Cibali Karakolu, Refik Kordağ ve Muammer Karaca’nın bir Fransız bulvar komedisinden uyarladığı seyirlik oyun.

Henri Keroul ile Albert Barre’ın yazdığı ve ilk kez 1904 yılında Fransa’da sahnelenen Nuits de noces (Zifaf Gecesi) adlı üç perdelik bulvar komedisinden uyarlanmıştır. 1955 yılında Muammer Karaca’nın kurduğu Muammer Karaca Tiyatrosu’nın açılış oyunu olarak oynandıktan sonra 16 yılda üç binin üzerinde oynayarak Türkiye’nin en uzun süre afişte kalan oyunu oldu. Seyirciye ve döneme göre sürekli değişen espriler sayesinde oyun popülerliğini devamlı korudu.

Cibali Karakolu oyunun başrolünü usta tiyatro sanatçısı Zihni Göktay Oynuyor. Göktay, oyunun metninde ufak tefek bazı değişiklikler yaptıklarını belirterek; Tiyatroyu politikadan soyutlayamayız Sosyal çarpıklıklarla ilgili hicivlerimiz var göndermelerimiz var oyunda hakaret yok. Fakat üstü şekerli olarak.

Muammer Karaca’nın Fransız yazar Henri Keroul ile Albert Barre’nin “Une Nuit de Noces” adlı eserinden Refik Kordağ ile birlikte türkçeye çevirdiği ve adını Cibali Karakolu olarak adlandırdığı tiyatro oyunu uzun yıllardan sonra yeniden sahneye kondu.
Dün akşam Harbiye Muhsin Ertuğrul sahnesinde Cibali Karakolu adlı üç perdelik oyunun galası yapıldı. Galaya ilgi çok büyük oldu. Sanatçısından siyasetçisine kadar çok sayıda davetlinin katıldığı galada oyun başlamadan önce oyunun başrölünü oynuyan usta tiyatro sanatçısı Zihni Göktay’ı kuliste komser kıyafetiyle oyunun başlamsını beklerken bulduk. Siz www.elektronikgazete.com  okuyucuları için yaptığımız söyleşide uta sanatçı oyunla ilgili olarak çok çarpıcı detaylar verdi. İşte Zihni Göktey’ın Cibali Karakolu ile ilgili sözleri: ” Oyun en son 1971 yılında Bakırköy Halk Evinde Muammer abiyle birlikte oynandı. Yani 1971 den beri orjinal Cİbali karakolu oyunu oynanmadı. Nejat abi Cibali Karakolu’unun sadece 3 perdesi olan karakol sahnesini biraz değiştirererk daha sade, daha da ruhasal biçimde oynadı.
Muammer abi asıl Franız vodvinindeki o entrikalarıyla birlikte birinci perde den ittibaren adaptasyonunu oynadı. Refik Kordağ tercüme etmişti oyunu. Fakat Muammer abi hergün birşeyler ekleyerek saheneledi. Bunun orjinalini Fransız oyuncu oynamıştı ama Jandarma komutanı olarak oynadı. Polis olarak oynamadı. Oyunun aslı Düğün Gecesi. Muammer abi onu Refik Kordan’ın tercümeiyle 51 yılında bunu bize uydursak diye diye isimleri türkçeleştirerek bize daha çok uyan kısımlarını yani alaturka kısımlarına ağırlık vererek oynadı.
Cibali Karakolu’nun yeni versiyonunda şöyle değişiklikler var: Bu oyunda Muammer abinin bir sihiri bir dokunulmazlığı vardı. Şöyleki Adnan Menderes ile arası iyi idi.Süleyman Demirel ile de arası iyi idi.Eğer yaşasaydı,yetişseydi Turgut Özal ile de arası iyi olacaktı. Böyle bir şeytan tüyü olan bir adamdı. Onun yaptığı politik espirilere, göndermelere kattiyen hiçbir idari soruşturma, savcılık bir mahkeme olmadı. Oynadı. Her seferin de de Oynadı. Adnan duymasın hatta Demirel’e söylerim diye bir oyun oynadı.  Senatör diye bir oyun oynadı. Fakat hiçbir zaman idari ve adli takibata uğramadı. Biz şimdi bazı politik espirileri testin orjinalinde olduğu halde onları kaldırdık. Ancak bize kimse kaldırın demedi. Şunu şöyle yapın bunu şöyle yapın diyen olmadı. Tedbir amaclı olarak kaldırdık veya yumuşattık. Üçüncü perdeyi başka mekanlarda oynamamak için. Sosyal çarpıklıklarla ilgili hicivlerimiz var göndermelerimiz var oyunda. Tiyatroyu politikadan soyutlayamayız malümünuz sizlerde yıllarca gazetecilik yaptınız benim oyunlarımı da izlediniz  hakaret yok, eleştiri hakkına daima sahipsin. Bunları yapıyoruz fakat üstü şekerli olarak.

Sadık Özcan

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma - The Twilight Saga: Eclipse (2010)  Öfkeli Çılgınlık Karamsar Çile (2011) Rubinin Ailesi - El Ruby House (2023) Şampiyon (2018) The Host - Göçebe (2013) Kar (2018)

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment