“ÇEKMECELER” filmi, !f İstanbul Film Festivali’nde 15 Şubat Pazar akşamı dünya prömiyerini yaptı. Gösterim sonrasında filmle ilgili mesajlar veren yönetmenler M.Caner Alper ve Mehmet Binay; “Kadına yönelik şiddetin kökeninde, binlerce yıldır kendi evimizde baş tacı ettirilen erkeklik olgusu ve iktidara saygı geleneği var. Evdeki kralın tacını çıkaramazsak, sessizliğimizi bozmazsak, cinsler ve cinsiyet yönelimleri arasındaki barışı da sağlayamayız.” şeklinde konuştular.

“ÇEKMECELER”in, !f İstanbul Film Festivali kapsamında Fitaş sinemasında yapılan ilk
gösteriminin ardından izleyicilerin sorularını cevaplayan yönetmenlerden Mehmet Binay; “Kadına yönelik şiddetin kökeninde binlerce yıldır kendi evimizde baş tacı ettirilen erkeklik olgusu ve iktidara saygı geleneği var.” dedi. Filmin yönetmeni ve senaristi M.Caner Alper ise konuşmasında “Evdeki kralın tacını çıkaramazsak, sessizliğimizi bozmazsak, cinsler ve cinsiyet yönelimleri arasındaki barışı da sağlayamayız.” şeklinde vurgu yaptı. Filmde Saadet karakterini canlandıran oyuncu Tilbe Saran ise gösterimin ardından; “Toplumda yaşayan bütün kadınlar vuruk, hiçbirimiz sağlam değiliz.” diye konuştu.

İzleyenler tarafından sarsıcı olarak adlandırılan film, sosyal medyada da oldukça olumlu
eleştiriler aldı. Bir izleyici, “Bütün kralları gömelim. Kadın özgür değilse, doğa da özgür
değildir, erkek de!” derken; sosyal medyada sıklıkla “ÇEKMECELER”in son günlerde ülkede yaşanan kadına yönelik olaylara da ışık tutan, cesur bir film olduğunun altı çizildi. Filmin aynı zamanda her şeye rağmen umut da aşıladığını ifade eden seyirciler, “ÇEKMECELER”i herkesin, özellikle de erkeklerin izlemesi gerektiğini vurguladılar.

Genç kız ve kadın cinselliğini şiirsel bir sinema diliyle anlatan “ÇEKMECELER”; aktör baba
Ayhan’ın, kızı Deniz’e çocukluğundan ergenlik dönemine dek, koruma amaçlı da olsa yaptığı kontrollerin Deniz’in hayatının geriye kalanında nasıl bir trajediye dönüştüğünü anlatıyor.

Vizyonda 18+ izleyici kitlesi tarafından izlenebilecek “ÇEKMECELER” filmi; 6 Mart 2015’te
sinemalarda!

“ÇEKMECELER” HAKKINDA
Senaryosu M.Caner Alper tarafından kaleme alınan “ÇEKMECELER”; oyuncu bir anne-babanın kızı Deniz’in etkileyici öyküsünü “oyun” motiflerinin yardımıyla beyazperdeye aktarıyor. 25 yıllık bir hayat hikayesini geriye dönüşlerle anlatan “ÇEKMECELER” seyircisine; 70’lerden günümüze uzanan farklı dönemleri dans, dekor, kostüm ve makyajı harmanlayan görsel bir şölenle sunuyor.

6 Mart 2015 tarihinde vizyonda seyirciyle buluşmaya hazırlanan “ÇEKMECELER”in başrollerinde; Ece Dizdar, Taner Birsel, Tilbe Saran, Nilüfer Açıkalın ve Hakan Çimenser var. Cesaret ve sabır gerektiren dramatik başrollerin yanı sıra kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde ayrıca; Pınar Töre, Tuğrul Tülek, Burak Altay, Gizem Erdem, Yekta Kopan ve Cengiz Coşkun rol alıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yeni Düzen - New Order (2021) Araf 2 “Cin Bebek Doğuyor” (2019) Vahşiler - Savages (2012) Kutu - The Box (2010) Ay Büyürken Uyuyamam (2011) Dr. Seuss Loraks - Dr. Seuss’ Lorax (2012)

Leave a comment