BENİM ADIM AŞK
Tilda Swinton’ın baş döndürdüğü bir tutku hikâyesi

ALEJANDRO GONZÁLEZ IÑÁRRITU
21 Gram, Babil ve Biutiful’un yönetmenine yakından bakış

ASLI GİBİDİR
İranlı yönetmen Abbas Kiarostami’den sanat, aşk ve hayat üzerine

127 SAAT
Danny Boyle’dan konserve mutluluk

CİN AYNASI: ŞEBNEM İŞİGÜZEL
İşigüzel’den ‘Aslan, Cadı ve Dolap’ filminden yola çıkan bir deneme

YENİ İMZA: CHRISTIAN PETZOLD
Modern Avrupa’nın karanlık ve soğuk yüzünün yönetmeni

Altyazı Aylık Sinema Dergisi, 2011 yılına merhaba derken İtalyan yönetmen Luca Guadagnino’nun imzasını taşıyan Benim Adım Aşk (I Am Love) filmini kapağına taşıyor. Aristokrat bir İtalyan ailesinin çözülüp dağılmasını konu alan bu son derece stilize filmde, başroldeki Tilda Swinton göz dolduruyor. Altyazı’nın ‘vizyon’ sayfalarında konu edilen diğer filmler arasında, Abbas Kiarostami’nin
ülkesi dışında çektiği ilk film olan ve sanatsal bir tartışmadan yola çıkarak duygulardan ve ilişkilerden bahseden Aslı Gibidir, geçirdiği kaza sonucu beş gün boyunca bir kanyonda mahsur kalan Aron Ralston’ın gerçek hikâyesini anlatan Danny Boyle filmi 127 Saat, Otar Gittiğinden Beri filmiyle tanınan Julie Bertucelli’nin bir ölümü izleyen hesaplaşmaları ve duygu hallerini işlediği Ağaç ve Oliver Hirschbiegel’in Das Experiment filminin muhafazakâr bir yeniden uyarlaması olan The Experiment yer alıyor. Bu bölümde ayrıca, Paramparça Aşklar Köpekler, 21 Gram ve Babil filmlerinin ardından ocak ayında gösterime girecek filmi Biutiful ile dikkat çeken Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu’nun sineması üzerine kapsamlı bir inceleme yazısı da bulunuyor.

Altyazı Dergisi, Aralık ayında hayata gözlerini yuman, Türkiye sinema yazarlığının ve tarihçiliğinin duayen ismi Nijat Özön’ü, Mithat Alam Film Merkezi’nin gerçekleştirdiği ‘Görsel Hafıza Projesi’ kapsamında Özön’ün, hayatı ve kariyeri üzerine söyledikleriyle anıyor. ‘Vizyon Ötesi’ sayfalarının dikkat çeken diğer konuları arasında ünlü Gürcü yönetmen Otar Iosseliani ile yapılmış bir söyleşi, günümüzün önde gelen ‘Yeni İmza’larından Alman yönetmen Christian Petzold üzerine bir portre yazısı, ölümünün 10. yılında Ahmet Kaya anısına Uçurtmam Tellere Takıldı adlı bir belgesel gerçekleştiren Ümit Kıvanç’la yapılmış bir söyleşi ve Şebnem İşigüzel’in ‘Cin Aynası’ köşesi için kaleme aldığı ‘Aslan, Cadı, Dolap’ adlı deneme yer alıyor.

Altyazı’nın 102. sayısında ayrıca Av Mevsimi (Yavuz Turgul), Çakal (Erhan Kozan) ve Hırsızlar Şehri (Ben Affleck) filmlerine dair eleştiri yazıları bulunuyor. Yine bu sayıda yer alan ‘2010 İndeksi’, Altyazı okurlarına dergide 2010 yılında yayımlanan tüm yazıları kolaylıkla bulma imkânı sunuyor. Altyazı’nın 100. özel sayısında okurlarla paylaşılan ve yoğun ilgi uyandıran ‘66 Filmi Bulmaca’
posterini oluşturan tüm filmlerin listesini de Altyazı’nın Ocak 2011 sayısında bulmak mümkün.

Altyazı’nın 100. Özel Sayısı Ocak Sonuna Kadar Bayilerde!
Altyazı’nın kasım ayında 100. sayıya ulaşması vesilesiyle hazırladığı ve birçok tanınmış yönetmen, yazar ve müzisyenin katkılarıyla oluşturulan özel sayıyı Ocak ayı sonuna kadar bayilerden, D&R’lardan ve seçkin kitabevlerinden edinmek mümkün.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sultanın Sırrı (2010) Bizi Kötüden Koru - Deliver Us From Evil (2014) G-Force: Digital 3 Boyutlu - G-Force: Digital 3D (2009) Kalp Estetiği (2023) B. O. K.: Bi O Kalmıştı (2016) Lanetli Gözyaşları - The Curse of La Llorona (2019)

Leave a comment