Doğumgünü partisinde tanıştığı duymayan ve konuşmayan işitme engelli Onur’a olan aşkı Zeynep’i mutlu edecekmi?..

FİLMİN ÖYKÜSÜ
Onur’un hayatı kürek takımından arkadaşı Vedat’ın doğumgünü partisinde Zeynep’le tanışmasıyla değişir. Kalabalık ve gürültülü bir barda hiç konuşmadan geçen gecenin sonunda Zeynep, Onur’un işitme engelli olduğunu öğrenir. Ama bu durum Zeynep’i Onur’dan uzaklaştırmaz. İşiyle, ailesiyle sorunlar yaşayan Zeynep, yaşadığı çevreyi sorgularken birazda bilmediği bir dünyanın merakıyla unuttuğu ceketini bahane ederek Onur’u görmeye gider.

Babasının annesini aldattığını öğrendikten sonra bu durumu kabullenemeyip evden ayrılan Zeynep, bir çok iş değiştirdikten sonra çağrı merkezinde çalışmaya başlar ama ağır çalışma şartlarından ve karşılığında kazandığı paradan çok mutsuzdur. Bütün gün telefonda tanımadığı insanlarla konuşmak zorunda kalan Zeynep konuşmadan
anlaşabildiği Onur’la huzur bulacağına inanır.
Bu ilişki kendilerini ve hayatı sorgulayan Zeynep ve Onur için bir sınav olacaktır.

YÖNETMENİN SÖZÜ
İnsanların birbirinden uzaklaştığı, günden güne yalnızlaştığı, iletişimin azaldığı ve şekil değiştirdiği dünyada herkesin kendi kutusunda yaşadığı fikri hiçbirimize yabancı değil. Evimiz, odamız, işyerimiz, bilgisayarımız, her gün geçtiğimiz yollar kendi küçük kutumuzu yaratıyor. Bunun dışına çıkmak istemiyoruz çünkü bilmediklerimiz ya da tanımadıklarımız bizi korkutuyor.

Bu senaryo, kendi küçük kutuları içinde yaşayan insanların değişimini ve değişimi sağlayacak en önemli şeyin sevgi ve güven olduğunu anlatıyor.

Senaryodaki işitme engelli karakter, kendini durduran ama hiçbir fiziksel engeli olmayan insanlardan daha fazla hayat için çabalayarak, bizlere yaşamanın aslında ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Biz, ülkemizde yaşayan engellilerin hayata katılması için çaba gösterilmesini ve bunun için önce kendi duyularımızı çalıştırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle senaryodaki karakterin, engelli olmayan insanlar gibi bir hayat sürdürmesini istedik.

Kelimeleri görüntüye dönüştürdüğümüzde, hayatın içinden bir dönemi anlatan hikayemizde sadeliği ve doğallığı bozmamak ilk amacımız olacak. Doğal renkler ve gerçek mekanlar bu yaklaşımımızı güçlendirecek. Çünkü bize göre sinema, hepimizin hayatının içinde gerçekleşebilecek, herhangi diye nitelendirdiğimiz an’ların kendi içlerinde taşıdığı dramatik etkileri anlatabilmek.

Onur ve Zeynep’in aşkları gittikleri bir partide tanışmalarıyla başlıyor. Üniversitede web tasarımı okumasına rağmen işitme engelli olması sebebiyle iş bulamayan Onur, kendisiyle iletişim kurmayı denemeyen insanlarla dolu dünyadan daha da uzaklaşabilmek için, tek başına çalışabileceği bir kütüphanede memur olmayı seçiyor.  Kitap rafları arasında adeta çıkmaz bir kutunun içinde dönüp duran, sessizliğe hapsolmuş olan Onur daha da yalnızlaşıyor. Başka bir kutunun içine istemeden hapsolan Zeynep de, tüm gün telefonda hiç yüzünü görmediği insanlarla konuşarak çalışmak zorunda olduğu çağrı merkezinde Onur’la aynı yalnızlığı yaşıyor.

Ülkemizde yaşayan dokuz milyon engelli vatandaşımız var ve bunlardan sadece % 10 iş bulabiliyor. Eğitim hakları nerdeyse hiç yokmuşçasına okul başına yirmi bin öğrenci düşüyor ve tabii ki eğitim sağlanamıyor. Bütün bu istatistik veriler bir kenara, en az onlar kadar kendine koyduğu engellerle, ruhunu ve yine kendini sakatlayan insanların sayısı bedensel engelli olandan çok daha fazla ve etki alanı çok daha geniş.

İşte tam da bu noktada bu film içimizde barındırdığımız bu kaygılara bir alternatif ve dolaylı çözüm öneriyor. Her engel aşılır yeter ki birbirimizi ötelemeden, yalnızlaşmadan kutularımızdan çıkalım ve vazgeçmeden mücadeleye devam edelim. Her nasılsa her şey daha güzel bir yaşam için…
KARAKTERLER

Onur (Mert Fırat):
Doğuştan işitme engelli, kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor. Yalnız yaşıyor. Grafik tasarım mezunu ama iş bulamadığı için bir üniversitenin kütüphanesinde çalışıyor. En sevdiği spor kürek.

Zeynep (Saadet Işıl Aksoy):
Babasıyla pek iyi anlaşamadığı için evden ayrılmış, bir arkadaşının yanında kalıyor. Okulu bitirdikten sonra iş bulamadığı için bir çok yere girip çıkmış en sonunda çaresiz kaldığı için bir çağrı merkezinde çalışmaya başlamış ama hayatından pek mutlu değil.

Kadife (Lale Mansur):
Onur’un annesi. Eşi, onu terk ettikten sonra tek başına ayakta kalmak için uğraşıp, hayatını oğluna adamış.

Aras (Emre Karayel):
Çağrı merkezinde idareci ve Zeynep’in eski sevgilisi. Zeynep hariç hayatta pek de bir şeyi ciddiye almıyor.

Kamuran (Tuğrul Tülek): Onur’un alt kat komşusu, ablasıyla beraber yaşıyor ve uzun bir süredir evden çıkmıyor, her şeyini yazdığı defteri elinden düşürmüyor.

Handan (Şebnem Köstem):
Kamuran’ın ablası. Eşini kaybettikten sonra Kamuran’la birlikte ailelerinden kalan evde yaşıyorlar. Her şeye rağmen neşesini ve güler yüzünü kaybetmemeye çalışıyor.

Leyla (Didem Balçın):
Zeynep’in ev arkadaşı ve Aras’ın kuzeni. Zengin ailesi sayesinde rahat bir hayatı var.

Ayşe (Gizem Erden):
Zeynep’in çağrı merkezindeki en iyi arkadaşı belki de Zeynep’i kararlarından dolayı destekleyen tek insan.

Mürvet (Ayten Uncuoğlu):
Zeynep’in annesi, hayatı boyunca eşine bağımlı yaşamış ve bu yüzden Zeynep’le arası bozulmuş.

OYUNCU KADROSU
Mert Fırat:

1980’de Ankara’da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra İsveç’te radyo televizyon eğitimi gördü. Daha sonra Ankara’ya dönüp Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi’nde tiyatro eğitimi aldı. Televizyona “Bizim Evin Halleri” dizisiyle adım attı. Daha sonra “Yersiz Yurtsuz” dizisinde yer aldı. Daha sonra “Binbir Gece” adlı dizide Burak karakterini canlandırdı. İstanbul’da Oyun Atölyesi’nde iki sezon oynanan “Hırçın Kız” adlı oyundaki Tranio karakteriyle Arda Kanpolat oyunculuk ödülünü aldı.  Oyun Atölyesi’nde halen “Testosteron” oyununda yer alıyor ve televizyonda “Kapalıçarşı” dizisinde oynuyor.

Saadet Işıl Aksoy:
1983 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Televizyonda “Güz Yangını”, “Esir Kalpler”, “Senden Başka” ve “Balkan Düğünü” adlı dizilerde yer aldı. Semih Kaplanoğlu’nun “Süt” ve “Yumurta” adlı filminden sonra Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi yabancı film ödülünü alan “Şark
Oyunları – Eastern Plays” adlı filmde oynadı.

Lale Mansur:
1956’da İstanbul’da doğdu. Sanat yaşamına İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde başladı ve baş balerin olarak uzun yıllar çalıştı. Oyunculuğa 1992 yılında Yaşar Kemal’in yaşamını konu alan belgesel yapım “Childhood” ile başladı. Yine 1992’de Atıf Yılmaz’ın çektiği “Düş Gezginleri” adlı film ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı. Bugüne kadar yer aldığı bazı filmler, “Tersine Dünya”, “Amerikalı”, “Buluşma”, “Cemile”, “Nihavend Mucize”. Televizyonda da oynadığı dizilerden bazıları “Şaşıfelek Çıkmazı”, “Gece Yürüyüşü”, “Hatırla Sevgili”.

Emre Karayel:
1972 yılında Adana’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. TRT Ankara’da sunucu ve oyuncu olarak görev aldı. Oyun Atölyesi’nde “Othello”, “Jeanne D’Arc’ın Öteki Ölümü” adlı oyunlarda yer aldı. “Polis” adlı sinema filminde Onur Ünlü’yle çalıştı. Televizyonda “Bir İstanbul Masalı” ve “Gümüş” adlı dizilerde oynadı. Halen Oyun Atölyesi’nde “Testosteron” adlı oyunda ve televizyonda “Bir Kadın Bir Erkek” adlı dizide oyunculuğa devam ediyor.

Şebnem Köstem: 1969 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konsertuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 1994 yılından bu yana İstanbul Şehir Tiyatrolarında kadrolu olarak görev yapmaktadır. “Barda”, “Mutluluk” ve “Gökten Üç Elma Düştü” sinema filmlerinde yer aldı. Televizyonda “Ihlamurlar Altında”  adlı dizide rol aldı.

Tuğrul Tülek:
1976’da doğdu. Uludağ Üniversitesi İngilizce öğretmenliği bölümünü bitirdi aynı yıl Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Tiyatrosunda çalışmaya başladı. 2006 yılında Anadolu Üniversitesi’nde tiyatro bölümünde lisans eğitimini bitirdi. Bugüne kadar “İlkbahar Sonbahar” adlı uzun metraj filmde yer aldı. Tiyatro Dot’da “Kürklü Merkür” ve “Vur, Yağmala, Yeniden” oyunlarında oynadı halen de aynı tiyatroda “Shopping and Fucking” adlı oyunda oyunculuğa devam ediyor ve TRT Çocuk’da “Rüzgar Gülü” adlı programı sunuyor.

Didem Balçın:
1982 Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi tiyatro-oyunculuk bölümü mezunu. Okulda oynadığı oyunlardan sonra Levent Kırca tiyatrosunda çalıştı. Televizyonda “Gurbet Kadını”, “Sevgili Dünürüm”, “Gurbet Yolcuları” gibi bir çok dizide yer aldı. “Hayattan Korkma” ve “Karanlıkta Bir Çığlık” adlı sinema filmlerinde oynadı. Şu anda da televizyonda “Kasaba” adlı dizide yer alıyor.

Tuna Kırlı:
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı bölümünden 2003 yılında mezun oldu. Oyun Atölyesi’nde “Othello”, “Atinalı Timon” adlı oyunlardan sonra “Testosteron” adlı oyunda oynamaya devam ediyor.

Ayten Uncuoğlu:
1946 yılında Eskişehir’de doğdu. Ankara Üniversites Dil,Tarih, Coğrafya fakültesi tiyatro bölümünü bitirdi. Televizyonda ilk kez “Çılgın Bediş” adlı dizide yer aldı. “Haziran Gecesi” ve “Aliye” adlı diziden sonra da halen televizyonda gösterilen “Kavak Yelleri” adlı dizide rol aldı. Yer aldığı sinema filmleri “Aşk Tutulması”, “Usta” ve “Rina”dır.

Metin Coşkun:
Çankaya Halkevi’nde 1970 yılında tiyatro çalışmalarına başladı. 1980 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu’na katıldı. Daha sonra 1989’da kendi kurmuş olduğu Yeni Tiyatro’da oyuncu yönetmen yazar olarak yer aldı. 1999 yılında İstanbul’a geldi. Sinemada Tarık Dursun K’nın “İnsan Kurdu”, Semir Aslanyürek’in “Eve Giden Yol” ve Eşref Dinçer’in
“İş Arıyorum” filmlerinde rol aldı. Televizyonda “En Son Babalar Duyar”, “Hayat Bilgisi” ve “İkinci Bahar” dizilerinde oynadı. Bu sezon Oyun Atölyesi’nde “Testosteron” adlı oyunda yer alıyor.

Murat Okay:
1980 yılında Ankara’da doğdu. Anadolu Üniversite oyunculuk bölümü mezunu. Bugüne kadar “Bebeğim”, “Sonbahar”, “Küçük Kadınlar” adlı dizilerde oynadı. Ayrıca Yavuz Özkan’ın “İlkbahar Sonbahar” adlı uzun metrajında yer aldı.

Yönetmen: İlksen Başarır
Senaryo: Mert Fırat, İlksen Başarır
Kurgu: Arzu Volkan
Görüntü Yönetmeni: Hayk Kirakosyan, R. G. C
Sanat Yönetmeni: Hakan Yarkın
Ses: Duygu Çelikkol
Müzik: Uğur Akyürek
Oyuncular: Mert Fırat, Saadet Işıl Aksoy, Emre Karayel, Lale Mansur , Timur Acar ,Ayten Uncuoğlu, Metin Coşkun, Şebnem Köstem, Tuğrul Tülek, Tuna Kırlı, Gizem Erden ve Murat Okay
Yapım Yeri:     Türkiye
Yapımcı:     N. Bünhan Bengi, M. Murat Şenöy
Yapım Yılı:     2009
HD-35 mm / Renkli / 98 dakika / Format: 1.85
Number of reels: 5
Ses: Dolby Surround
Resmi Web Sitesi: http://www.baskadildeask.com

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kayıp Z Şehri - Lost City of Z (2017) Mikrofon - Microphone (2011) Sadakat Yolunda - Megan Leavey (2017) Aşk Her Yerde - Love Actually (2023) Onur - Pride (2015) Kader Ajanları - The Adjustment Bureau (2011)

Leave a comment