‘Kaybedecek hiç birşeyi kalmamış insan dünyanın en tehlikeli silahıdır.’

Uluslararası San Francisco Tiburon Film Festivali ve Uluslararası Los Angeles Güney Avrupa Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödüllerini alan yönetmenliğini Atıl İnaç’ın üstlendiği BÜYÜK OYUN 17 Eylül’de gösterime giriyor.
Çekimleri 2009 senesi Kasım ayında Kuzey Irak’ ta başlayan TFT Prodüksiyon yapımı BÜYÜK OYUN geçtiğimiz yaz dünya prömiyerini gerçekleştirdiği MONTREAL FİLM FESTİVALİ’nde Kebec’lilerin büyük ilgisiyle karşılanmış, ardından Uluslararası Hindistan Kerala Film Festivali’nde açılış filmi olarak izleyiciye sunulmuştu.

Ayfer Özgürel’in yapımcılığını üstlendiği BÜYÜK OYUN 17 Eylül’de Türk sinema seyircisiyle buluşurken Amerika ve Kanada’ da DVD’ siyle uluslararası gösterime sunuluyor… Amerika dağıtımını üstlenen Vanguard şirketinin bu yıl En İyi Film, En İyi Yönetmen dalları da dahil altı dalda Oscar ödülü alan The Hurt Locker filmine karşıt bir açıdan bakışı yansıttığı spotuyla Amerika ve Kanada sinema izleyicilerine sunduğu BÜYÜK OYUN, Irak’ ta Amerikan işgali sırasında ailesi Amerikan askerleri tarafından katledilen Cennet adlı bir Türkmen kızının öfkeyle savruluşunun hikayesi.

Senaryosunu Avni Özgürel ve Atıl İnaç’ ın kaleme aldığı Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen BÜYÜK OYUN’un çekimleri Kuzey Irak’ta Erbil ve Musul çevresinde başlayıp Türkiye’de Urfa ve Adıyaman bölgesinin zorlu doğa şartlarından sonra İstanbul’da tamamlandı.

ÖDÜLLER

Uluslararası San Francisco Tiburon Film Festivali
EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ
Uluslararası Los Angeles Güney Avrupa Film Festivali
EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ
Doğu Afrika ZİFF Film Festivali
ÖZEL ÖDÜL
Uluslararası Ankara Film Festivali
EN İYİ FİLM MÜZİĞİ
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
UMUT VAAD EDEN KADIN OYUNCU

KATILDIĞI FESTİVALLER

Uluslararası Montreal Film Festivali – Dünya Premieri
Uluslararası Hindistan Kerala Film Festivali – Açılış Filmi
Uluslararası Alexandria Mısır Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası Romanya Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası Danimarka Buster Film Festivali– Yarışma Filmi
Uluslararası Kiev Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası Tokyo Skip City Digital Sinema Festivali- Yarışma Filmi
Uluslararası Osnabruck Almanya Fİlm Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası Doğu Afrika Zanzibar Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası Los Angeles Güney Avrupa Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası San Fransisco Tiburon Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası İrlanda Galler Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası İstanbul Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası Ankara Film Festivali – Yarışma Filmi
Uluslararası Golden Minbal Rusya Film Festivali -Yarışma Filmi
Uluslararası Saraybosana Kış Festivali

Yönetmen Görüşü

Kaybedecek hiç birşeyi kalmamış insan dünyanın en tehlikeli silahıdır. Tutunacak bir umudu kalmayanlar uygun şartlar ve ortam denk geldiğinde sessizce yok olmaktansa, kendisiyle birlikte başkalarını da felakete götürebilecek gözü karalıktadır. Gücün birikimi ve kontrolü için insanlığın başlangıcından beri başvurduğu bir silahtır ümitsizlik. Birilerinin kaybedecek birşeylerinin olmaması, başka birilerinin hayal bile edilemeyecek kadar büyük güçlere sahip olması anlamına geliyor. O sebeple güce ulaşmak isteyen bir tarafın en tehlikeli düşmanı aynı zamanda en yakın dostudur. Çünkü o düşman işaret edilerek, ordular kurulacak ve savaşlar yapılacaktır. O düşman sayesinde gücü büyüyecek, haklılık ve önem kazanacaktır. Tarih boyunca insanın oynaya geldiği en büyük ve en saçma oyundur. Güçlü olabilmek için düşmanlar yaratmak.
İnsanları bir başkasının etrafına toplayan, özgürlüklerinden ve sahip olduklarından vazgeçmelerini sağlayan korku. Korkunun başdöndürücü gücüne başvurarak inşaa edilmiştir bütün medeniyetler. Bizden olmayan, “başkalarının” bizim hayatımız üzerinde oluşturdukları tehdite yüzümüzü dönerek, kolkola girmişizdir yanımızdakilere.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hacksaw Ridge: Savaş Vadisi (2016) Metruk (2023) Geniş Aile 2: Her Türlü (2016) Hayata Röveşata Çeken Adam - A Man Called Otto (2022) The Flash (2023) Gençlik - Youth (2016)

Leave a comment