EFSANE İSİMLERİ BULUŞTURAN
“BÜYÜK BUDAPEŞTE OTELİ – THE GRAND BUDAPEST HOTEL”
11 NİSAN’DA SİNEMALARDA!

Wes Anderson’ın “Moonrise Kingdom” filminden sonraki yeni çalışması olan yapım, iki savaş arasındaki dönemde ünlü bir Avrupa otelinde kapı görevlisi olarak çalışan Gustave H.ile lobi görevlisi Mustafa’nın arkadaşlık hikâyesine odaklanıyor.İki iyi arkadaş otelde görevdeyken paha biçilemez bir Rönesans eseri çalınır üstelik aile yadigârı olarak servet değerindedir. İkili kendi hayatlarındaki bu önemli savaşın mücadelesini verirken, dışarda bir çağ da değişmektedir… Filmin bol yıldızlı kadrosunda ise Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirsse Ronan, Jason Schwartzman, Lea Seydoux, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson yer alıyor.
Usta Yönetmen Wes Anderson “Büyük Budapeşte Oteli filmi bu zamana kadar yaptığım filmlerin tamamının ruhunun buluştuğu bir yapım oldu.” diyor. “

KÜNYE
VİZYON TARİHİ: 11.04.2014
YÖNETMEN: WES ANDERSON
OYUNCULAR: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirsse Ronan, Jason Schwartzman, Lea Seydoux, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson
SENARYO: Wes Anderson, Hugo Guinness
İTHALAT: 20th Century Fox
DAĞITIM: Tiglon
SÜRE: 100 dk

M. Gustave H.
Ralph Fiennes
Wes Anderson filmin en önemli karakteri olan Monsieur Gustave H’i yazarken tek bir ismi hayal ediyordu “Schindler’in Listesi ve İngiliz Hasta” filmleriyle iki kez Oscar adayı olan Ralph Fiennes. Ralp Fiennes rolüyle ilgili olarak “Gustave özgüvensiz, yararsız bir adam olduğu kadar sağlam bir içgüdüye de sahip. Gustave, Sıfır Mustafa’yı (Tony Revolori) üstünde baskı kurabileceği, saf, korumasız ve ne söylese yola getirebileceği bir adam olarak görüyor ve işe alıyor fakat zaman geçtikçe Zero ve Gustave kardeş gibi oluyorlar.” diyor.
Sıfır Mustafa
Tony Revolori
Sıfır Mustafa (Tony Revolori), Büyük Budapeşte Oteli’nin başlangıcında genç bir yazar olan Mustafa, bellboyluktan otel sahipliğine kadar uzanan hikayenin başrolü olarak karşımıza çıkıyor.
Sıfır rolünü canlandırması için oyuncu arayışına giren Anderson, Lübnan, İsrail ve Kuzey Afrika gibi yerlerde arayışa başladı. Sonunda Revolori ile tanışan Anderson Sıfır karakteri için aradığını bulduğunu söylüyor ve ekliyor “Revolori’yi Fiennes ile tanıştırdığımda birbirleriyle olan kimyaları beni çok doğru bir karar aldığım doğrultusunda ikna etti” diyor.
Revolori “Anderson ile çalışmak başka hiçbir şeye benzemiyor. Bu ailenin bir parçası gibi hissettim ve çok mutluyum. Sette herkes çok mutluydu ve birbirine yardım eden insanlar sürekli gülümsüyordu. Bu şansı yakaladığım için çok mutluyum.” diyor.
Desgoffe und Taxis Ailesi
Tilda Swinton
Filmin gerçek aksiyonu Madame Celine Villeneuve Desgoffe und Taxis’in hikayeye dahil olmasıyla başlıyor. 84 yaşındaki kadının gizemli ölümü oteli bir anda karıştırıyor ve bu gizemin çözülmesi için herkes seferber oluyor.
Michael Clayton’la Oscar kazanan usta oyuncu Tilda Swinton rolü için her gün 5 saat saç ve makyaj yaptırmak zorunda kaldı onun için en zoru bu oldu diyor yönetmen Anderson ve ekliyor “Tilda sayesinde rolün ağırlığı bize stress olarak yansımadı. Bu yaşta bir kadını canlandırmaktan sonsuz mutlu olan ve asla sıkılmayan bir oyuncum olduğu için çok şanslıydım.”
Swanson “Büyük Budapeşte Otel filmi hepimiz için çok keyifli bir iş oldu. Sete hazırlanma süresi beni asla yormadı çünkü istediğim bir karaktere hayat veriyordum.” diyor.
Dimitri
Adrien Brody
Bayan D’nin ölümünün ardından oğlu Dimitri (Adrien Brody) tüm mal varlığının sahibi olacağını sanıyordu fakat olaylar öyle gelişmedi. Wes Anderson “Dimitri kötü bir adam ve tüm belaları kendisine çekmeyi başarıyor. Adrien rolün hakkını fazlasıyla verdi.” diyor. Adrien Brody Dimitri için “Dimitri güçlü, tehlikeli ve istediğini herşeye sahip olan bir adam. Dimitri ile ilgili olan herşey karanlık, kıyafetleri, saçı, düşünceleri bile karanlık olan bir adam. Annesine çok düşkün olan bu adamın, annesi ölünce neler yapabildiğini tahmin bile edemezsiniz.” diyor.
Genç Yazar
Jude Law
Akademi ödüllü Jude Law Büyük Budapeşte Oteli’nde genç ve idealist bir yazarı canlandırıyor. Wes Anderson Jude Law’un son dönemin en iyi oyuncularından biri olduğunu vurgularken, filmdeki karakteriyle öyle özdeşleşti ki set bittikten sonra bir süre daha bıyıklı kalmak istediğini söyledi diyor. Jude Law ise Wes Anderson’la ve muhteşem oyuncu kadrosuyla bir arada olmanın, senaryonun başarısının ve kendine kattıklarının dünyanın en kıymetli hazinesi olduğunu söylüyor.
Agatha
Saoirse Ronan
Zubrowka’nın en ünlü pastacısı Mendl’in güzel pastacısı Agatha Zero’nun en büyük aşkı olacaktır. Şehrin en efsanevi tatlılarını yapan Agatha rolüne 13 yaşında Atonement ile Oscar kazanan İrlandalı aktris Saoirse Ronan seçildi.
Wes Anderson “Agatha filme duygu katan bir karakter. Zero’nun beslendiği tek şey Agatha’ya duyduğu aşk. Agatha ilk başlarda nasıl bir durumun içine düştüğünden habersiz Gustave’a ve Zero’ya sonsuz güven duyuyor fakat olaylar öyle gelişmiyor.” diyor.
Albert Henckels
Edvard Norton
Moonrise Kingdom filminde Wes Anderson’la çalışmış olan Edvard Norton Büyük Budapeşte Oteli’nde karşımıza polis Albert Henckels olarak çıkıyor. Gustave ve Zero için işin rengi değişip şüpheli sıfatını aldıklarında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Norton canlandırdığı karakter için “Henckels Gustave’ın ve Zero’nun peşine düşüyor ve onların açıklarını yakalamaya çalışıyor ancak diğer taraftan da bu iki şüpheliye karşı sevgi duymaya başlıyor. Olayın altında farklı kokuların olduğunu düşünen Henckels işin ipini asla bırakmıyor.” diyor.
Edvard Norton Yönetmen Wes Anderson hakkında “Sanırım bizim kuşak tüm oyuncular Wes’in ne kadar farklı bir yönetmen olduğunu biliyordur. Ben onunla çalışabilen şanslı oyunculardanım. Onun yaptığı herşey insanların içini ısıtmıştır. Hiçbir filminde sahtelik yoktur.” diyor.
ÇAPRAZ ANAHTAR CEMİYETİ
Gustave sığınabileceği tek yerin Çapraz Anahtar Cemiyeti olduğunu düşünür, Çapraz Anahtar Cemiyeti gizli bir kardeşlik örgütü’dür ve üyeleri dünyanın en iyi otellerinde çalışan adamlardır. Örgüt Bill Murray, Bob Balaban, Fisher Stevens, Waris Ahluwalia and Wally Wolodarsky gibi usta isimlerden oluşmaktadır.
Wes Anderson’ın tüm filmlerinde rol alan Bill Murray “Birlikte büyüdük gibi hissediyorum. O hala benden küçük ama sayesinde çok fazla tecrübe kazandım. Herkesten daha sıcak ve etkileyici yazıyor, çekiyor ve her anımız eğlence dolu geçiyor. Wes’e tekrar teşekkür ediyorum. Filmdeki rolüm de çok eğlenceli, izleyince anlayacaksınız.” diyor.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157643717886084″]

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Velayet - Custody (2018) Yabani - Wildling (2018) I Wanna Dance With Somebody (2022) Simülasyon - Simulant (2023) Lost Highway - Kayıp Otoban (2020)

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment