz eden birkaç geleneksel beste bulunmaktadır. “Buena Vista’dan Canlı – The Havana Lounge”, Buena Vista içinde ve çevresinde buluşan, geleneksel ‘Son Cubano’* tarzının zenginliği hakkında bir fikir verir.
Chan Chan ile Son klasikleri ve birçok yeni beste, çoğu Avrupa’da da iyi bilinen, Havana geleneksel müzik sahnesinin yıldızlarından oluşan “The Havana Lounge” tarafından icra edilmektedir.
Bu yıldızlar arasında; Compay Segundo ile birlikte ünlü “Bueno Vista Social Club” albümünde “Amor de Loca Juventud” şarkısını söyleyen Julio Alberto Fernandez ve Julienne Oviedo ile birlikte; “Buena Vista Social Club”ın en genç üyesi, perküsyon ve timbal “sihirbazı” da bulunmaktadır. Yanan bir alev ile uçucu kokulu bir çiçeğin arasında sayılabilecek özel ruhla dolu Teresa Garcia Caturla ise, grubun “Afro Kübalı” kadın üyesidir. Kendisi ayrıca İbrahim Ferrer, Compay Segundo ve Küba müzik sahnesinin birçok yıldızıyla yıllarca çalışmıştır. Ayrıca,  Wim Wenders’ın dünyaca ünlü “Bueno Vista Social Club” filminin trompetçisi Yanko Pizaco ile “Rhythms Del Mundo” projesindeki perküsyoncusu Tomas Ramos “El Panga” ve “Tropicana”nın efsanevi piyanisti Rodolfo “Peruchin” Argudin de aralarında bulunmaktadır.
*‘Son Cubano’ 19 yy. sonlarında Küba’da doğmuş ve 1930’larda tüm dünyada popülerlik kazanmış bir müzik tarzıdır.
Bilet Fiyatları: 19.00-15.00 TL

15 Şubat 2010 Pazartesi, 20.00

“İSTANBUL RÛYASI”
İstanbul Sazkâr Topluluğu
İstanbul sazkâr topluluğu olarak çıktığımız zaman yolculuğunda,  büyülü şehir İstanbul’da dolaşırken şehrin sesini, saraydan gelen nağmeleri, sokaklardaki gündelik yaşamın zengin renkleri ile beslenen müziği dinlerken; bütün zamanların içinde ve hayal dünyamızın derinliklerinde, güzellikleri, sevgiyi, coşkuyu ve aşkı yaşadık.

Şairlerin dizelerinde kelimeler,  duyguları nasıl ifade ediyorsa, bizlerde sazlarımızdaki nağmelerle sizlerin ruhlarınıza dokunarak, müziği her biri ayrı usta olan ellerle, birer nakış gibi işleyip geçmişimizden kalan mirası geleceğe ulaştırmanın heyecanını ve coşkusunu duyduk.

Müziğin, paha biçilemeyen bir hazine ve insan ruhunun en güzel ifadesi olduğu tartışılmaz’dır. Umut ediyorum ki, Sazkâr topluluğu olarak sizlere taşıdığımız bu değerli çalışma gönüllerinizde ve ruhlarınızda güzel bir hatıra olarak kalır.                    Mehmet Emin Bitmez
Topluluk:
Mehmet Bitmez (Ud)
Ahmet Toz (Ney)
Furkan Bilgi (Kemençe)
Turgut Özüfler (Kanun)
Furkan Resuloğlu (Tanbur)
Volkan Ertem (Viyolonsel)
İzzet Kızıl (Perküsyon)
Erkan Kanat (Perküsyon)
Misafir sanatçı: Turay Dinleyen (Keman)
Bilet Fiyatları: 15.00-12.00 TL

17 Şubat 2010 Çarşamba, 20.00

CRR Türk Müziği Topluluğu
Hâfız Sadeddin Kaynak
“Karadenizli İstanbul Efendisi”
Topluluk Yönetmeni: M. Doğan Dikmen
Bilet Fiyatları: 15.00-12.00 TL

19 Şubat 2010 Cuma, 20.00

Fazıl Say – İstanbul Bestecileri
Atilla Aldemir (Viyola)
Berfin Aksu (Keman)
Burcu Karadağ (Ney)
Cihat Aşkın (Keman)
Çağ Erçağ (Viyolonsel)
Fazıl Say (Piyano)
Güvenç Dağüstün (Bariton)
Iraz Yıldız (Piyano)
Bilet Fiyatları: 29.00-19.00 TL

21 Şubat 2010 Pazar, 11.30

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı – Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü
İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu
Şef: Fatih Salgar
Solistler: Ufuk Caba – Hacer Tısoğlu (Kanun)- Ege Yıldız (Tanbur)

“YEGÂH”

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun 2010 “CRR Konserleri” dizisinin Şubat bölümünde başlık: “Yegâh”. Koro, konserinin klasik bölümünü oluşturan ilk kısmında, Türk Musikisi’nin en kadim makamlarından biri olan Yegâh’tan seçilmiş eserlerle sahne alacak. Konserin sololar bölümünde önce iki hanım saz sanatçısı, kanunda Hacer Tısoğlu ve tanburda Ege Yıldız, Türk Saz Musikisi repertuarından seçme örnekler seslendirecekler. Konserin diğer solisti Ufuk Caba ise neoklasik repertuardan dört eserle mikrofona gelecek. Fatih Salgar’ın yöneteceği konserin son bölümünde koro, Türk Musikisi’nin “şarkı” repertuarından örnekler icra edecek.
Bilet Fiyatları: 15.00-12.00 TL

21 Şubat 2010 Pazar, 20.00
Litvanya Oda Orkestrası (LOO)
Şef- Solist: Sergej Krylov (Keman)
Litvanya Oda Orkestrası (LOO)
1960 yılında, Prof. Saulius Sondeckis (Sanat Yönetmeni ve Baş Şef, 1960-2004) tarafından kurulan Litvanya Oda Orkestrası (LOO), en başarılı ve dünya çapında en çok alkış alan Litvanya orkestralarından biri olarak tanınmaktadır. LOO, 1976 yılında Lüksemburg‘daki Echternach Festivali ile Batı‘da çıkış yapan ilk Litvanya orkestralarındandır. Festival orkestranın önünde uluslararası kariyer fırsatı ve yeni olasılıklar açmıştır.

Litvanya Oda Orkestrası hemen her Avrupa ülkesini, Kuzey ve Güney Amerika‘yı, Japonya, Mısır ve Güney Afrika Cumhuriyeti‘ni turlamıştır. Dinleyicileri, LOO‘yu Berlin Filarmonikte, Viyana‘da Musikverein, Londra‘da Royal Festival, Roma‘da Santa Cecilia, Amsterdam‘da Concertgebouw, Paris‘te Pleyel Salonu, Leipzig‘de Gewandhaus ve Avrupa‘nın diğer ünlü konser salonlarında alkışlamıştır. Demis Russous ile olduğu gibi diğer pek çok caz ve rock projelerinin yanı sıra Mstislav Rostropovitch, Yuri Bashmet, Gidon Kremer, Vladimir Spivakov, Tatyana Grindenko, Igor Oistrakh, Yevgeny Kissin, David Geringas ve Yehudi Menuhin‘le tekrar tekrar sahneye çıkmıştır.

Neredeyse elli yıl süren parlak kariyeri sırasında, LOO birçok ünlü solist, şef ve korolarla, sayısız performansta, Bach ile Mozart‘ın eserlerine duyulan özel yakınlığın belli olduğu, çeşitlilik içeren repertuarlarının 100‘ü aşkın kaydında işbirliği yapmıştır.  Litvanya Oda Orkestrası, eserlerini Orkestraya ithaf eden, aralarında Alfred Schnittke, Arvo Pärt ve Pēteris Vasks‘ın olduğu şöhretli bestecilerle kimi eserlerin dünya prömiyerlerini gerçekleştirmiştir

“… Mozart’ın yumuşak ve coşkulu opusunu icra eden orkestra kendisini bir kez daha en yüce ustalık seviyesinin gizlerinde uzman,  güncel ve canlı yorumlar yaratabilen bir orkestra olarak sundu. <…> Senfoninin yorumu, yalnızca ustalara layıktı! Bir şefle çalan orkestra, mükemmel kurulu bir mekanizma kadar hassastı. Ancak, mekanizma cansızken, orkestra müzisyenlerinin performansı tazeliği ve zevkli seslendirmeleriyle akıllara kazınmış ve bizi oya gibi işlenen tonlamalar, esnek dinamikler ve anlamlı ifadeler ile büyülemiştir…”
7 meno dienos, 2006

“…Orkestra bugün olabildiğince yükselmişti! Daha konserin ilk yarısında orkestra kıvılcım saçıyordu, ancak ikinci yarısında tamamen dalgalanıyordu. Eserin son hareketi kesinlikle muhteşemdi: yavaş başlayarak bu orkestradan pek görmediğim dinamiklerle kör edici bir hıza erişti ve sanki bundan çok büyük keyif alıyordu…”
Music and Life – Everywhere!, 2006
Sergej Krylov
Moskova’da müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sergej Krylov, kemana beş yaşında başlamış ve on yaşında bir orkestrayla ilk defa sahneye çıktıktan sonra Rusya, Çin, Finlandiya ve Almanya’da konserler vermiştir.

Genç yaşında “R. Lipizer” Uluslararası Yarışmasında birinci gelmiş; Salvatore Accardo ile çalıştıktan sonra hem Cremona’da yapılan “A. Stradivari” Yarışmasında hem de Viyana’da düzenlenen saygın “Fritz Kreisler” yarışmasında birincilik ödüllerini almıştır.
Ardından son derece başarılı bir kariyere sahip olmuş; Berlin ve Münih Filarmoni’de, Viyana Musikverein ve Konzerthaus’ta, Paris’te Radio France Oditoryumunda, Atina Megaron Merkezi’nde, Brüksel Bozar’da, Tokyo Suntory Salonu’nda, Buenos Aires’te Teatro Colon’da, Venedik’te Teatro La Fenice’de ve Milano’da Teatro alla Scala’da konserler vermiştir.
Sergej Krylov, Viyana Senfoni Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, St. Petersburg Filarmoni, Camerata Academica Salzburg, Mariinsky Tiyatro Orkestrası, NHK Senfoni Orkestrası, Çek Filarmoni, Milano’da “Giuseppe Verdi” Orkestrası, Filarmonica Toscanini, Philharmonisches Staatsorchester Hamburg ve Kopenhag Filarmoni gibi dünyanın en çok takdir edilen orkestralarından bazılarında çalmıştır.
Birlikte çalıştığı en önemli kişilerin içinde, Mstislav Rostropovich ile kurduğu arkadaşlığı Krylov’un sanat yaşamında dönüm noktası olmuş ve bu büyük Rus sanatçıyla çok defa beraber performans sergilemiştir.
Krylov, aralarında Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Yuri Temirkanov, Mikhail Pletnev, Nicola Luisotti, George Pehlivanian, Jutaka Sado, Saulus Sondezkis, Zoltan Kocsis, Julian Kovatchev, Muhai Tang ve Yuri Bashmet’in bulunduğu birçok şefle birlikte çalışmıştır.
Sergej Krylov, oda müziği projelerinde de oldukça saygıdeğer sanatçılarla beraber sahne almış; son yıllarda Yuri Bashmet, Bruno Canino, Aleksandar Madzar,  Maxim Vengerov, Misha Maisky, Yefim Bronfman, Stefania Mormone, Mikhail Rudy, Nabuko Imai ve Lilya Zilberstein’in yanında müzik icra etmiştir.
Geçtiğimiz 2009 Şubat ayında Krylov, Saulius Sondeckis’in ardından Litvanya Oda Orkestrasının Müzik Yönetmeni olarak göreve getirilmiştir.
Diskografisi, çok yakın zamanda yayınlanan Paganini’nin 24 Kapriçyosunun yanı sıra EMI, Melodya ve Agorà için yaptığı kayıtları içermektedir.
Sergej Krylov, Cremona “Fondazione A. Stradivari”nin verdiği, Sau-Wing Lam Koleksiyonundan “İskoç Üniversitesi” (1734) Stradivari kemanını çalmaktadır.
Bilet Fiyatları: 36.00 – 29.00 TL

22 Şubat 2010 Pazartesi, 20.00

Memet Ali Alabora – Emir Gamsızoğlu
Chopin’in 200. Doğumgünü

Chopin’in 200. Doğumgünü
1 Mart 2010 François Frederic Chopin’in 200. doğumgünü. Chopin’in kendisi de bugünün doğumgünü olduğunu söylüyor ama vaftiz kağıdında 22 Şubat yazıyor.  Chopin’in müziği 193 yıldır* piyanodan insanlığa tam manasıyla “güzellik”ler saçıyor. Emir Gamsızoğlu ve Memet Ali Alabora 2008 Mayıs’ında “Goldberg Varyasyonları Yolculuğu” ile Cemal Reşit Rey sahnesinde, özel bir projeyle seyirci ile buluştu. İki arkadaş, bu defa, 22 Şubat 2010’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na gelen klasik müzik severler ile birlikte Chopin’in 200. doğumgününü kutlayacak.

Emir Gamsızoğlu’nun 20 yaşında piyanoya başlamasında, Alabora’yla arkadaş olmalarında en büyük etkenlerden biri Chopin. İkili, Chopin’in hayatlarına nasıl girdiğini, nasıl bir değişiklik yarattığını, ikiyüz yıldır kendileri gibi birçok insanın da neden en yakın, en içten dostlarından birisi olabildiğini anlatmaya çalışacak, Chopin’li anıları paylaşıp, Chopin’in eserlerini çalacak. Chopin’in doğumgününü, müziği gibi sade bir üslupla kutlayacaklar.

İkili konser salonunun sahnesini evin salonuna, seyircileri de onlara katılmaya gelmiş misafirlere dönüştürmeye çalışacak. Chopin hakkında en çok kullanılan “büyük eserlerde küçük, küçük eserlerde büyük” sözünden, “piyanonun şairi” tabirine, verem hastalığının müziğine etkisinden, büyük aşkı George Sand’ın hayatındaki yerine, vatan hasretiyle yanıp tutuşan güçlü ruhundan, İstanbul’da ölen şair dostu Adam Mickiewicz’e, yaşıtları Liszt ve Schumann’dan, müzikte yaptığı devrimlere, 20 ve 21. yüzyıldaki büyük Chopin yorumcularına; kayıtlar, fotoğraflar ve müziği eşliğindeki bu sohbeti, doğumgünü kutlaması takip edecek.

On yıla yakın süredir klasik müzikle diledikleri gibi kurdukları ilişkiyi, izleyiciyle olduğu gibi paylaşmaktan çekinmeyen, biri piyanist, diğeri oyuncu iki sanatçıya katılmak isteyen ve profesyonel müzisyen olması gerekemeyen misafirler de yanlarında, çalacakları küçük bir Chopin eseri bulundurabilirler. Belli mi olur, belki de dinlemeye geldiğiniz bu konser, çalacağınız ilk konserdir!

İyi ki doğdun Fryc** !

*  Chopin’in ilk bestesini 7 yaşındayken yaptı ve konserde çaldı.
**    “Fritz” diye okunuyor. Chopin arkadaşları arasında böyle çağrılırmış.
Bilet Fiyatları: 19.00-15.00 TL

23 Şubat 2010 Salı, 20.00
İspanya’da defalarca Yılın Dansçısı olarak ödüllendirilen İspanya’nın ve Flamenko dansının en büyüğü AIDA GOMEZ ve grubu ‘CARMEN’ ile Dünya turnesi kapsamında Çin, Japonya, Avrupa ve de Amerika gösterileri sonrası bu kez 23 Şubat’ta CRR’de!

BIZET’in unutulmaz CARMEN müzikleri ile gösteri için Jose Antonio Rodriguez tarafından özel bestelenmiş flamenco eserleri, dans ve müzik severlere unutulmaz dakikalar yaşatacak.

Herkesin hikayesini bildiği Carmen gösterisi İspanya’dan gelen Aida Gomez ve Dans Grubu ile coşkulu,şehvetli ve aşk dolu bir dans şölenine dönüşüyor.  Bilet Fiyatları: 57.00-47.00 TL

24 Şubat 2010 Çarşamba, 20.00
Münip Utandı
“Pervane Gönlüm”
Saz Sanatçıları
A. Şenol Filiz ……….Ney
Birol Yayla…………..Tanbur
Samim Karaca……….Ud
Taner Sayacıoğlu…….Kanun
Lütfiye Özer………….Kemençe
Münip Utandı
24 Ağustos 1952 yılında Antakya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini bu şehirde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki yüksek öğrenimi sırasında Ruhi Ayangil yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi Türk Müziği Korosu’na, Prof. Dr. Ali Rıza Kural yönetimindeki İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Korosu’na, Melahat Pars yönetimindeki Kadıköy Musiki Cemiyeti’ne ve daha sonra Süheyla Altmışdört ve Ender Ergün yönetimindeki Üniversite Korosu’na devam etti. 1976 yılında kurulan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun ilk kadrosunda yer aldı. Bu tarihten itibaren büyük destek ve teşvik gördüğü Nevzat Atlığ ile çalışmalarını sürdürdü. Koronun yurt içinde ve yurt dışında verdiği konserlerde tv ve radyo programında solist olarak görev aldı. Çok sayıda özel konser veren Utandı tv dizilerine, tiyatro oyunlarına ve radyofonik piyeslere sesi ile katkıda bulundu. Uluslarası İstanbul Festivali, Bach Günleri, Gaetano Donizetti Bergamo Musica Festivali, Akl-ı Selim’in Müziği, Ülker Türk Müziği Günleri, Gülnihal, Uluslarası Adalar Festivali, Nardis Jazz Club gibi birçok müzik festivallerine ve etkinliklerine solist olarak katıldı.

Yansımalar, İnce Saz, Neva Saz, Ruhi Ayangil Meşk Birimi gibi birçok toplukla konserler vermektedir. Sesinin genişliği ve orijinal rengi ile son dönemin önde gelen yorumcularından biri olarak kabul edilmektedir. Münip Utandı’nın “Aynalıkavak’tan Kalamış’a”, “Münip Utandı”, “Bitmese Sevgi”, “Seslenişler Bekleyişler”, “Gidem Dedim”, “Boğaziçi” ve “Fikrimin İnce Gülü” adlı yedi albümü yayınlanmıştır. Müzik dışında stilize resim çalışmaları da bulunan sanatçı bu konudaki eserlerini 1994 yılında Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde düzenlediği bir sergide değerlendirmiştir. Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı’nın mütevvelli heyetinde olan olan Utandı bu vakfın yararına zaman zaman konserler vermektedir. Bir dönem Açık Radyo’da “Unutulmuş Ne Varsa” isimli solo programı canlı olarak sunan Münip Utandı; ayrıca İTÜ Devlet Konservatuarı’nda üslup, repertuar ve yorum dersleri vermektedir. Halen görev yaptığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda uzun yıllar sanat kurulu üyeliği de yapan Münip Utandı ses sanatçısı Ceyda Utandı ile evli olup; İTÜ Türk Müziği Konservatuarı’ndan yüksek lisans mezunu ses sanatçısı Merve Utandı’nın babasıdır.
Bilet Fiyatları: 15.00-12.00 TL

25 Şubat 2010 Perşembe, Sohbet 20.00, Konser: 20.30

Akbank Oda Orkestrası
“Perdenin Önü, Arkası”
Şef: Cem Mansur
Solist: Elina Vahala, keman
Program:
T. Takemitsu (1930-1996) 3 Film Müziği
J. Corigliano (1938) ”Kırmızı Keman” Konçertosu
Ara
W. Walton (1901-1983)  V. Henry Filminden 2 Parça
E. Grieg (1843-1907) “Peer Gynt” ten 2 Parça
N. Rota (1911-1979) Yaylı Sazlar için Senfoni
Bilet Fiyatları: 19.00-15.00 TL

28 Şubat 2010 Pazar, 20.00
Alexander Ghindin
Piyano Resitali
Alexander Ghindin
Moskova’da 1977 yılında doğan Rus piyanist Alexander Ghindin, Profesör M.S. Voskrensky ile olan master class çalışmalarını tamamladıktan sonra, Moskova P.I. Çaykovski Devlet Konservatuarından mezun oldu. İlk ödülünü henüz 13 yaşındayken, Moskova Genç Piyanistler Yarışmasını kazandı ve daha sonra 14’ünde, 1994 yılında yapılan 10. Uluslararası Çaykovski Yarışmasını en genç ödül kazanan sanatçı oldu. Daha sonra 1999 yılında Brüksel’deki Uluslararası Kraliçe Elisabeth Yarışmasında İkincilik Ödülünü kazandı. Alexander Ghindin, 2007 yılında ABD’deki Cleveland Uluslararası Yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.

Alexander Ghindin daha sonra 1999 yılında solist olarak Moskova Devlet Filarmoni orkestrasına katıldı ve onun ardından gelen solo ve orkestra kariyeri boyunca ana vatanı Rusya’da olduğu kadar Avrupa ve Japonya’da da performans sergiledi. Alexander Ghindin, aralarında Cleveland Senfoni Orkestrası, Londra ve Münih Filarmoni Orkestraları, Freiburg Şehir Orkestrası, Yeni Japonya Filarmonik, Liège Filarmoni Orkestrası, Flemish Radyo Orkestrası, İsveç Kraliyet Festival Orkestrası, Belçika Ulusal Orkestrası, Rotterdam Senfoni Orkestrası, Monte-Carlo Filarmonik Orkestrası, Montpellier Ulusal Orkestrası, Lüksemburg Filarmoni Orkestrası, İsrail Oda Orkestrası, “Moskova Virtüozleri”, St. Petersburg “Camerata” Orkestrası, Rusya Ulusal Orkestrası vb. yer aldığı çok sayıda topluluk ve orkestrayla birlikte sahne aldı. Katıldığı Resitaller, aralarında Vladimir Fedoseyev, Saulus Sandeczkis, Vasily Sinaysky, Yuri Simonov, Dimitry Kitaenko, Vladimir Ashkenazy, Vladimir Spivakov, Vladimir Verbitsky, Paavo Järvi, Alan Gilbert, Leonard Slatkin, Artur Fagen, Tomasso Placidi ve Thomas Zanderling’in de yer aldığı çok çeşitli orkestra şefiyle birlikte çalışma olanağını sağladı.

Alexander Ghindin aralarında Moskova, Stokholm, Echternach, Lüksemburg, Colmar, La Roque d’Anthéron, Brüksel, Limoges, Montpellier Radyo-Fransa Festivali, Paris’teki Châtelet Salonu, Louvre Oditoryumu, Portekiz’deki Sintra Festivali, Ruhr Klavier-Festivali, Varşova Filarmoni ve Osaka Uluslararası Festivali bulunmaktadır. Alexander Ghindin Londra’da Barbican sanat merkezi, New York’daki Averyfisher Salonu, Washington’daki Kennedy Sanat Merkezi, Tokyo’daki Sumida Triphony Salonu, Brüksel’deki Güzel Sanatlar Sarayı, Amsterdam’daki Concertgebouw, Paris’teki Salle Gaveau Konser Salonu, Champs Elysees Tiyatro Salonu ve Chatelet Tiyatro Salonu, Münih’teki Gasteig Kültür Merkezi, Prag’daki Rudolfium Salonu, Stockholm’deki Riksallen, Roma’daki Olympico Tiyatro Salonu, Tel Aviv Opera Salonu, Varşova ve St. Petersburg’daki Filarmonik Salonları, Moskova Konservatuarı gibi dünyanın bir çok önde gelen konser mekânlarında sanatını icra etti.

Alexander Ghindin, Vladimir Spivakov ile oda müziği alanında, Capricco ve birçok konser kayıtlarını içeren önemli bir işbirliği içindedir ve Nikolay Petrov ile konserlerde neredeyse iki piyano için yazılı tüm repertuarı birlikte icra ettiler. Alexander Ghindin 15 CD kaydı yapmıştır. Bu kayıtların içerisinde (2001) Vladimir Ashkenazy tarafından yönetilen Helsinki Filarmoni Orkestrası ile orijinal versiyonlarından Rahmaninof’un 1 ve 4 no.lu Piyano Konçertolarının kayıtları bulunmaktadır.
Ayrıca Rusya, Almanya, Belçika, Japonya, Fransa, Lüksemburg, Polonya ve başka yerlerdeki Radyo ve Televizyonlara çıkmıştır.

Alexander Ghindin 2005 yılının başlarında, Eliahu Inbal tarafından yönetilen Berlin Senfoni Orkestrasıyla Rahmaninof’un 4 no.lu sol minör piyano konçertosunu icra ettiği Berlin Konzerthaus’da sahne aldı. 2006 yılında, James de Priest tarafından yönetilen Tokyo Metropolitan Senfoni Orkestrası ile Chopin’in 1 no.lu konçertosunun icrası için Tokyo Suntary Salonunda sahne aldı. 2006 yılında, Belçika Bağımsızlık Günü’ne ithafen verilen bir konser için Brüksel Güzel Sanatlar Sarayına davet edildi. Burada Belçika Kraliyet Ailesi’nin huzurunda, Jean-Claude Casadesus yönetimindeki Belçika Ulusal Orkestrasıyla, Rahmaninof`un 3 no.lu piyano konçertosunu icra etti. Alexander Ghindin aynı yıl “Rusya Onur Sanatçısı” unvanını aldı. 2008 yılının yazında, ABD, Cleveland’daki Uluslararası Piyano yarışmalarında birincilik ödülünü kazandı ve ABD’deki 50’den fazla konserin yönetimini aldı.
Bilet Fiyatları: 29.00-19.00 TL

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Avengers: Sonsuzluk Savaşı - Avengers: Infinity War (2018) Ajan Kedi - Marnie's World (2022) Dengesiz - Unhinged (2020) Moana (2017) Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (2011)

Leave a comment