PRODÜKSİYON NOTLARI
DreamWorks Animation – Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?, Shrek, ve Kung Fu Panda’nın ardındaki stüdyo – beyaz perdenin en komik, en tüylü kedi sinema yıldızı Çizmeli Kedi’nin destansı öyküsünü sunar. Adı dilden dile dolaşan meşhur savaşçı, aşık ve kanun kaçağı Çizmeli Kedi, (ANTONIO BANDERAS) Shrek ile tanışmadan çok önce kasabasını kurtarmak için hayat okulundan mezun, çetin ceviz Kitty Yumuşakpati (SALMA HAYEK) ve elebaşı Humpty Dumpty (ZACH GALIFIANAKIS) ile bir maceraya atılınca kahraman olur.
Çizmeli Kedi ve ekibinin başarısız olduğunu görebilmek için her şeyi yapabilecek, kötülükleriyle ün salmış haydutlar Jack ile Jill (BILLY BOB THORNTON ve AMY SEDARIS) ise işleri daha da karıştırır.
Bu, Kedi’nin, Kahraman’ın, Efsane’nin… ve elbette, Çizmeler’in gerçek hikayesi.
Çizmeli Kedi’yi CHRIS MILLER yönetti. Yapımcılar JOE M. AGUILAR ve LATIFA OUAOU. İdari yapımcılar ise ANDREW ADAMSON ve GUILLERMO DEL TORO. BRIAN LYNCH, WILL DAVIES ve TOM WHEELER’ın yazdığı hikayeyi, Tom Wheeler senaryolaştırdı. Müziklerde HENRY JACKMAN’ın imzası var.

EFSANENiN TA KEDiSi KENDiSi
Chris Miller doğuştan çok yönlü. Animasyon sanatçısı, storyboard sanatçısı, oyuncu, film yapımcısı – saygın Kaliforniya Üniversitesi’nin Resim/Film ve Animasyon bölümünden mezun olan Miller, reklam, video ve film alanlarında başarılı çalışmalarından sonra, o zamanlar yeni olan DreamWorks Animation Studio SKG’deki kariyerine başlayıp stüdyonun çok sevilen ve ilk animasyon filmi olan “Karınca Z”de storyboard sanatçısı olarak yer aldı. Daha sonra ise Miller, animasyon tarihini değiştirecek kalburüstü bir ekibin temel üyelerinden biri oldu: Oscar ödüllü Shrek filminde storyboard sanatçısı, çok sevilen devam filmi Shrek 2’de hikaye sorumlusu ve Shrek 3 filminde ise yönetmen olarak yer alan Miller (bu filmlerde bazı unutulmaz karakterleri seslendirmesini de unutmamalı) kendini gelmiş geçmiş en başarılı animasyon film serisinin ayrılmaz bir parçası olarak buldu.
Miller o unutulmaz Çizmeli Kedi ile Shrek 2’de hikaye sorumlusu olarak çalışırken “tanıştı.” O zamanlar bile bu kedinin geleceğinin çok parlak olduğunu anlamıştı. Miller o zamanlar için şunları söylüyor: “Çizmeli Kedi’nin, Shrek 2’nin başarısında çok önemli bir payı vardı. Kendi başarısını yakalaması içinse sadece biraz zamana ihtiyacı olduğunu düşündüm. O çok çekici bir karakter. Onun kendi hikayesinin anlatılması gerektiği ise apaçık ortadaydı. Ben bu kedinin cazibesine kapıldım – o küçücük şey, peşinde öyle bir geçmişle çıkageldi ki… Sonu gelmez hikaye ve maceralarla dolu olduğu belliydi. Ona hep şunları sormak istemişimdir: ‘Peki, senin olayın ne? Bu aksan nereden geliyor? En önemlisi de, şu müthiş çizmeleri nereden aldın? Bütün bunlar nasıl bir araya geldi?’”
Miller bu maceracı kediyi dayanılmaz kılan bir dizi özelliği görmüş: “İçinde biraz şeytanlık var, gerçekten hoşuma da gidiyor bu, fakat buna rağmen kocaman bir kalbi var. Ufak tefek olmasına bakmayın, aslında kocaman biri o.”
Emmy ödüllü yapımcı Joe M. Aguilar da bir DreamWorks Animation emektarı. Şirketin kuruluşundan beri üst düzey yönetici ve baş yapımcılardan biri olarak hizmet vermekte. Yapımcı Aguilar, Kedi’nin cazibesini şu sözlerle özetliyor: “Bana kalırsa Çizmeli Kedi şimdiye kadar kitaplardan beyaz perdeye aktardığımız filmlerde yardımcı karakter diyebileceğiniz karakterler arasında en çok sevileni, hatta muhtemelen insanların daha iyi tanımak için en çok ilgilendikleri karakter.

Çizmeli Kedi’yi görüntüye aktarırken, karakterinde dikkate değer bir şeyin peşinden gittik, macera dolu ve karizmasının avantajından faydalanan bir şeyin.”
Karakterin oluşturulmasına dair, Shrek 2 filminde Hikaye Denetmeni/Editoryal Denetmen olarak görev almış, Çizmeli Kedi’nin ise yapımcısı Latife Ouaou, ona göre seyircinin bu fırlamayı bu kadar bağrına basmasının nedenini şöyle anlatıyor: “Çizmeli Kedi’yi bu kadar özel kılan şey, bu ufak tefek kedinin içinde müthiş bir kişiliğin ve buğulu bir sesin yatması. Egosu yüksek, gururlu ve bıçkın, fakat dikkatini bir kutu ton balığı veya parlak bir ışıkla dağıtabilirsiniz. Bence bunlar da onu son derece sevimli ve komik bir karakter yapıyor.”
Chris Miller’ın, karakteri o kadar sevmiş ki, ilk uzun metrajlı filmi için yönetmen koltuğuna oturmak istemiş: “Çizmeli Kedi’yi ben yönetmek istedim, çünkü bu karakterin kahraman olma hikayesinin anlatılması gerektiğini düşündüm – ufak tefek, ama efsanevi bir kedi. Gerçekten destansı ve komik bir hikayeyi hak ediyordu.  Kedi’ye eğlenmeden olmazdı. Ben de onun dünyasına, karakterinin tümüyle temsil edildiği dünyasına girdiğimizde orada olmak istedim – o küçük bir kedi, ama cesur, coşkulu ve romantik. Bence bütün bunlar onu büyük bir film için biçilmiş kaftan yapıyor.”
Bu Sarman, şapkasını patilerinin arasında tutup seyirciye “kocaman üzgün kedi gözleri”yle baktığından beri bu fikir stüdyoda çeşitli kılıklarda bir öncelik hâlinde dolanıyormuş. Yapımcı Ouaou’ya göre, “Bu film, Chris Miller yönetmen olarak görev alınca tam anlamıyla toparlandı – Miller bütün Shrek filmlerinde yer alıp üçüncü filmi de yönetti, üstelik storyboard sanatçılığı geçmişi var. Miller, bu karakteri benzersiz bir şekilde anlayan harika bir öykücü. Hikaye anlatma yeteneğinin yanı sıra, müthiş bir görsel algısı var. Ama en önemlisi, derinliği olan karakterler yaratmanın peşinde, komedinin kaynağı da onlar oluyor. Bence Miller’ı özel kılan şey bu.”
Yönetmen filmi şöyle tarif ediyor: “Bir anda bozulan ve tatsızlaşan bir kardeşliğin öyküsü bu. En sonunda ise intikam ve kurtarılma ilgili bir hâl alıyor. Fakat özünde bu bir komedi. Kedi çok komik. Kedi ile ilk karşılaşmamızda ona neler olduğunu anlamıyoruz, ama birkaç şey biliyoruz onun hakkında. Adaletten daima kaçan bir kanun kaçağı; kasabadan kasabaya koşturup duruyor – ama adını temize çıkarmanın ve geçmişini düzeltmenin peşinde olduğunu da biliyoruz.”
Kedi’nin çok bilinen öyküsünü anlatırken, filmin yapımcıları kendi destekleyici maceralarını bulmak için Kedi’nin orijinal masalının ötesine geçti. DreamWorks Animation’ın kendi yarattığı hikayelerde olduğu gibi, hikayenin ritmini ve gidişatını belirlemek için yönetmen, yapımcılar, hikaye sorumlusu, yazarlar ve diğer geliştirici uzmanlardan oluşan yetenekli bir ekiple beraber bir taslak oluşturuldu.
Hikaye sorumlusu Bob Persichetti Çizmeli Kedi için şunları diyor: “Stüdyoda üzerinde çalıştığım ilk film Shrek 2, üzerinde çalıştığım ilk sekans ise Çizmeli Kedi’nin ilk göründüğü sahneydi.

Yani, onunla aşağı yukarı 2001 yılının başlarından beri haşır neşirim. Bence herkes, onun ne kadar harika bir karakter olduğunu hemen anlamıştı. Onun kendi filmi olmalıydı.”
Persichetti, Çizmeli Kedi’nin jeneriğine bakınca herkesçe apaçık görülebilecek bir şeyi dile getiriyor: “Çoğumuza göre bu bir aileyle çalışmak gibi bir şey. Öyle ya da böyle, karakter ortaya çıktığından beri hepimiz onunla beraberiz. Chris’in sezileri ve espri anlayışı bu hikaye için biçilmiş kaftan. Chris aynı zamanda son derece işbirlikçi bir yönetmen; bu yüzden 400 kişiyi – en yoğun zamanlarımızda 600’den fazla kişiyi – idare etmek tam onun yapacağı bir işti. Her şeyi bir araya getirmekte ve herkesin içindeki gücü ortaya çıkarmakta üstüne yok.”
13 Ocak 2012 de vizyonda

DreamWorks Animation SKG sunar
Uygulayıcı Yapımcılar: Andrew Adamson, Guillermo del Toro
Yapımcılar: Joe Aguilar, Latifa Ouaou
Yönetmen: Chris Miller
Oyuncu Kadrosu: Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifianakis, Billy Bob  Thornton ve Amy Sedaris

www.cizmelikedifilmi.com.tr

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627774905254″]

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Herkes mi Aldatır? (2010) Blue Jasmine - Mavi Yasemin  (2013) 360 (2012) Boiboiboy - Boboiboy: The Movie (2020) Sevgili John - Dear John (2010) Şipşak Aile - Instant Family (2019)

Leave a comment