SEYFİ TEOMAN’IN YENİ FİLMİ “BİZİM BÜYÜK ÇARESİZLİĞİMİZ”
BERLİN FİLM FESTİVALİ’NDE YARIŞMAYA SEÇİLDİ!

Seyfi Teoman’ın ikinci uzun metrajlı filmi Bizim Büyük Çaresizliğimiz Berlin Uluslararası Film Festivali’nin yarışma bölümüne seçildi. Bizim Büyük Çaresizliğimiz, bu sene 61.’si düzenlenecek olan festivalin yarışma bölümüne, festival tarihinde Türkiye’den davet edilen dokuzuncu uzun metrajlı film oldu. Seyfi Teoman’ın ilk uzun metrajlı filmi Tatil Kitabı da 2008 yılında Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde dünya prömiyerini yapmış, ardından da 27. İstanbul Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ve FIPRESCI ödüllerini almıştı.

Barış Bıçakçı’nın aynı adlı romanından senaryosunu Seyfi Teoman ve Barış Bıçakçı’nın birlikte uyarladığı Bizim Büyük Çaresizliğimiz’in başrollerinde İlker Aksum, Güneş Sayın ve Fatih Al yer alıyor. Derin bir dostluğun ve aşkın sınırlarını zorlayan sevginin hikâyesini konu alan filmde, Taner Birsel, Baki Davrak ve Mehmet Ali Nuroğlu da rol alıyor.

Çekimleri Ankara’da yapılan film, Bulut Film’in yapımcılığında Türkiye-Almanya-Hollanda ortak yapımı olarak gerçekleştirildi. Türkiye’den, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapım desteğiyle ve TRT’nin ortaklığıyla gerçekleştirilen film Avrupa Konseyi Film Fonu Eurimages’ın da desteğini aldı. Bizim Büyük Çaresizliğimiz Türkiye’de 15 Nisan 2011 tarihinde, Tiglon dağıtımıyla vizyona girecek.

Türkiye’den bugüne dek Berlin Film Festivali’nde yarışmaya seçilen uzun metraj filmler şöyle:
1.    Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Seyfi Teoman, 2011
2.    Bal, Semih Kaplanoğlu, 2010
3.    Mayıs Sıkıntısı, Nuri Bilge Ceylan, 2000
4.    Güneşe Yolculuk, Yeşim Ustaoğlu, 1999
5.    Av Zamanı, Erden Kıral, 1988
6.    Pehlivan, Zeki Ökten,1985
7.    Hakkari’de Bir Mevsim, Erden Kıral, 1983
8.    Düşman, Zeki Ökten, 1980
9.    Susuz Yaz, Metin Erksan, 1964
(Kaynak: Berlin Film Festivali resmi web sitesi www.berlinale.de)

SİNOPSİS:

Lise yıllarından beri sıkı dost olan Ender ve Çetin, uzun yıllar ayrı kaldıktan sonra, Çetin’in Ankara’ya dönüşüyle tekrar bir araya gelmiştir. Böylece, ilk gençlik hayallerini otuzlu yaşlarının sonunda gerçekleştirmiş ve aynı evde yaşamaya başlamışlardır.
Günün birinde Almanya’da yaşayan yakın arkadaşları Fikret, Türkiye’de bir trafik kazası geçirir. Kazada Fikret’in Ankara’da yaşayan anne ve babası ölür, kendisi de yaralanır. Almanya’ya dönmesi gereken Fikret, Ender ve Çetin’den, Ankara’da üniversite öğrencisi olan kız kardeşi Nihal’in okulunu bitirene kadar, iki yıl boyunca, onlarla kalmasını ister.
Üçüncü birinin eve gelmiş olması ilk başlarda ikisini de rahatsız eder, ölümlerin travmasını atlatamayan Nihal de onlarla iletişim kurmak istemez, ama zamanla birbirlerine alışırlar. Aralarında ev merkezli üçlü bir yakınlık oluşur. Nihayet kaçınılmaz olan gerçekleşir ve görünüşte koruyucu, kollayıcı, soğukkanlı, ne yapması gerektiğini bilen, Nihal yaşadığı felaketten makul adımlarla uzaklaşsın diye ona nerdeyse ebeveyn olan Ender ve Çetin, birbirlerinden habersiz bir şekilde Nihal’e âşık olurlar.

YÖNETMEN SEYFİ TEOMAN HAKKINDA

Seyfi Teoman Kayseri’de 1977 yılında doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirdikten sonra Polonya Ulusal Sinema Okulu Lodz’da film yönetmenliği eğitimi aldı. Bu eğitiminin sonunda, 2004 yılında çektiği kısa filmi Apartman, ulusal ve uluslararası pek çok festivalde gösterildi ve ödüller aldı. İlk filmi Tatil Kitabı, 2008 yılında 58. Berlin Film Festivali’ne kabul edilen tek Türkiye yapımı film oldu. Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde dünya galası yapılan film, Türkiye’de 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma’da En İyi Film ve FIPRESCI ödüllerini kazandı. İkinci filmi “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”, 61. Berlin Film Festivali’nde yarışma bölümüne seçilen Teoman, şu sıralar üçüncü filminin senaryosu üzerinde çalışıyor.

FİLM BİLGİLERİ:

Yıl: 2011
İngilizce Adı: Our Grand Despair
Yönetmen: Seyfi Teoman
Senaryo: Barış Bıçakçı, Seyfi Teoman (Barış Bıçakçı’nın aynı adlı romanından)
Oyuncular: İlker Aksum (Çetin), Fatih Al (Ender), Güneş Sayın (Nihal), Taner

Birsel (Murat), Baki Davrak (Fikret), Mehmet Ali Nuroğlu (Bora)
Yapımcılar: Yamaç Okur, Nadir Öperli (Bulut Film, Türkiye)
Ortak Yapımcılar: Titus Kreyenberg (Una Film, Almanya), Stienette Bosklopper (Circe Films, Hollanda)
Görüntü Yönetmeni: Birgit Gudjonsdottir
Sanat Yönetmeni: Nadide Argun
Ses: İsmail Karadaş
Ses Tasarımı: Cenker Kökten
Casting Direktörü: Ezgi Baltaş
Cast Ajansı: Gökçe Doruk Erten
Müzik: Sakin
Kurgu: Çiçek Kahraman
Süre: 102 dk
Format: 35 mm
Dünya Hakları: The Match Factory
Türkiye Dağıtımcısı: Tiglon
Türkiye Vizyon Tarihi: 15 Nisan 2011
Proje Destekçileri: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT, Efes Pilsen, Medienboard Berlin Brandenburg Yapım Fonu (Almanya), Rotterdam Film Festivali Hubert Bals Fonu (Hollanda)

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Görümce (2016) Senden Önce Ben - Me Before You (2016) Vesvese: Cin Fısıltısı (2022) Düş Peşine (2022) Kara Noel - Black Christmas (2019) Son Şarkı Ahmet’in Türküsü (2024)

Leave a comment