Aziz Ayşe 19. Adana Altın Koza film Festivali’nde ilk kez seyirci karşısına çıkıyor…
Daha önce kısa film, belgesel ve videoart işlerinden tanıdığımız Elfe Uluç’un ilk uzun metrajlı filmi Aziz Ayşe, bu yıl 19’su gerçekleştirilecek  Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘ulusal yarışma’ bölümünde prömiyerini yapacak.
Film mağdur insan gruplarını anlatıyor: fakirleri, çöp toplayıcılarını, travestileri ve kadınları…
Ahlakın, deliliğin, iyilik yapmanın yalan söylemenin çelişkilerine odaklanıyor. Kamerayı da bir yalan makinesi gibi kullanıp orjinalle taklit arasındaki ilişkiyi sorguluyor: orjinal kadın ile taklit kadın, orjinal oyuncu ile taklit oyuncu, orjinal gerçekle taklit gerçek : yani “yalan…” Yalan yani gerçeğin söylenebilen tek şekli ve/ya söylenebilen tek gerçek, Ayşe, çöplerden kazandığını aç kalmak pahasına hayır kurumlarına, camiye, Mehmetçik Vakfı’na bağışlayan bir kâğıt toplayıcısıdır. Erkek görünümünün altında içinde bir kadın ruh hali ve hissiyatı taşır. Bir tesadüfle bir gün bir çiftin hayatına girer.Ve kendi de dahil bu üç kişinin kimliklerini ve hayatlarının değiştiği bir yolculuk başlar.

Film  İstanbul’un ‘çöplükleriyle köpükleri’, en fakir ve en seçkin semtlerin arasında bir yakadan diğerine yolculuk ediyor. Bir tarafta Tarlabaşı,Avcılar otobanında kötü yolda çalışan kızlar,diğer tarafta Boğaz, Gümüşsuyu, medya kuleleri…
Maddeyi (çöpü) Ayşe maddeye (paraya) değil maneviyata (yardıma) dönüştüren bir kadınsı bir modern çağ peygamberinin peşinde, ve tüm bunları da sorgulayan bir kamera eşliğinde….

Filmin değişik oyuncu kadrosu
Kağıt toplayıcısı Ayşe’nin (Melikşah Yardımcı) kendini canlandırdığı filmin başrollerinde Feride Çetin ve Engin Altan Düzyatan bulunuyor. Filmin prömiyeri yarışmaya seçildiği 19. Adana Altın Koza Ulusal Film Festivali sırasında gerçekleşecek. Aziz Ayşe’nin değişik bir oyuncu kadrosu bulunuyor: ‘Cadının Bohçası’  adlı otobiyografik oyunu ile tanınan ayrıca Taraf gazetesindeki yazılarından tanıdığımız, tek kişilik tiyatrosuyla yalnızca ülkemizde değil dünyanın her yerine davet edilen  politik sanatçı Esmeray, Aydın Esen gibi müzisyenlerle çalışmalarından da tanıdığımız jazz müzisyeni Şenol Küçükyıldırım, Ferhan Şensoy tiyatrosunun oyuncularından Orhan Ertürk ve Cenk Sözeri yer alıyor. Filmin özgün temaları fransız elektronik müzik kompozitörü Pascal H. Lesport’a ait. Filmde David Darling, Nil Karaibrahim, Hande Yener, Zeki Müren, İncesaz, Ajda Pekkan, Mercan Dede, Bogatini gibi sanatçıların parçaları yer alıyor.
Ayşe’yi canlandıran Melikşah Yardımcı
Ayşe rolü ile kendini canlandıran Melikşah Yardımcı, Muş doğumlu. Dedeleri İran’dan, evliyalar, ermişler sülalesinden geliyor.Dolapdere’de Ayşe’ye yardımlarından ötürü Aziz lakabı takılması gerçeğe denk düşmüş bir tesadüf aslında. Film, hepimizin, modern ve yalnız insanların çöpünü toplayan ve o çöpü sevgi olarak geri dönüştüren bir modern çağ ermişini anlatıyor. Ayşe maddeyi maddeye değil maneviyata dönüştürmeyi akıl eden bir efsanevi bir kişilik. Filmde de oyuncuları, gerçeği, her şeyi değiştiriyor Ayşe.

Filmin konusu…

Ayşe, çöplerden kazandığını aç kalmak pahasına hayır kurumlarına, camiye, Mehmetçik Vakfına bağışlayan bir kağıt toplayıcısıdır. Erkek görünümünün altında içinde bir kadın ruh hali ve hissiyatı taşır. Bir tesadüfle bir gün bir çiftin hayatına girer.Ve kendi de dahil bu üç kişinin kimliklerin ve hayatlarının değiştiği bir yolculuk başlar. Ayşe işgal ettiği sahipsiz bir evi elinden almak için komşularının onu öldürmek istemelerinden korkar. Medyada önemsiz bir işi olan Elif, Ayşe ile tanışınca büyülenir. Bir anda bir belgesel film çekmeye soyunur. Amerika’da okumuş, Türkiye’de tutunmakta zorlanan uzun surely sevgilisi Murat, Elif’i hem kaybetmekten korkacak, hem kıskanacaktır.
Küllenmekte olan ilişkileri bir sınava girer. Murat Elif’e ilk kez büyük bir konser aldığı yalanını söyler. Elif içinde bastırdığı başka bir kadının sesini duymaya başlamış, değişmiştir. Murat’tan etkilenmez, işine asılır; Belgesel yönetmeni olmaya karar vermiştir; Murat’tan ayrılır… Bu olaydan sonra Murat’a gerçekten büyük bir konser teklifi gelir. Yalanı sanki gerçek olmuştur…

Ölüm tehdidi hisseden Ayşe ise komşularının kendisini sürekli izlemelerinden şikayet eder. Bir evde namuslu bir şekilde yaşamasına kimsenin karışmamasını istemektedir… Elif, Ayşe’yi komşulardan korumak için belediyeden bu evin ona  tahsis edilmesini sağlar. Dolapdere’deki bu binada 20 yıldan fazla bir süredir yaşadığı için kendisine izin verilir. Ayşe çok mutlu olur, evi boyar, rasta saçlarını keser, sıradan bir yaşama başlar… Fakat içindeki gözetlenme duygusundan kurtulamaz. Ve bir gün  evi terk eder. Eski kılıklarıyla, geldiği sokaklara döner… Belediye sahipsiz evleri yıkmaya başlar, Ayşe’nin evi de yıkılır…
Elif bir belgesel yönetmeni, Murat başarılı bir müzisyen, Ayşe de eskisi gibi sokaklarda yaşayan bir kağıt toplayıcısı olarak yaşamlarına devam ederler.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631432467460″]

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sevimli Ejderha Kokonat - Der Kleine Drache Kokosnuss – Coconut: The Little Dragon (2015) Başka Bir Kadın - La Vie D’une Autre (2012) Miss Bala (2012) The Beekeper / Arıcı: Ölüm Kovanı (2024) Süper Kahramanlar: Sihirli Dünya - Crazy Kwai Boo: Sanxingdui Spirited Away (2024) Rüya (2016)

Leave a comment