Hajri Demirovski’ye yaşayan bir tarih dersek yalan söylemiş olmayız. Makedonya’nın Bitola şehrinde doğan, 1954 yılında Türkiye’ye göç eden ve 2000 yılından bu yana Karşıyaka’da yaşayan Hajri Demirovski ( Türkiye’de aldığı soyadı ile Hayri Önder) hem Makedonya’ya, hem de tüm Makedon göçmenlerine büyük bir iz bırakmıştır.

Pesna Za Gorno Vranovci adındaki Vaska İlieva şarkısından sonra nazarımda en güzel göçmen şarkısı – ve kuşkusuz Bitola’yı en güzel anlatan şarkı – Bitola, Moj Roden Kraj’ın söz ve müziği Hajri Demirovski’ye ait.

Ödül töreni sırasında Evliya Çelebi’nin 1661 yılında Bitola’yı ”Yeşil-mavi ortamı, havası, yaz sıcağında insani okşayan serin dağ rüzgarı, akarsuları.” ile tarif ettiğini belirten Kuzmanova, şehirlerinin Hayri Demirovski’ye de ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Bitola Belediye Başkan yardımcısı ve Meclis Başkanı Liljana Kuzmanova, Demirovski’nin, Makedonlar’a unutulmaz eserler bıraktığını, efsane haline gelen ”Bitola Moj Roden Kraj”in nesiller boyunca seslendirildiğini belirterek; ”Gelecekte de bir milli marşımız gibi seslendirilecektir. Adinizi tarihimize altın harflerle yazdınız. Bu nedenle belediye konseyinin verdiği en büyük ödül olan Manastır Belediyesinin Fahri Vatandaşı ödülü size layık görüldü. Oy birliğiyle alınan ve alkışlanan bu karar, tüm vatandaşlarımız tarafından da takdirle karşılandı” dedi.

Hajri Demirovski bu şarkısıyla ve Makedonca bestelenen 80 eseriyle ülke kültür ve sanatına büyük katkıları bulunan bir kişi. Bu özelliğine binaen yakın bir tarihte kendisine Bitola belediye başkan yardımcısı ve Meclis Başkanı Liljana Kuzmanova tarafindan hemşehrilik beratı verildi.

O, ünlü Makedon şarkıcılarınca da ses bulmuş eserini yine yakın bir geçmişte, üstelik kendi sesinden Elveda Rumeli adlı dizi içerisinde de dinleme fırsatı bulan Türkiye’de yaşayan Makedonlar, şarkının Türkçe versiyonunu da yine dizi içinde Demirovski’nin kendi sesinden dinleme fırsatını buldular.

Hayri Demirovsiki’nin o çok beğenilen şarkısının Makedonca ve Türkçe sözleri…

bitola moj roden kraj
vo tebe sum rodena za mene si raj

bitola güzel memleketim
ben sende doğdum, sen benim yarimsin

bitola moj roden kraj
jas te sakam od srce znaj
bitola moj roden kraj
jas te sakam za tebe peam

bitola güzel memleketim
seni bütün kalbimle seviyorum
bitola güzel memleketim
seni seviyorum, sana şarkı söylüyorum

mnogu gradovi sela jas projdov
kako tebe mil za mene nigde ne najdov

çok şehir ve kasabalar gördüm
senden daha güzeline rastlamadım

– nakarat –

vo tebe sum odel gol i bos,
vo tebe porasnav jas ne sum ti gost

ben sende yürüdüm çıplak ve yalın ayak
ben sende büyüdüm, misafirin değilim

– nakarat –

ej roden kraj koj bi mozhel
zbogum da ti reche da ne zaplache

ah memleketim, nasıl olur da
sana elveda derim de ağlamam

bitola moj roden kraj
jas te sakam od srce znaj
bitola moj roden kraj
jas te sakam za tebe peam

bitola güzel memleketim
seni bütün kalbimle seviyorum
bitola güzel memleketim
seni seviyorum, sana şarkı söylüyorum…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Çılgın Kolej (2017) Cin Hapishanesi (2023) “AFACANLAR : İş Başa Düştü” (2022) Stalin’in Ölümü - The Death of Stalin (2018) Böcek (2014) Hitchcock (2013)

Leave a comment