“TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN PART 1/ ALACAKARANLIK EFSANESİ: ŞAFAK VAKTİ BÖLÜM 1”

SİNOPSİS

Sonsuzluk yalnızca bir başlangıç…
Alacakaranlık Efsanesi’nin merakla beklenen, Oscar® sahibi yönetmen Bill Condon’ın yönettiği, serinin dördüncü filmi, “THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN – PART 1 / ALACAKARANLIK EFSANESİ: ŞAFAK VAKTİ BÖLÜM 1”, milyonları etkisi altına alan bu romantik efsanenin sırlarını ve gizemini aydınlığa kavuşturuyor.
ALACAKARANLIK EFSANESİ: ŞAFAK VAKTİ BÖLÜM 1’de Bella (Kristen Stewart) ve Edward (Robert Pattinson), ve tüm sevdikleri, gösterişli düğünleri, geçirdikleri romantik balayı ve çalkantılı bir hal alan bebeklerinin doğumunun – ki Jacob Black (Taylor Lautner) için de beklenmedik ve şok edici bir gelişme olacaktır – getirdiği zincirleme sonuçlarla yüzleşmek durumunda kalırlar.
Daha çok romantizm, tutku, cesaret ve aksiyon içeren Twilight, The Twilight Saga: New Moon, ve The Twilight Saga: Eclipse’in ardından, ALACAKARANLIK EFSANESİ: ŞAFAK VAKTİ BÖLÜM 1 bu tüm dünya tarafından hayranlık duyulan aşkın, güçlü arkadaşlık bağının, fedakarlığın, kabullenişin ve kendini bulmanın temellerine iniyor. Stephenie Meyer’in  çok satan kitap serisinden uyarlanan film, yayılmış bir kültür fenomen olan ve hayranların büyük heyecanla beklediği seriyi kaldığı yerden devam ettiriyor.
Stephenie Meyer dünya çapında fenomenleşen bir yazar. Alacakaranlık serisinin çeviri ve yayın hakları yaklaşık 50 ülkeye satıldı ve kitap 116 milyon kopya sattı. Kitapları New York Times Bestseller List’te 302 hafta boyunca kaldı.
İki bölümlük adaptasyonun birinci ALACAKARANLIK EFSANESİ: ŞAFAK VAKTİ BÖLÜM 1’in yönetmeni Bill Condon (Dreamgirls, Gods and Monsters), senaristi Melissa Rosenberg, ve Stephenie Meyer’ın Breaking Dawn kitabından uyarlama. Kristen Stewart, Robert Pattinson ve Taylor Lautner başroldeler.
Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti –  Bölüm 1 dünyayla aynı anda, 18 Kasım 2011’de sinemalarda.

GENİŞLEYEN OYUNCU KADROSU

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti –  Bölüm 1 önceki filmlerden tanıdığımız dev oyuncu kadrosuna ek olarak Denali Coven’I oluşturan 5 vampirle daha dönüyor. Çok sevilen ve dünya çapında Kabul gören, Bella, Edward, ve Jacob’I canlandıran oyuncular ve Cullenlar, kurtlar, insanlar, Volturi, hepsi yeniden bu filmdeler. Julia Jones ve Booboo Stewart’ın roller bu bölümde daha da önem kazanıyor; Leah ve Seth Clearwater’ın Jacob’ın yeni kurt sürüsüne katılmasıyla.
Her biri için yeni oyuncu seçimleriyle; MyAnna Buring  – Tanya Denali, Casey LaBow –  Kate Denali, ve Maggie Grace  – Irina Denali olarak; Christian Camargo  – Eleazar Denali ve Mia Maestro  – Carmen Denali rollerinde yer alıyorlar.

YAPIM HAKKINDA

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti –  Bölüm 1 çekimleri 7 Kasım 2010’da Rio de Janeiro’da başladı ve Bölüm 2 3 ay daha eklemeyle 6 ülkede devam etti. Uluslararası ekip once Rio de Janeiro ve Paraty, Brazilya; sonra Baton Rouge  ve New Orleans, Louisiana, (Amerika); sonra Vancouver, Vancouver Island, Squamish, BC, (Kanada) –Forksların yaşamını göstermek için, Washington; Esme
Adası, Brazil; ve Volterra, Italya’da yapıldı. (Filmn dünya çapındaki yayılımı düşünerek özellikle ikinci bölümde bazı ülkeler mekan oalrak yaratıldı.)  Ek çekimler – Brezilya balayı için – Amerika’da S. Virgin Islands’da yapıldı. Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti –  Bölüm 1 bir balayı ve düğünle başlıyor. Detayları çok nefes kesen, beklenilen ve ekibin gizliliğine önem verdiği bir yönde gidiyor. Sonrasında gelen hamilelik çok fazla karamaşa da getiriyor ki bu noktada işin içine görsel efektler de giriyor. Ve Cullenlar ile kurtların ilk defa gerçekten savaştıkları aksiyon dolu sahneleri de. Filmin çoğunluğu Cullenların evinin iç ve dışında geçmekle beraber, yapımcılar, evin eş boyutta iki modelini de yaptılar. Filmdeki aşk hikayesi, insanlarla doğaüstünün birleşimi, flashback ve kabus sahneleri için kitaptaki havanın yaratılabilmesi için çok geniş bir ekip, birçok mekanda,  bir dolu uzmanla (makyaj, kontakt lens, kostüm tasarımı gibi) çalışıldı. Hepsi hayranlar için…
“Şafak Vakti için yapımı tamamladığımızda, 3 yılda 5 film yapmış olacağız” diyor “Alacakaranlık’ın çekiminin ilk gününden Şafak Vakti’ne tam oalrak 3 yıl vardı arada! Bu çok büyük bir başarı. Başka bir devam filmi böyle bir zamanlama ve başarı gösterebilmiş miydi, bilemiyorum.”
“Bunu yapmak zorundaydık çünkü vampirler yaşlanmazlar, fakat aktörler yaşlanıyor. Prdüksiyon kısmındakiler olarak iki yılımızı evden uzak geçirdik bu üç yıl içerisinde” diyor Godfrey. “Hem çılgınca hem de  eğlenceli oldu, bazen de çok yorucu… Şimdi son iki filmi birden yaptığımızı düşünecek olursak, ilk kez bir nostaljiye girdik. Set aralarında yağmur altında Portland’da oturursunuz. Aslında bitiyor diye herkes derin bir nefes alıyor.”
Stephenie Meyer 2003’te Alacakaranlık’I yazmaya başladığında, bunun seri olacağını, filme çekileceğini düşünmemişti bile. “Filme dahil olmak çok enteresan ve beklenmedik bir şeydi.. Hergün yağmurluğunuzu giyip sete gitmeye alışıyorsunuz, sonra bir durup ‘sinemalarda gösterilecek bir film yapıyoruz gerçekten de’ diye düşünüyorsunuz bir an için. Arkamı dönüp Kirsten’la sohbete giriveriyorum ki bu çok güzel. Bir an için durup düşündüğünüzde o şu an dünyanın en büyük film starlarından ve oturup havadan sudan konuşuyoruz. Yani bir an için durup ‘vay be’ dediğiniz anlar oluyor. Yüzlerce figüranın Bella ve Edward’ın düğününe gitmek için giyindiğini görmek dahi mükemmel bir his. Bunu son 3-4 yıldır yapıyor olmak da hayatınızı değiştiren bir şey. Beklediğimin de ötesinde bir deneyim oldu.”
“Böyle büyük bir sıradandışılıkta kendinizi kaç kere bulursunuz ki? Çok çok az” diye yanıttlıyor Bannerman.  “Star Wars dışında, tüm hayranların sonuna kadar desteklediği, tutkuyla bağlandığı, günlerce kuyrukta beklediği, kırmızı halıdan geçenleri görmek için kuyruklar oluşturduğu kaç film vardır ki? Günlerce bekledikten sonra biletlerii alıyorlar, gidip oyunculardan imza sırasına giriyorlar…daha once görmediğim türden bir şey.”
“Bundan yıllar sonra, dönüp baktığımızda bu zamanları çok güzel hatırlayacağız. İronik kısmı, yapım aşamasında hiçbir şeyden bahsetme hakkımız yok” diyor Bannerman. “Sırları açık etmek istemedik, böylece izleyenler taze bir deneyimle karşı karşıya kalacaktı. Üç yıl boyunca, kimselere anlatmadan dünyanın en ilginç projelerinden birinde çalışmak da çok büyük bir çelişkiydi.”
“Filmlere olan hayranlık inanılmaz” diyor Godfrey.  “Brezilya’ya gitmek sıradışı bir deneyimdi çünkü orada da hayranlardan gördüğümüz sevgi inanılmazdı. Kristen ve Rob’un otlellerinin önünde ellerinde isim pankartları yazılı en az 250 kişi vardı, bağırıp alkışlıyorlardı. Eminim çılgına dönmüşlerdir fakat onlara bir durup, bir adım geriden bakıp, kariyerlerinde bird aha böyle bir şeyle karşılaşmama ihtimalleri olduğunu da söyledim.”
Louisiana’daki çekimlerde oradaki hayranları Facebook’ta “Twilight Takes Over Baton Rouge” diye bir sayfa açtılar ve  tam 10,000 takipçileri oldu. “Güney’de herkes biraz daha mesafeliydi ve oyuncuların istedikleri gibi hareket etmlerine olanak sağladılar. Baton Rouge biraz daha kontrollüydü Vancouver ya da diğer büyük şehirlere gore ve birinin çıkıp ‘Bırakın işlerini yapsınlar yoksa bird aha hiç gelmezler’ demesi gerekiyordu” diyerek gülüyor Godfrey.
“16 yaşımdayken Star Wars en havalı filmdi ve daha ne internet ne de sanal dünya vardı.” diyor Bannerman. “Film vizyona girene kadar ne olacağına dair fikrimiz olmazdı. Şimdiki multimedia platformlarını düşününce hayranların herşeyden haberi oluyor, ekip içinde tutsanız bile bilgileri. Daha once hiçbir projede bu denli bir hayran gücüyle karşılaşmamıştım.”
“Üzerimize çektiğimiz dikkatin eşi benzeri yok fakat çalışma sahasını korumak için ekstra bir enerji de gerektiriyor bu.” diyor Bannerman . 400 kişilik bir ekiple oyuncularınız olduğunda, çok büyük bir dünyadan bahsediyorsunuz. Bir mekandan diğerine, ülkeden ülkeye geçerken tüm bunlara odaklanıp bir yandan hayranları da küstürmemeye çalışmak zor bir işti.”
“Alacakaranlık’I değişik kılan şeylerden biri de, herkes elinizdeki materyale dair o kadar fazla bilgiye sahip ki, değişiklik yapmak üzere verdiğiniz kararlar çok zorlayıcı oluyor.” Diyor Condon.  “Bu yüzden kurguda bırakmak zorunda kaldığımız ama DVD ekstralarda yer alacak birçok sahnemiz oldu”.
Bölüm 1’in sinemalarda olacağı zamanda Condon yoğun biçimde Bölüm 2’nin post-prodüksiyonuyla ilgileniyor olacak. “İkinci filmde vizyonumuz daha da büyüyor ve tüm hikayenin sonuna geliyoruz…
vampire hayatına geçiyoruz.”

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Böcek (2014) Güvercin (2018) Dune: Çöl Gezegeni - Dune (2021) Diren: Zamanı Geldi - Suffragette (2016) Mucizeyi Kadınlar Yaratır - I Don’t Know How She Does It (2011) Kardeşim İçin - Out of the Furnace (2014)

Leave a comment