Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın, Van Barosu ve Hollandalı sivil toplum kuruluşu DW-RS Producties ortaklığında gerçekleştirdiği, Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından fonlanan “Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi” Soma etkinlikleri 25-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi.  

Soma faciasının yıldönümünün yaklaştığı günlerde, 25-28 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılan ziyaret ve atölye çalışması özellikle çocukların ve gençlerin moral kazanmalarına ve yaşadıkları travmatik durumların etkilerini bir parça da olsa azaltmaya katkıda bulunmayı amaçladı.

Savunmasız çocukların insan hakları konusundaki farkındalıklarını ve sinema konusundaki bilgilerini arttırmak ve yeteneklerini geliştirmek; ve kendilerini daha iyi ifade edebilmelerine destek olmayı amaçlayan projenin ilk ayağı Mart ayında Van Barosu’nun ev sahipliğinde Van’da gerçekleşmişti.

Projenin ikinci ayağı Soma’da, oyuncu-yönetmen Derya Durmaz, Amerikalı yönetmen-akademisyen Theron Patterson ve Van Barosu’ndan Av. Nazlı Polat’ın eğitmenliğinde gerçekleştirilen “İnsan Hakları ve Sinema Atölyesi”ne 20 lise öğrencisi katıldı. Atölyeler, çocukların insan hakları, hak bilinci ve hak ihlallerine karşı bir farkındalık kazanmalarını hedefleyen interaktif egzersizlerle başladı. Ardından sinema atölyesine geçildi ve çocuklara sinemanın temel kavramları eğitmenler tarafından aktarıldıktan sonra, çocuklar kendi iki dakikalık filmlerini oluşturmak için önce gruplara ayrılıp senaryolarını yazdılar, ardından da eğitmenler eşliğinde senaryolarını filme çektiler ve kurguladılar. Katılımcı çocukların kendi filmlerinin senarist, yönetmen, yapım sorumlusu, kameraman, oyuncu, sanat yönetmeni, kostüm/makyaj sorumlusu, set çalışanı olmaları ve nihayetinde kurgusunu yaparak tamamlamaları, hem hayal dünyalarını besleyen, hem de sinema yoluyla kendilerini, insan hakları konusunda düşüncelerini daha iyi ifade edebilmelerini sağlayan bir çalışmayı gerçekleştirmelerine fırsat verdi.

14 aylık bir dönemde tamamlanması planlanan proje kapsamında Türkiye’nin toplam 14 ili ve Hollanda, Amsterdam’da hassas konumdaki çocuklarla insan hakları ve sinema atölyeleri yapılması hedefleniyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Taylor Swift: The Eras Tour (2023) Peki Şimdi Nereye? - Et Maintenant, On Va Ou? - Where Do We Go Now? (2012) Marley & Ben / Marley & Me (2009) Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak - The Hunger Games: Catching Fire (2013) Rüya Senaryo - Dream Scenario (2024) Şeytan-ı Racim (2013)

Leave a comment