Biri bana insanlığın gelişimi açısından büyük umutlar bağladığımız iki binli yıllardan önce, bir gün Turnuva gibi bir film yapılacağını söyleseydi inanmazdım. Bu, filmin iyi veya kötü oluşuyla değil, vahşi kapitalizm sürecinde tükenmiş insanlığın şiddet sarmalında ne derece kötü bir duruma düştüğünü gözler önüne seren konusuyla ilgili.

Yönetmenliğini Scott Mann’ ın yaptığı filmin konusu şöyle: Dünyanın en geniş mobese kameralarına sahip İngiltere’nin ücra bir kasabasında yedi yılda bir milyarderler kulübü tarafından bir turnuva düzenlenir. Bu turnuvada dünyanın her tarafından toplanan 30 azılı suikastçı birbirlerini öldürme yarışına girerler. Sağ kalmayı başarabilen bir suikastçı on milyon dolarlık ödül kazanacaktır. İnanılmaz vahşet tabloları içeren bu ölümcül yarışı suikastçılara takılan çipler sayesinde dev bir ekrandan izleyerek sadist bir zevkle, içkili bir âlem havası içinde keyiften adeta uçarak bahse tutuşurlar. Turnuva süreci içinde yaşanan şiddet ve ölüm olayları dışarıdan basın ve polis tarafından faili meçhul terör olayları olarak değerlendirilir. Bir rastlantı sonucu olaylar zincirine dahil olan Tanrı ile bağlantısında sorunlar yaşayan, nefis mücadelesi sancıları içinde kıvranan alkolik bir rahip, olaylara paralel olarak sürüp giden vicdani muhasebelerine sanki seyirciyi de dolaylı yoldan ortak ediyor; bilinçaltında zayıf da olsa bir umut ışığı beklentisi yaratıyor.
Baştan sona kadar kanlı sahnelerle dolu olan, yazımın başında değindiğim gibi konusuyla çok ama çok rahatsız edici bu müthiş aksiyon filmini baştan sona kadar seyretmeye dayanabilirseniz rahip vasıtasıyla yeniden doğuş mesajları veren, kendine göre (pek hafif de kalsa) adalet ve vicdan mekanizmasını kıpırdatmayı gözeten finalde biraz soluk alabilmeniz mümkün.
Sadece sermayenin dolaşımına ağırlık verilen, insani boyutu göz ardı edilen küreselleşme sürecinde dayatılan yenidünya düzeninin kokuşmuş güçlü zenginlerinin karanlık yüzlerini, aşağılık zevklerini göstermesi açısından ilginç bulduğum Turnuva, insanı sarsa sarsa düşündüren, senaryo kurgusu ve inanılmaz aksiyon sahneleriyle başarılı diyebileceğim bir film.
Ancak, şiddet ve aksiyon filmlerinden hoşlananlar için.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Çılgın Banka Soygunu - Vier Gegen Die Bank (2017) Bir Varmış Bir Yokmuş (2015) Kediler ve Köpekler: Kitty Galore’un İntikamı - Cats and Dogs: The Revenge Of Kitty Galore (2010) Lincoln (2013) Yukarıdaki Tehlike - Skyline (2010) Doktor Uyku - Doctor Sleep (2019)

Leave a comment