TÜRKİYE SİNEMASININ EN İYİLERİ “ENGELSİZ” YARIŞIYOR

Kültürel hayatın, ancak toplumun tüm bireyleri katılabildiğinde gerçek anlamda zenginleşebileceği düşüncesiyle yola çıkan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 20-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında Engelsiz Yarışma’nın ikincisine ev sahipliği yapıyor.

Festival kapsamında geçen sene ilk kez düzenlenen ve engelli sinemaseverlere bir film festivalinde yarışma takip etmenin heyecanını yaşatan Engelsiz Yarışma, bu sene de Türkiye sinemasının son dönemdeki en iyi filmlerini seyircilerle buluşturacak.

Engelsiz Yarışma’da yurtiçi ve yurtdışında pek çok film festivalinden ödüllerle dönmüş beş
film, Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için
yarışacak.

Yarışmadaki tüm filmler görme engeli bulunanlar için sesli betimleme, işitme engeli
bulunanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterilecek. Görme ve işitme engeli
olmayan seyirciler ise Festival stantlarından edinecekleri kulaklıklarla filmleri takip
edebilecekler. Festival’de yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler de işaret dili
çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek.

Engeli olan ya da olmayan tüm sinemaseverlere birlikte film izleme deneyimi yaşatacak  olan Engelsiz Yarışma gösterimleri, 20-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ile Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak.

Geçen Senenin Ödülleri

Engelsiz Yarışma’nın geçen seneki filmleri yönetmen Ezel Akay, oyuncu Şebnem Sönmez ve sinema yazarı Çağdaş Günerbüyük tarafından değerlendirildi. Yarışmada Emin Alper’in yönettiği Tepenin Ardı En İyi Film ödülünü alırken, Yusuf Pirhasan Kurtuluş Son Durak ile En İyi Yönetmen, Erdem Tepegöz Zerre ile En İyi Senaryo ödüllerini kazandılar. Seyirciler tarafından belirlenen Seyirci Özel Ödülü ise Kurtuluş Son Durak filmine verildi.

Engelsiz Yarışmada Bu Sene Hangi Filmler Var?

Engelsiz Yarışma’da bu sene Alphan Eşeli’nin Eve Dönüş Sarıkamış 1915 (2013), Melik Saraçoglu ve Hakkı Kurtuluş’un Gözümün Nûru (2013), Ramin Matin’in Kusursuzlar (2013), Onur Ünlü’nün Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013) ve Reha Erdem’in Şarkı Söyleyen Kadınlar (2013) adlı filmleri yer alıyor.

Seyirciler bu sene de yarışmada yer alan filmleri oylayarak Seyirci Özel Ödülü’nü belirleyecek, gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşilerle filmlerin yönetmen, oyuncu ve
film ekipleriyle tanışma fırsatı bulacaklar.

Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, oyuncu Bennu Yıldırımlar ve oyuncu Selen Uçer’in yer aldığı yarışma jürisi, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini belirleyecek.

Engelsiz Yarışma’nın ödülleri 25 Mayıs Pazar günü Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak.

Karnaval ve Yozgat Blues Türkiye Sineması Seçkisinde

Festival, yarışmanın yanı sıra Türkiye’de bu yıl çekilen uzun metrajlı filmlerden derlediği
Türkiye Sineması bölümünü de seyircilerin beğenisine sunuyor.
Başrollerinde Serdar Orçin ve Tülin Özen’in oynadığı, romantik naifliğiyle Amerikan bağımsız filmlerini, kara komedi atmosferiyle İskandinav sinemasını çağrıştıran Karnaval (Can Kılcıoğlu) bu bölümde seyircilerle buluşacak ilk film olacak.

Bölümde yer alan ikinci film Mahmut Fazıl Coşkun’un yönettiği Yozgat Blues olacak. San
Sebastián, Varşova, Sofia, Bratislava gibi pek çok önemli festivalde yarışan ve geçen senenin en çok beğenilen yerli filmlerinden biri olan film taşralaşan kenti, kentleşen taşrayı üç farklı karakter üzerinden anlatıyor.

Tüm Gösterim ve Etkinlikler Ücretsiz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Halkbank ana sponsorluğunda
gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali geçen sene olduğu gibi bu sene de tüm
gösterimlerini ücretsiz olarak seyircilerin beğenisine sunuyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Son Aşk - Last Love (2013) Anadolu Leoparı (2022) Okul Tıraşı (2022) Kasap Havası (2016) İki Çizgi (2009) Yasa Dışı - The Gemini Lounge (2023)

Leave a comment