“BUTLER” / “BAŞKANLARIN HİZMETKARI”

SİNOPSİS
Lee Daniels’ın “Başkanın Uşağı” Amerika’nın 20. yüzyıldaki politik çalkantısı üzerine kurulmuş bir film. Akademi ödül adayı yönetmenin epik draması, hayali beyaz saray uşağı Cecil Gaines (Forest Whitaker)’in, saraydaki 1957-1986 arası çalıştığı dönemler üzerine kurulu. Film 1926’da daha iyi bir hayat için Cecil’in Güney’den ve zorbalıktan kaçışıyla başlıyor. Büyüme yolculuğu sırasında paha biçilemez beceriler öğrenip, Beyaz Saray’a hizmetkar olarak gelmesiyle, sivil hak hareketleri sırasında, oval ofisin çalışma yöntemini kendi gözleriyle izleme şansını elde ediyor. Eşi Gloria evde iki oğlunu yetiştirirken, Cecil’in beyaz saraydaki işi, onların orta sınıf bir hayat yaşamasına olanak sağlıyor ama Cecil’in ”ilk ailesine” olan bağlılığı evde gerginlik yaratıyor. Bu durum eşi ve oğlunun (David Oyelowo) kendisinden uzaklaşmasını sağlıyor. Gaines ailesinin gözünden, duygularını kullanarak Daniels, Amerikan politikasının değişen dalgalarını ve ırk ilişkilerini gösteriyor: John F. Kennedy’nin suikastından Martin Luther King’e, Freedom Riders’dan, Black Panther hareketine, Vietnam Savaşı’ndan, Watergate skandalına, Cecil bu olayları hem içten biri olarak hem de aile erkeği olarak deneyimliyor. Filmin kastı ise oldukça dikkat çekici: Yaya Alafia, Mariah Carey, John Cusack, Jane Fonda, Cuba Gooding, Jr., Terrence Howard, Elijah Kelley, Minka Kelly, Lenny Kravitz,James Marsden, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Alan Rickman,Liev Schreiber Robin Williams bunlardan bir kaçı. Lee Daniels’ın ”Başkanın Uşağı” filmi, dayanaklı bir adam, bir ülkenin büyümesi ve ailenin gücünü ele alıyor.

PRODÜKSİYON NOTLARI
2008’de Obama’nın tarihsel seçim haftalarında, The Washington Post yazarı Will Haygood, kendine sarayda çalışmış Afrika-Amerika kökenli ve sivil haklar hareketine arka sahneden tanık olmuş birini bulmayı hedef edindi. Yaptığı sayısız görüşmelerden sonra Haygood, aradığı kişinin burnunun ucunda olduğunu fark etti. Adı Eugene Allendo ve 89 yaşındaydı. 8 başkana 1950’lerden 1980’lere kadar hizmet etmişti. Allen ve karısı Helene ile tanışıp, belli bir zaman geçirdikten sonra yazar, ülkenin en önemli olaylarını bu kadar yakından izlemiş bir adamın profilini çıkarabilecek duruma geldi. Sony Pictures Entertainment yardımcı başkanı Amy Pascal, orijinal olarak röportajı Washington Post’da okudu ve materyali yapımcı Laura Ziskin’e götürdü. Post hikayeyi Obamanın zaferinden sonraki Cuma günü yayınladı. Bir çok güçlü filmin arkasında olan Ziskin, hemen röportajın epik bir filme dönüştürülme potansiyelini gördü. Allen’ın hikayesini satın almaya çalışan başka yapımcılara rağmen Haygood, Ziskin’in projeye olan tutkusunu ve vizyonunu kimsede göremediğinden, Ziskin’le filmi bir an önce yapma kararı aldılar. Sony projenin haklarını senaryo yazarı Danny Strong’la aldı ancak Sony sonradan bu filmle devam etmeme kararı aldı. Ziskin’in projeye karşı hiç azalmayan tutkusu, onu çizim tahtasına geri götürdü ve mali desteği bağımsız olarak aramaya başladı. Mali destekleri bulduktan sonra Ziskin, gözünü Lee Daniels’a çevirdi, çünkü projenin onun tarafından yönetilmesini istiyordu. O zamanlar Daniels’ın bağlı olduğu proje olmayınca, Ziskinin projesine imzasını atabildi. Yönetmenin bağımsız film sektöründeki deneyimi de filme daha çok bağış yapılmasında katkıda bulundu. Ziskin, Daniels ve Pam Williams projede yakından çalıştılar. 2011’de Ziskin’in üzücü ve zamansız ölümüyle Williams, projenin dizginlerini ele aldı. Forest Whitaker ve Oprah Winfrey de başrol Cecil ve Gloria’ya imza attılar. David Oyelowo Daniels’la Paperboy projesinde çalışmıştı, o da filmde olmak üzere imza attı ve çok zaman geçmeden büyük bir star kadrosuna ulaştılar. Film 2012’nin yazında 41 gün içerisinde çekildi.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Taksi Tahran - Taxi Teheran (2015) Zeko İçin - For Zeko (2022) Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi - Capitalism: A Love Story (2009) Soluksuz Gece - Nuit Blanche - Sleepless Night (2012) Moana (2017) Şeytanı Gördüm - Akmareul Boatda - I Saw The Devil (2011)

Leave a comment