2008 yılında cinsel kimliğini açıkladığı için öldürülen Ahmet Yıldız’a adanan “ZENNE” filmi; 13 Ocak 2012 de vizyona girmeye hazırlanıyor. Filminin kamera arkasında oyuncular; Ahmet Yıldız’ın trajik öyküsünü ve aile dramını beyazperdeye yansıtabilmek için duygusal ve artistik olarak nasıl bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlatılar.

Yönetmenler M.Caner Alper ve Mehmet Binay, http://vimeo.com/34611183 adresinden izlenebilen kısa filmde; büyük bir trajedi sonucu kaybettikleri arkadaşları Ahmet Yıldız’ı canlandırmak üzere, casting ajanslarında ona benzeyen bir oyuncu ararken, Erkan Avcı’nın kendilerini bulduğunu ve ilk andan itibaren önemli bir etki yarattığını belirtiyorlar. Avcı ise; yönetmenlerin, 7 kurşunla can veren Yıldız’ın son iki buçuk yılına yakından tanıklık etmiş olmalarının, kendisi ve oyunculuğu açısından büyük bir şans olduğunu vurguluyor.

Ahmet karakterinin anne-babasını canlandıran Rüçhan Çalışkur ve Ünal Silver, ikisi de gerçek hayatta çocukları olan oyuncular. Filmde Ahmet karakterinin annesini canlandıran Rüçhan Çalışkur; “ZENNE’nin senaryosunu okuduğumda çok etkilendim. Bir annenin, her ne olursa olsun bir çocuğunun canına kıyması, bana inanılmaz acı geldi. Yani çocuklarımız birer çiçek. Biz büyüteceğiz onları, biz onlara hayat vereceğiz.” diyor. Baba rolündeki Ünal Silver ise, annenin daha sert, babanın daha idareci bir aile yapısını beyazperdeye yansıttığını, yönetmenlerle karakter gelişimini nasıl yaptıklarını anlatıyor ve diyor ki; “Ölüm vardı işin içinde. Bu ölüm bir mafya rolündeki herhangi bir cinayet de değildi. Bir de benim kızım eşcinsel. Bu benim için çok önemliydi.”

M.Caner Alper ve Mehmet Binay; “ZENNE”deki Ahmet karakteri ile Ahmet Yıldız birbiriyle çok benzeşse de, Yıldız’ın hikâyesiyle filmdeki karakterin yaşadıklarının birbirinden farklılığını vurgularken, filmde Ahmet’in Zenne Can karakteri ve fotoğrafçı Danny karakteri ile ilişkilerinin de kurgu olduğunun altını çiziyorlar.

Aynı zamanda, Ahmet Yıldız’ın hikâyesini izleyiciye aktarabilmek için duygusal bir film müziğine ihtiyaç duyan yönetmenlerin, bunun için İtalyan besteci Paolo Poti’yle çalışmaları da aktarılıyor. Senaryo üzerinden uzun süre çalışarak, Ahmet’e duygusal olarak çok yakın bir müzik yaratmaya çalıştığını anlatan Poti; Antik Yunan’da kullanılan bir beste yapma tekniğinden yararlanarak, harfler üzerinden gittiğini, İngiliz nota sistemine göre Ahmet’in isminin harflerinden A-E-D (La-Mi-Re) ana temanın notalarını seçtiğini belirtiyor.

“ZENNE” HAKKINDA
Senaryosu gerçek öykülerden ve kişilerden esinlenilerek M. Caner Alper tarafından kaleme alınan “ZENNE”; muhafazakâr bir ailenin çocuğu olan Ahmet, renklerini gizlemekten sakınmayan ve İstanbul’un dans kulüplerinde zennelik yapan Can ile Türkiye’nin değer yargılarını çok iyi tanımayan Alman fotoğrafçı Daniel’in evrensel dostluk hikâyesini anlatıyor. Film, bu sıradışı üçlünün öyküsünü, ‘aile kafesleri’, ‘töre kuralları’ ve 2008 yılına kadar eşcinsel erkeklere evrensel insan haklarına aykırı şekilde uygulanan askerlikten muafiyet prosedürleri üzerinden ele alıyor.

Başrollerini Kerem Can (Can), Erkan Avcı (Ahmet) ve Giovanni Arvaneh’nin (Daniel) paylaştığı filmde; Tilbe Saran, Ünal Silver, Rüçhan Çalışkur, Tolga Tekin, Esme Madra, Jale Arıkan gibi başarılı oyuncuların yanı sıra, Amberin Zaman, Banu Güven ve Piyale Madra gibi isimler de konuk oyuncu olarak yer alıyor.

“ZENNE”nin, Eylül 2009’da başlayan okuma ve ezber provaları çekim tarihi olan Mart 2011’e kadar devam etti. Başrol oyuncularından Kerem Can; 7 ay boyunca Almanya’da modern dans topluluğu Pina Bausch koreograflarından Daphnis Kokkinos, Türkiye’de ise Beril Şenöz ve Burçin Orhon’la filmin dans sahneleri üzerinde çalıştı. Etkileyici dans müziklerini Demir Demirkan’ın hazırladığı “ZENNE”nin dramatik müzikleri ise İtalya’da, Paolo Potì tarafından 1,5 yıl süren bir çalışmayla bestelendi ve Bulgar Senfoni Orkestrası tarafından Sofya’da seslendirildi.

Görsel zenginliğiyle de dikkat çeken “ZENNE”nin büyüleyen dans kostümleri ödüllü tasarımcı Belma Özdemir tarafından hazırlandı. Konsept çizimlerine 2009 yılının Eylül ayında başlanan kostümler, İstanbul ve Tayland’da dikildi. Filmin, Oscar ödüllü sanat yönetmeni İsviçreli Maja Zogg; filmde kullanılan setlerin ve dev kuş kafesinin mimari çizimlerine 2010 yılının Ağustos ayında başladı. Setlerin inşası, toplamda 4 aylık bir çalışma sonunda tamamlandı.

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, SİYAD Ulusal En İyi Film, En İyi İlk Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Tilbe Saran), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Erkan Avcı) ve En İyi Görüntü Yönetmeni (Norayr Kasper) ödüllerini alan “ZENNE”; daha sonra 17-24 Kasım 2011 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Türkiye’nin ilk “LGBT” festivali Pembe Hayat KuirFest’te ise “açılış filmi” olarak gösterildi.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Süperstar - Superstar (2013) Operasyon Valkyrie / Valkyrie (2009) Eşrefpaşalılar (2010) Uzun Yol (2014) Kar Kırmızı (2021) Şansımı Seveyim (2017)

Leave a comment