Ödüllü oyuncu Eraslan Sağlam’ın tek kişilik oyunu “Aktör Kean”; 4 Kasım 2013, Pazartesi akşamı Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesi’nde gerçekleşen galasında, davetliler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı!

Shakespeare’in eşsiz yorumcusu, 1800’lü yılların unutulmaz oyuncusu Edmund Kean’in çalkantılı yaşamını; etkileyici performansı ve büründüğü Shakespeare karakterlerine getirdiği başarılı yorumlarla sahneye taşıyan Eraslan Sağlam ve oyunun yönetmeni Tolga Yeter, galada izleyenlerden tam not aldı.

Yönetmenliğini Yeter’in üstlendiği “Aktör Kean”; İBB Şehir Tiyatroları’nın ödüllü oyuncusu, Açık Radyo programcısı Eraslan Sağlam’ın hayata geçirdiği Atölye Tatavla’nın bünyesinde kurulan Tiyatro Tatavla’nın ilk oyunu. Raymund FitzSimons’ın, ödüllü çevirmen Sevgi Sanlı tarafından Türkçeleştirilen ünlü oyunu “Aktör Kean”de; 2007 Sadri Alışık Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü sahibi Eraslan Sağlam, Kean’in gelgitlerini, yükselişini ve düşüşünü sahneye taşıyan etkileyici performansı ve büründüğü Shakespeare karakterlerine getirdiği başarılı yorumlarla büyük beğeni topluyor.

“Aktör Kean”; İngiliz sahnesinin hükümdarı haline gelen, taşkınlıkları İngiltere’de olduğu kadar Amerika’da da dillere destan olan, büyük romantik oyuncuların birincisi, Shakespeare’in eşsiz yorumcusu Edmund Kean’in çalkantılı yaşamını anlatıyor. Londra’da ilk kez 1814 yılında Drury Lane Tiyatrosu’nda sahneye çıkan ve oyunculuğundaki yalın gerçek, tutku ve ateşle eleştirmenleri şaşkına çeviren Edmund Kean; ilk yıllarda çektiği yoksulluk kendisine sanatında belli bir disiplin sağlasa da, üne kavuşur kavuşmaz, hızla baş aşağı gitmeye başladı. Büyüklük hastalığı sınır tanımayan, perde aralarında soyunma odasına gelen fahişeler işini bitirmeden, perdenin açılmasına izin vermeyen Kean; sahnelerin tek egemeni olarak kalmaya kararlıydı. Ancak durumunu koruyabilmek için kusursuz oynamaya, kendini aşmaya gücü kalmayan Edmund Kean, Drury Lane’de bir korku ve dehşet dönemi başlattı; yanında alkış alan oyuncu hemen kovuluyordu, eksen karakteri Kean olmayan hiçbir yeni tragedyanın oynanma şansı yoktu. Çok fazla yükseldiği için düşmesi de baş döndürücü olan Edmund Kean; 45 yaşında öldüğünde, bela okuyanı, tiksineni çoktu fakat ondaki ölümsüzlük havasını sezenler, böyle bir sanatçıyı görecek kadar yaşadıklarına şükredenler de vardı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Açlığa Doymak (2012) Halk Düşmanları - Public Enemies (2009) Kuzeyli - The Northman (2022) Yumurtalar Firarda: Afrika Macerası - Un Rescate de Huevitos - Little Eggs: An African Rescue (2023) Paranormal Activity 4 (2012) Frekans - Cell (2016)

Leave a comment