Cemal Şan’ın ‘Acı’sı İran ve Ukrayna’da Türkiye’yi temsil edecek

Türkiye sinemasının uluslararası başarısı devam ediyor. Son dönemin başarılı yönetmenlerinden Cemal Şan son filmi ‘Acı’ ile dünya festivallerinden davetler alıyor.

Ünlü yönetmen Cemal Şan’ın son filmi ‘Acı’ dünya festivallerinin gözdesi oldu. İlk olarak 12-19 Aralık tarihlerinde Ukrayna’nın önemli festivallerinden International Rights Protection Film Festivali  ‘STEPS’de yarışacak. İnsan hakların alanında seçkin film festivallerden biri olan ‘STEPS’ belgesel filmlere de programından yer veriyor.
‘Acı’ bu sene 28. kez Tahran’da yapılacak olan Uluslararası Fajr Film Festival’inde Uluslararası Yarışma bölümünde de yer alacak. İran’ın saygın film festivallerinden Fajr’ın bu yılki teması ise kültürel diyalog ve toplumlararası iletişim olarak belirlenmiş.
Senaryosu da Şan’a ait olan ‘Acı’nın başrollerinde Nesrin Cavadzade ile Erol Demiröz yer alıyor. Film, özgürlükleri savunan bir genç kız ile aileyi savunan bir dedenin; Nesrin ile Hıdır’ın hikâyesi çevresinde; kimlik, tahammül, hoşgörü, kültürel fark ve insani değerler gibi temalar çevresinde dolaşmaktadır. “Acı” insana yakışır bir şekilde yaşamak için insanca olmayan her şeye “hayır” demek gerektiğini anlatmaya çalışan; insana, hayata ve evrene dair bir hikâyedir… Cemal Şan bu filmini Engin Çeber’e adamıştır.

Cemal Şan
1966 Tunceli doğumlu. Çeşitli dergilerde şiirleri, öyküleri, sinema yazıları ve karikatürleri yayınlandı. Çok sayıda sinema filminde teknik yapımcı, senarist, yardımcı yönetmen, senaryo danışmanı ve oyuncu olarak çalıştı. “Dönersen Islık Çal” (1992) ve “Işıklar Sönmesin” (1997) bilinen senaryolarındandır. Çeşitli televizyon filmleri ve dizileri çekti. “Acı” beşinci uzun metrajlı filmidir.
Filmleri
2009 Acı/Pain
2009 Sonsuz/Eternity
2008 Ali’nin Sekiz Günü/Ali’s Eight Days
2008 Dilber’in Sekiz Günü/Dilber’s Eight Days
2007 Zeynep’in Sekiz Günü/Zeynep’s Eight Days

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Parti - The Party (2017) Ayin - Hereditary (2018) Cehennem Öfkesi: Ave Marie - Hell Hath No Fury (2022) Mumyalar - Mummies (2023) Karanlık Gece - Black Night (2023) Kalbim Sende - Don Jon (2013)

Leave a comment