İSTANBUL İKİ BÜYÜLEYİCİ SERGİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Ünlü Çin Hazineleri ve Dunhuang Mağara Tapınakları Budist Sanat Sergisi sanatseverlerle buluştu “2012 Türkiye’de Çin Kültür Yılı” etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergiler, tarih ve kültür meraklılarıyla buluştu. Dünyanın 8. Harikası olarak değerlendirilen Yeraltı Ordusu’ndan örnekler ve ünlü Çin hazineleri Topkapı Sarayı’nda, Çin mağara sanatı ise MSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde 20 Şubat 2013 tarihine kadar tarih ve kültür meraklılarını bekliyor.
2012 yılı Türkiye’de Çin Kültür Yılı etkinlikleri, 20 Kasım 2012 – 20 Şubat 2013 tarihleri arasında, kültürel etkinliklere damga vuracak iki büyük sergi ile devam ediyor. “Çin Hazineleri” sergisi, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları listesine alınan Çin’in ölümsüz ordusu Terracotta Askerleri’nin de yer aldığı 101 adet paha biçilmez eserle izleyicilerle buluşuyor. “Dunhuang’in Renkleri – İpek Yoluna Açılan Büyülü Kapı” sergisi ise, Dünya Kültür Mirasları listesindeki Dunhuang Mağara Tapınakları Budist Sanatını sanatseverlerle bir araya getiriyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çin Başkonsolosu Zhang Qingyang ve Çin Devlet Kültürel Miras İdaresi Başkanı Lİ Xiaojieve’nin katılımıyla açılışı yapılan sergiler;  TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çin Kültür Bakanlığı, Dunhuang Akademisi ve China Arts & Entertainment Group işbirliğiyle düzenlendi.

“Çin Hazineleri” sergisine Topkapı Sarayı Müzesi – Has Ahırlar ev sahipliği yapıyor. “Dunhuang’in Renkleri – İpek Yoluna Açılan Büyülü Kapı” sergisi ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde büyüleyici mağara sanatının resim ve heykellerinin canlandırmasını izleyicilerle buluşturuyor.
Çin Hazineleri: 11 müzeden toplanan 101 eser Topkapı Sarayı’nda “Çin Hazineleri”; Yasak Şehir Müzesi, Şanghai Müzesi, Qin Shihuang Müzesi başta olmak üzere, Çin’in 11 önemli müzesinin 101 eserini sanatseverlerle buluşturuyor. İmparator Qin Shihuang Mozolesi parkından gelen, pişmiş topraktan yapılmış ve dünyanın 8. Harikası olarak nitelendirilen savaşçı heykellerinin özel aynalar yardımıyla çoğaltılarak imparatorun dev yeraltı ordusunun ihtişamının yeniden canlandırıldığı bölüm, serginin odak noktasını oluşturuyor. Sergide ayrıca, beş bin yıllık Çin uygarlığının tarihsel aşamaları; uygarlığın doğuşu, ülkede birliğin sağlanması, İpek Yolu’nun getirdiği zenginlik dönemi ve görkemli imparatorluk dönemi tanıtılıyor. Özenle seçilen Çin hazineleri arasında yeraltı ordusunun yanı sıra, renkli toprak kaplar, tunç araç gereçler, Qing İmparatorluk Sarayı’ndan gelen paha biçilmez eserler, Çin halkının Türk halkına bir dostluk jesti olarak izleyiciye sunuluyor.

Dunhuang’ın Renkleri: Mağara resim ve heykel sanatı
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin değerli katkılarıyla düzenlenen “Dunhuang’ın Renkleri- İpek Yoluna Açılan Büyülü Kapı” sergisi, bu ünlü mağaralarda yer alan etkileyici resim ve heykellerin canlandırmaları ile beş ana bölüm halinde ziyaretçilerle buluşuyor.
Yönetimini ve küratörlüğünü Dunhuang Akademisi’nden Fan Jinshi, Luo Huaqing, China Arts & Entertaintment Group’tan Wan Jiyuan, Peter Huang, Ma RuiQing ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Caner Karavit’in üstlendiği sergiye Çin Halk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Gansu İlçe Yönetimi resmi olarak destek veriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tink, Kült ve COSCO Europe ise serginin sponsorları arasında yer alıyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde, sergiyle birlikte drama dans gösterileri ile Dunhuang ve İpek Yolu hakkında akademik konferanslar da düzenleniyor. Aynı mekanın Sarnıçlar bölümünde açılan Çin çay evi ise sergi süresince ziyaretçilere Çin çay kültürünü tanıtıyor.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632120328657″]

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Mutlu Yıllar - Love The Coopers (2015) Dünyanın Sonu - Afflicted (2015) Drive My Car (2022) Kare - The Square (2017) Kutup Köpekleri - Arctic Justice (2020) Adalet (2023)

Leave a comment