Dennis Hopper’ın ardından:
YENİ HOLLYWOOD’UN ASİ ÇOCUKLARI
Easy Rider, Bonnie ve Clyde, Geceyarısı Kovboyu…

COENLER’DEN CİDDİ BİR ADAM
Ustalar kara mizaha geri döndü

OZON’UN ÖLÜM ÜÇLEMESİ
Kumun Altında, Veda Vakti ve Yuva

CAFER PANAHİ
İran’daki rejime Panahi’nin gözleriyle bakmak

APICHATPONG WEERASETHAKUL
Altın Palmiye’yi kazanan Taylandlı yönetmenin rüya sineması

Aylık Sinema Dergisi Altyazı, yaz sayısında, Mayıs ayında hayatını yitiren Dennis Hopper’ı Easy Rider’dan Bonnie ve Clyde’a, Geceyarısı Kovboyu’ndan The Graduate’a, Cool Hand Luke’tan Butch Cassidy ve Sundance Kid’e uzanan ‘Yeni Hollywood’un Asi Çocukları’ dosyasıyla anıyor. 1967-1976 yılları arasında etkisini sürdüren Yeni Hollywood döneminin kült yol filmi Easy Rider’a imza atan Dennis Hopper’ın izinden giden Altyazı ekibi, Hollywood’un bugün birer ikon haline gelmiş asi karakterlerine yeni bir gözle bakıyor. 23 sayfalık bu kapsamlı dosyada tüm bu asi figürler, döneme damgasını vuran toplumsal hareketlerle, Vietnam Savaşı protestolarıyla, cinsel özgürlük arayışıyla, 68’in idealleriyle birlikte ele alınıyor ve Yeni Hollywood’un başyapıtlarından birçoğu tek tek incelenip bu filmlerin Hollywood geleneğinden koptuğu noktalar ve karşıkültürle olan ilişkileri masaya yatırılıyor.

Temmuz-Ağustos aylarında sinemalara konuk olacak filmlerden göze çarpanların değerlendirildiği ‘Vizyon’ sayfalarında ise, Coenler’in kara mizah konusundaki yeteneklerini konuşturdukları Ciddi Bir Adam (A Serious Man) ile bir diğer usta isim Atom
Egoyan’ın geçtiğimiz İstanbul Film Festivali’nde de ilgi uyandıran filmi Büyük Hata (Chloe) hakkında kaleme alınmış yazılar
dikkat çekiyor. Fransız sinemasının son dönemdeki en önemli isimlerinden François Ozon’un ‘Ölüm Üçlemesi’nin son halkası Yuva (Le refuge) ise, filmi üçlemenin diğer halkaları Kumun Altında (Sous le sable) ve Veda Vakti (Le temps qui reste) ile birlikte okuyan ve üç filmin paylaştığı imgelerin izinden giden bir yazıyla değerlendiriliyor.
Altyazı’nın ‘Vizyon Ötesi’ sayfalarında ise, ‘Yeni Hollywood’un Asi Çocukları’ dosyasının yanı sıra, İran hükümeti tarafından rejim karşıtı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve aylarca cezaevinde tutulan usta sinemacı Cafer Panahi’nin filmografisinde gezinen ve bu yolla İran’a ve rejime bir de yönetmenin gözleriyle bakmamızı sağlayan geniş bir portre yazısı yer alıyor. Derginin uzun soluklu köşelerinden olan ve şimdiye dek birçok edebiyatçıyı konuk eden ‘Cin Aynası’, Hulki Aktunç’u ‘Bir Yer Göstericinin Hayatı’ adlı klasikleşmiş öyküsüyle ağırlarken, ‘Benim Sinemalarım’ köşesindeyse, yakın zamanda kaybettiğimiz yönetmen Erdoğan Tokatlı’nın en akılda kalıcı aşk filmlerinden Son Kuşlar konu ediliyor. İlk kez Temmuz-Ağustos sayısında okuyucuların karşısına çıkan ve günümüzün auteur yönetmenlerinin sinemasını takip etme amacı taşıyan ‘Yeni İmza’ adlı köşenin ilk konuğu ise, geçtiğimiz Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi alan ve son yıllarda festivallerde adından sıkça bahsettiren Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul oluyor.
Altyazı’nın 97. sayısında yer alan diğer filmlerden bazıları ise şunlar: Deccal (Lars von Trier), Ölümcül Takip (Na Hong-jin), Ev (Alper Özyurtlu & Caner Özyurtlu), Pus (Tayfun Pirselimoğlu), İlahların Aşkı (Neil Jordan), Cennet Batıda (Costa-Gavras), Pers Prensi: Zamanın Kumları (Mike Newell).

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ejderha Dövmeli Kız: Millennium Üçlemesi 1 - The Girl With The Dragon Tattoo (2010) Sarı Sıcak (2017) Kaygısız Baş: Başımız Gezer Sağda Solda (2022) Öldüm Bittim (2024) Hayatımız Roman (2024) Dönüşüm - Ne Te Retourne Pas - Don’t Look Back (2009)

Leave a comment