BAHTI KARA DVD ve VCD’leri TİGLON DAĞITIMIYLA TÜM TÜRKİYE’DE

Bahtı Kara dünya festivallerini dolaşmaya devam ederken, filmin DVD ve VCD’leri raflardaki yerini alıyor. Türkiye’de ve yurtdışında birçok eleştirmenin, festival takipçisinin heyecanla karşıladığı Bahtı Kara’yı vizyonda kaçıranlar artık ev sinemalarında izleyebilecekler. Theron Patterson’ın doğaçlama oyuncu yönetimindeki ve kara komedi tarzındaki yeteneğinin ilk sinyallerini verdiği kısa filmi Şahin’in Pride da Bahtı Kara’nın DVD’sinde bonus olarak yer alıyor.

Dünya prömiyerini geçtiğimiz yıl Uluslararası Bursa İpekyolu Film Festivali’nde yapan ve ulusal yarışmada En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Oyuncu ödüllerini alan Bahtı Kara, Nisan ayında Uluslararası İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin ardından, Mayıs’ta Türkiye’de Tiglon’un dağıtımıyla vizyona girmişti.

Geçtiğimiz Haziran ayında 13. Şangay Uluslararası Film Festivali’nde uluslararası prömiyerini yapan Bahtı Kara, Temmuz ayında da Polonya’nın Wroclaw kentinde düzenlenen 10. Era Yeni Ufuklar Uluslararası Film Festivali’nde Avrupa prömiyerini yaptı. Toronto Uluslararası Film Festivali’nini ‘Kentten Kente’ bölümündeki gösteriminin ardından Bahtı Kara Ekim ayında Uluslararası Hamburg Film Festivali’nde gösterildi. Film, Kasım ayında da Uluslararası Kaire Film Festivali’nde gösterilecek.

Ses tasarımıyla da öne çıkan Bahtı Kara’nın DVD’sinde 5+1 Surround ses seçeneği bulunuyor. Ayrıca İngilizce ve Almanca altyazı seçenekleri de DVD’de mevcut.

BAHTI KARA HAKKINDA:

Theron Patterson’ın senaryosunu yazıp-yönettiği, Reha Özcan’ın başrolde Adnan’ı canlandırdığı Bahtı Kara, kara komedi ile aile draması türlerini harmanlayarak Türkiye’deki bağımsız sinemaya yeni bir ses getiriyor. Çok karakterli ve çok mekânlı hikayesiyle düşük bütçeli bağımsız filmlerde pek rastlamadığımız mekan ve karakter zenginliğine sahip Bahtı Kara, akıcı görsel diliyle her kesimden her yaşa hitap edecek bir aile ve gençlik filmi.

Senaryonun oyunculara verilmeden, oyuncuların karakterlerine doğaçlama tekniği ile can verdiği filmde, Theron Patterson Türkiye’de çok denenmeyen bir oyuncu yönetimi tekniği uyguladı. Filmin yapım sonrası aşamasında ses tasarımına gösterilen özen ile sinemada sesin görüntü kadar önemli bir anlatım aracı olduğunu da vurgulayan Bahtı Kara, HD kamerayla yapılan çekimleriyle dijital sinemanın bağımsız sinemaya sağladığı olanakları sonuna kadar değerlendiren bir yapım oldu.

ÖDÜLLER:
2009 Bursa İpek Yolu Film Festivali: Ulusal Yarışma, En İyi Film (Altın Karagöz)
Jüri Gerekçesi: “Sıradan insanların hayatına bakışındaki ayrıntı zenginliği, duyarlı yaklaşımı, başarılı oyuncu seçimi ve yönetimi ve ses tasarımındaki yaratıcılığı nedeniyle Bahtı Kara en iyi film ödülüne layık bulunmuştur.”
2009 Bursa İpek Yolu Film Festivali: Ulusal Yarışma, En İyi Erkek Oyuncu (Reha Özcan)
2009 Bursa İpek Yolu Film Festivali: Ulusal Yarışma, En İyi Senaryo (Theron Patterson)

SİNOPSİS:
Adnan karısının ölümünden sonra kendini bir türlü toparlayamamıştır ve oğlu Burak’la olan ilişkisi de tökezlemektedir. Babasının bitmeyen melankolisinden bunalan Burak, Can dayısı ve Deniz yengesinin yanında, kuzeni Berk’in arkadaşlığında ev sıcaklığını aramaktadır. Burak’ın geleceği için endişelenen Can ve Deniz, Adnan’ın gündelik hayatın gereklerini yerine getirmesi için çabalamaktadırlar. Fakat Adnan’ın sebep olduğu türlü kazalardan dolayı başının dertten kurtulmaması ve Burak’ın ergenlik halleri Can ve Deniz’in işini daha da zorlaştırmaktadır.

YÖNETMEN BİYOGRAFİSİ:

ABD’de Arizona Üniversitesi’nde ve CalArts Enstitüsü’nde sinema alanında lisans ve yüksek lisans dereceleri alan Theron Patterson, 2001’den beri Bahçeşehir Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Birçok kısa film ve video projesinde çalışmış, film yapımının her alanında yer almış olan Patterson’ın son kısa filmi, Şahin’in Pride (2007) Türkiye’de birçok festivalde gösterildi. Bahtı Kara ilk uzun metrajlı filmidir.

YÖNETMEN FİLMOGRAFİSİ:
Bahtı Kara (2009, 92”)
Şahin’in Pride (2007, 32”)

FİLMİN KÜNYESİ
Film İsmi: Bahtı Kara
Yıl: 2009
Süre: 92’
Yönetmen: Theron Patterson
Senaryo: Theron Patterson
Yapımcı Şirket: Bulut Film
Yapımcılar: Enis Köstepen, Yamaç Okur, Nadir Öperli
Görüntü Yönetmeni: Shaune McDowell
Kurgu: Theron Patterson, Özcan Vardar
Ses: Orçin İnceoğlu
Ses Tasarımı: Cenker Kökten, Theron Patterson
Özgün Müzik: Theron Patterson
Oyuncular: Reha Özcan, Yeşim Ceren Bozoğlu, Haktan Pak, Kamer Çelenk, Tolga Sarıtaş
İnternet Sitesi: www.bulutfilm.com

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Masal Zamanı: Melez Prenses (2022) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Kayıp Hazine - St. Trinian’s 2: The Legend of Fritton’s Gold (2011) 7. Gün - The Offering (2016) Swiss Army Man (2017) Büyük Gözler - Big Eyes (2015)

Leave a comment