CAROL
ÖZET: Oscar sezonunun merakla beklenen filmlerinden, 6 dalda Oscar adayı, 5 dalda Altın Küre adayı olan CAROL, Cate Blanchett ve Rooney Mara’nın büyüleyici oyunculuk performanslarıyla yılın en çok övgü alan filmlerinden biri. Patricia Highsmith’in tutku dolu romanından uyarlanan film, on bir yıllık bir yapım sürecinden sonra beyazperdeye aktarıldı. 1950’lerin New York’unda geçen filmde bir mağazada tezgahtarlık yapan ve daha güzel bir hayat düşleyen Therese (Rooney Mara), yürümeyen evliliğinden bunalmış çekici Carol (Cate Blanchett) ile tanışır. Birbirlerine bağlanan iki kadın için eski hayatlarını bir çırpıda geride bırakıp her şeyden uzaklaşmak kolay olmayacaktır. Todd Haynes’in yönetmen koltuğunda oturduğu, Cannes Film Festivali’nde Rooney Mara’ya En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandıran CAROL, Carter Burwell’in müzikleri ve Oscar adayı Ed Lachman’ın görüntü yönetmenliğiyle de dikkat çekiyor.
CAROL’IN HİKAYESİ
CAROL, II.Dünya Savaşı sonrası 1950’ler New York’unda yaşanan geçiş dönemini çok etkili biçimde betimliyor. Amerika o dönem hem iyimserlik hem de paranoya hislerini yaşamaktaydı. 28 yaşındaki suç yazarı Patricia Highsmith, ikinci romanı The Price of Salt’ta (Tuzun Bedeli / Carol) Therese Belivet ve Carol Aird isimli iki kadının tanışıp yakınlaşmasını anlatıyordu. 1952’de basılan romanın dilindeki samimiyet, kitabı dönemin edebiyatında yeni ufuklar açan bir eser haline getirdi.
Emmy adaylığı bulunan senarist Phyllis Nagy, Highsmith’in romanını beyazperdeye uyarladı ve Todd Haynes ise CAROL’ı günümüz sinema izleyicisiyle buluşturan yönetmen oldu.
Haynes’e göre film, toplumun “kuralları önceden belirlenmiş hayatlar” yaşadığı bir dönemin eşsiz bir portresini sunuyor. Carol, kocası Harge’la olan evliliğinin kendisini hiç tatmin etmediğinin farkına varıyor. Bu esnada Therese de aşırı hevesli erkek arkadaşı Richard’la olan ilişkisinde benzer bir kafa karışıklığı yaşıyor. İki kadının basmakalıp ilişki kavramında yaşadıkları paradigma kayması, senaryonun temelini oluşturuyor.
Senarist Phyllis Nagy’ye göre “CAROL, gerçeğin nasıl da kuvvet verici bir şey olduğunu gösteren bir aşk hikayesi. Eğer duygularınızda kendinize karşı ve neye inandığınız konusunda dürüst olursanız, belki her şey iyi yönde gelişmez ama daha iyi bir insan haline gelirsiniz.” Filmdeki karakterlerin yaşadığı duygusal çalkantılar, köklerini hem Carol’ın hem de Therese’in etrafında inşa edilmiş olan basmakalıp dünyalardan alıyor.
Yapımcılardan Elizabeth Karlsen, Nagy’nin senaryosunun mükemmel bir uyarlama olduğunu düşünüyor. Karlsen’e göre Haynes’in zarif yönetmenliği ve iki oyuncunun korkusuz, cesur performansı da eklenince, senaryonun duygu yoğunluğu filme tam anlamıyla yansımış. Karakterler, tüm olumsuz koşullara rağmen “ olmak istedikleri kişi” olabilme yolunda cesaretle mücadele ediyorlar.
CAROL, kalıpların dışına çıkan ve dönemin şartlarına göre “örnek teşkil etmeyen” bir aşkın, ne gibi zorluklarla karşılaşacağını gerçekçi bir betimlemeyle gözler önüne seriyor.

Vizyon Tarihi: 5 Şubat 2016
Yönetmen: Todd Haynes
Oyuncular: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Sarah Paulson
Yapımcı: Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley, Christine Vachon
Senaryo: Phyllis Nagy, Patricia Highsmith (roman)
Görüntü Yönetmeni: Edward Lachman
Kurgu: Affonso Gonçalves
Müzik: Carter Burwell
Yapım Yılı: 2015
Ülke: A.B.D.
Süre: 118 dk.
Dağıtım: Bir Film
İthalat: Fabula Films

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Oldboy (2014) ANNETTE (2021) Poltergeist: Kötü Ruh - Poltergeist (2015) Virüs - The Returned (2014) Senin Hikayen (2013) Kıymık / Splinter (2009)

Leave a comment