Vavien, iki elektrik düğmesi arasındaki bağlantıyı kuran sistemdir.

Filmde, Celal ile Sevilay’ın “vekilim” diye hitap ettikleri karakteri canlandıran Serra Yılmaz, evinde merdivenlerin başında yaktığı ışığı, merdivenleri çıktıktan sonra üst kattan kapatamadığı konusunda şikâyetçidir. Ve iş, ağabeyi Cemal ile birlikte ortak oldukları elektrik dükkânında çalışan Celal’e kalır.

Para odaklı yaşayan Celal, onu her şeyden çok seven karısı Sevilay ve oğlu ile mutsuz bir aile hayatı sürmektedir. Ağabeyi Cemal ile ortak oldukları dükkânda işler pek iyi değildir ve bir çok yere borçları vardır. Ağabey kardeş tek eğlenceleri Samsun’daki pavyona gitmektir. Celal, Almanya’dan 15 yıldır babasından gizli para alıp biriktiren Sevilay’ın kasasının yerini öğrenmiş, oradan gizlice yürüttüğü paraları pavyonda aşık olduğu Sibel Ceylan’a yedirmektedir. Celal, bu paraların hepsine sahip olduğunda hayatının kurtulacağını düşünerek bir plan yapar. Filmin sonlarına doğru farkına vardığımız bu plan, Celal’in istediği şekilde yürümez ve Celal, kendini çıkmaz yola sapmış olarak bulur.

Sevilay’ı mutlu edecek tek unsur kocasının sevgisi ise, Celal’i mutlu edecek tek unsur da paradır. Ve nasıl oluyorsa, bu iki uç nokta arasındaki bağlantı tıpkı vavien gibi kuruluyor.

Avrupa Yakası’nın Şahika’sı ile Burhan Bey’i Şahaneler Yaratıyor

Başrolleri Binnur Kaya ile aynı zamanda filmin senaryosunu yazan Engin Günaydın paylaşıyor ve adeta şov yapıyorlar. Birbirinden muhteşem iki performans izliyoruz.

Celal de Burhan Bey gibi “pis” bir adam aslında; para odaklı, manevi değerlere sahip olmayan ve gülünç. Günaydın’ın konuşma şekli de neredeyse aynı. Sevilay ise, Şahika’dan çok farklı bir karakter. Binnur Kaya’yı alışık olmadığımız şekilde görüyoruz. Ve  yine kendini sevdiren bir karakteri canlandırıyor.

Vavien, Okul (2003) ve Küçük Kıyamet (2006)’ten sonra Yağmur ve Durul Taylan kardeşlerin üstlendiği üçüncü film. Korku türüyle özdeşlemiş olmalarına rağmen, evet yine ufak korku içeren sahneler ile karşılaşıyoruz ama daha çok dram ve trajik komedi içeren bir yapıt. Anlatım tarzıyla, sahneleriyle, barındırdığı türlerin birbirini dengelemesiyle, müziğiyle (Atilla Özdemiroğlu), oyuncu kadrosu ile bence oldukça başarılı bir film.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bizim Küçük Günahlarımız (2017) Güneşin Karanlığında - The Lincoln Lawyer (2011) Gassal (2015) Kolonya Cumhuriyeti (2017) Git Başımdan - Due Date (2010) Pavarotti Efsanesi - Pavarotti (2019)

Leave a comment