Arzu Gamze Kılınç ve Muhammet Uzuner’in 2017 yılında kurduğu Cihangir Atölye Sahnesi, eğitimden sahne uygulamalarına tiyatroseverlerin geniş ilgisini gören yapısıyla, bu hafta (17-23 Şubat 2020) üçü kendi repertuvarından biri konuk tiyatro ekiplerinden toplam dört oyunla seyirci karşısında.

SALOZ’UN MAVALI

Cihangir Atölye Sahnesi’nin (CAS) genç oyuncuları tarafından hazırlanan ve yönetmenliğini Muhammet Uzuner’in yaptığı “SALOZ’UN MAVALI” adlı oyun 17 Şubat 2020 Pazartesi saat 20.30’da Cihangir Atölye Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Cihangir Atölye Sahnesi genç oyuncuları tarafından hazırlanan ve önceki gösterimlerde büyük beğeni kazanan Peter Weiss’in yazdığı, Can Yücel’in çevirisini yaptığı “SALOZ’UN MAVALI” adlı oyunu Muhammet Uzuner yönetti. Işık tasarımını Onur Alagöz, koreografisini Hicran Akın, kukla tasarım ve uygulamasını Selda Uyan’ın yaptığı oyunda, Alper İrvan, Aylin Gündüz, Barış Kaan Güven, Berfin Karatay, Boran Özsaygı, Can Seçki, Dorukhan Kenger, Furkan Özkan, Murat Aytekin, Onur Özer, Ömercan Çelebi, Selda Uyan, Zuhal Atalay rol alıyorlar.

Oyun, Portekiz’de 1932’de bir kahraman gibi karşılanarak iktidara gelen Antonio Salazar’ın otuz altı yıllık iktidarlık döneminde baskının, şiddetin, sömürünün günden güne artmasını ve bu dönemin nasıl bir diktatörlük dönemine dönüştüğünü; ezenlerin ve ezilenlerin gözünden eleştirel bir bakışla izleyiciyle paylaşıyor. Salazar dönemi Portekiz’in üzerinden sömürgecilik tarihinin ve sınıf çatışmasının; mülkiyet düşüncesinin var olduğu günden beri insanlık tarihi üzerindeki etkilerini görüyoruz Saloz’un Mavalı’nda. İnsanın, kendi var ettiği ve kendisini kölesi haline getirdiği sömürgeciliğin hikayesini öznelden evrensele anlatıyor. 1973 yılında Can Yücel’in “Saloz’un Mavalı” olarak Türkçeleştirdiği yapıt daha önce Ankara ve İstanbul sahnelerinde farklı topluluklar tarafından oynandıktan sonra şimdi CAS genç oyuncuları tarafından sahneleniyor.

ÜÇ KURUŞLUK OPERA

Cihangir Atölye Sahnesi (CAS) genç oyuncuları tarafından hazırlanan ve önceki gösterimlerde büyük beğeni kazanan “Üç Kuruşluk Opera” adlı müzikli oyun 18 şubat 2020 Salı saat 20.30’da Cihangir Atölye Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Bertolt Brecht’in 1928’de yazdığı, çevirisini Yücel Erten, müziklerini Miraç Özar’ın yaptığı, Serpil Göral’ın yönettiği, ışık tasarımını Onur Alagöz, koreografisini Hicran Akın, şan eğitimini Ekin Bezirganoğlu ve müzik direktörlüğünü Erkan Karaosman’ın yaptığı “Üç Kuruşluk Opera” adlı müzikli oyun, 20. yüzyılın en önemli Alman şairi, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni, Berliner Ensemble’ın ve Epik Tiyatro’nun kurucusu Bertolt Brecht’in, İngiliz yazar John Gay’in ilk sahnelendiği 1728’de çok ses getiren oyunu Dilenciler Operası’ndan 20. yüzyılın iklimine uyarlandı. Sinemaya da aktarılan “Üç Kuruşluk Opera”, güncelliğini her dönemde korumuş, tiyatro ve tasarımı şaşırtıcı bir biçimde buluşturan müzikli bir gösteri.

Brecht’in tiyatro tarihinde çok önemli bir yere sahip eseri “Üç Kuruşluk Opera”, maceralarla dolu bir anti kahramanlar dünyası aracılığıyla sadece geçmişe ışık tutmakla kalmıyor, bugünün dünyasına ait somut gerçekleri işleyerek, günümüzü farklı bir bakış açısıyla yorumlamaya da imkân tanıyor. Oyun, ahlak değerlerini irdeleyip savaşın korkunçluğunu sergilerken, müzikal açıdan zengin ve esprili biçiminden de ödün vermiyor.
Ülkemizde farklı topluluklarca seyirciyle buluşturulan “Üç Kuruşluk Opera” adlı müzikli oyun şimdi CİHANGİR ATÖLYE SAHNESİ’NİN (CAS) genç oyuncuları tarafından sahneleniyor. Oyunda; Ayça Öztürk, Canberk Dikmen, Deniz Özçelik, Emrah Erginöz, Erdi Göksu, İlke Demiröz, Kübra Ayçiçek, Müge Bozkurt, Erdi Öztürk, Osman Onur Can, Rabia Gözde Yıldız, Sadık Seven rol alıyor.

ÖDENMEYECEK! ÖDEMİYORUZ!

Çağdaş İtalyan Tiyatrosu’nun sivri dilli, muhalif, toplumcu oyun yazarı Dario Fo’nun “Ödenmeyecek! Ödemiyoruz!” adlı oyunu Arzu Gamze Kılınç’ın rejisiyle 21 Şubat 2020 Cuma saat 20.30’da Cihangir Atölye Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Dario Fo tüm yapıtlarında olduğu gibi, bu oyununda da kadınlar ve onların yaşamla bağlarına önemli bir yer veriyor. Sinema ve tiyatro oyuncusu Füsun Demirel’in dilimize kazandırdığı “Ödenmeyecek! Ödemiyoruz!”, kapitalizme karşı mücadele ve kadının toplumsal gücünü mizahi bir anlatımla sahneye taşıyor. Osman Özcan’ın sahne tasarımını, Onur Alagöz’ün ışık tasarımını, Berkem Seçgin’in grafiti tasarımı ve uygulamasını gerçekleştirdiği oyunda; Ece Güzel, İlker Yiğen, Kıvanç Kılınç, Onur Alagöz, Serpil Göral rolleri paylaşıyor.

Cihangir Atölye Sahnesi’nde sahnelenen Ödenmeyecek! Ödemiyoruz! oyunu, İtalya’da bir işçi mahallesinde iki yoksul ailenin içinde bulunduğu sıkıntılı durum üzerinden sınıf mücadelesi ve örgütlenme konularına eleştirel bir yaklaşım getiriyor. Yoksulluk içinde yaşayan bir işçi mahallesinin kadınlarının, her şeyin zamlanıp karaborsaya düştüğü, hayat pahalılığının yaşamaya imkân vermediği düzene duydukları öfkesi kitlesel bir harekete dönüşür ve kadınlar süpermarkete gidip ya kendi belirledikleri fiyatlarla ödeme yapar ya da hiçbir şey ödemeden aldıkları mallarla evlerine dönerler. Sonrasında ise mahalle karışır. Çünkü polis mahalleyi kuşatmış ve evlere baskın yapmaya başlamıştır. Oyun, bu gelişmeleri gülmecenin eleştirel anlatımıyla ele alıyor.

YERİN ALTINDA / YENİ TİYATRO (KONUK EKİP)

Sema Göktaş Yerin Altında oyununu 2005’te yazdı. Aynı yıl, Kültür Bakanlığı’yla TOMEB’in (Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği) ortaklaşa düzenlediği “Ütopya” yarışmasında ödül alan Yerin Altında oyununu reji alanında ödülleri bulunan Kadir Yüksel yönetiyor. Dramaturjisi Sevgi Karaca’ya, dekor tasarımı Emre Satı’ya, kostüm ve afiş tasarımı Ceren Aygüt’e, ışık-efekt tasarımı Orkun Ataoğlu’na ait olan “Yerin Altında” oyununda; Belgi Saygı, Sarper Saydam, Rusudan Savaneli, Hakan Uçar, Seda İgici rol alıyorlar.

Oyun, tam olarak tanımlanamayan felaket nedeniyle kendilerini bir anda yerin altında bulan Mehmet ve Ayşe’nin hikayesi üzerinden insanların değişime verdiği tepkiyi konu ediniyor. İkili yerin altına girdiklerinde kızları Deniz de onların yanındadır. Bir süre sonra sisteme daha fazla karşı gelemeyerek onları terk etmiştir. Dışarıdaki tehlikeyi tam olarak tanımlayamayan ikili, bu değişimin geçmesini bekleyerek duyarsız kalmayı tercih etmişlerdir. Daha sonra onlara, çaycılık yapan Teslime ve Cenk hoca katılacaktır. Yaşadığımız düzende her kesimden bir sözcünün alındığı oyun, sisteme çok sert göndermelerde de bulunuyor.

Yerin Altında çağın sorunlarını dile getiren evrensel bir oyun. Oyun, içerik olarak izleyicinin düşünmesini ve düşlemesini amaçlıyor. Aynı zamanda tüm dünyayı kaplayan tehlikeye karşı toplumda duyarlılık ve farkındalık sağlamak isteyen yazar, toplum ütopyasının gerçekleşmesi için de bir kapı aralıyor.

Yerin Altında oyunu 22 Şubat 2020 Cumartesi Saat 16.00 ve 20.30’da, 23 Şubat 2020 Pazar Saat 16.00’da seyirciyle buluşacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yakın Tehlike - Danger Close (2020) 6 Süper Kahraman - Big Hero 6 (2015) Lazarus Etkisi - The Lazarus Effect (2015) Öteki Kadın - The Other Woman (2014) Gizemli Yolculuk - Viaggio Segreto - Secret Journey (2009) Convenience Store (2023)