ŞİMŞEK MCQUEEN – YANIP KÜL MÜ OLACAK?
YOKSA ZİRVEYE GERİ Mİ DÖNECEK?
“Arabalar 3” Yeni Nesli Tanıtıyor, Eski Favorileri Getiriyor Ve Herkesin Bir Numaralı Yarış Arabasının Macerasını Anlatıyor

Şimşek McQueen beyaz perdeye geri döndü ama artık bir acemi değil. Yeni neslin ışık hızındaki arabalarıyla gafil avlanan efsanevi Şimşek McQueen kendini bir anda sevdiği spordan uzaklaştırılmış halde buluyor. Yapımcı Kevin Reher; “Pek çok sporcunun kariyerlerinin devamında yaşadıkları türden sorunlarla boğuşuyor.” Diyor. “Peki zirveye ulaşabilecek mi yoksa sonuna kadar savaşacak mı?”

Yönetmen Brian Fee’ye göre Şimşek hâlâ seyircinin on yıldan uzun süre önce âşık olduğu aynı özgüvene sahip, kararlı ve eğlenceyi seven bir yarış arabası ve bu özgüveni pistteki yeni çaylaklar tarafından sınanıyor. Fee; “Şimşek McQueen’le ilk tanıştığımızda genç bir çaylaktı – bir süper kahramandı. Önünde uzun bir hayat vardı. her ne kadar son gördüğümüzden bu yana iyi şeyler yapsa da – çok iyi şeyler – beş Piston kupası kazansa da artık genç bir yarışçı değil.” Diyor.

Film yapımcılarının danıştıkları NASCAR kıdemlileri arasında dört defa NASCAR şampiyonu Jeff Gordon ve üç şampiyonluğu sırasında Gordon’un ekip şefi olan Ray Evernham bulunuyor. Fee; “Bir sürü araştırma yaptık. Diğer sporlardaki sporculara da baktık ama özellikle NASCAR sürücülerine odaklandık. Onlar erken yaşta başlıyorlar ve tüm hayatları sürüşe odaklanıyor. Pek çok yarışçının başka bir şey bilmediğini söyleyen bir spor psikoloğuyla bile konuştuk. Başka bir şeyi yapmayı hayal edemiyorlar.” Dedi.

Şimşek McQueen de öyle. Ve oyuna geri dönmek için genç ve hevesli bir yarış teknisyeni olan ve kazanmak için kendi planları olan Cruz Ramirez’in yardımına ihtiyacı olacak. Cruz, elit Rust-eze Yarış merkezinde yetenekli bir eğitmen. Tamamen teknolojiyle ilgileniyor ve simülatör yarış pistlerinde garip yaratmayı çok iyi biliyor. Ama Şimşek eski usul bir araba ve başarıya giden bu farklı yolda Cruz’la birlikte sürüş yapması gerektiğini fark ediyor.

Gordon burada önemli bir kaynak olduğunu kanıtladı. Yardımcı yapımcı Andrea Warren; “Genç yarışçıların nasıl enerji dolu olduklarından bahsettik. Onlar çok hızlı ve sert gitmek isterlerken daha deneyimli sürücüler bunu yapmak zorunda olmadıklarını biliyorlar. Sadece oyunu farklı bir şekilde oynayabilecek kadar iyi bilmeleri gerekiyor.” Diyor.

Şimşek burada köklerine dönmeye karar veriyor – sevgili akıl hocası, merhum Muhteşem Hudson Hornet’in kendisine söylediği bir sözü hatırlıyor. Sonunda rehberlik ve ilham için Doc’un başarılı günlerinde yanında olan ve sonunda akıl hocalığının gücünü fark eden koçların koşu Smokey’e gidiyor. Film yapımcıları bunun için Evernham gibi gerçek hayat koçlarını ve onların yaşamlarını incelediler. Fee; “Bir film yapımcısı olarak seyirciyle bir fikir paylaşmak istiyorsanız, önce bunu hissetmeniz gerekiyor. Bu yüzden bu filmde ana amacım bu duyguyu bulmak ve anlamak oldu.” diyor.

Fee sözlerine şöyle devam ediyor; “Pek çoğumuz gibi ben de tutku projelerimi keşfetmek için zaman bulmakta zorlandım – hepimizin işyerlerinde ve evde sorumluluğu olduğu için fazla boş zamanımız olmuyor. Sonra bir gün kızlarıma sanatı öğretmek için birkaç saatimi basit bir resim yapmaya harcadım. Ondan sonra bir şeyler değişti. Bu deneyimi tahmin ettiğimden fazla tatmin edici buldum. Bu filmde Şimşek McQueen ve Doc arasındaki ilişkiyle vermeye çalıştığımız şey de bu.”

Doc’u anmak ve Şimşek McQueen’in kariyerine etkisini göstermek, seyirciye orijinal “Arabalar” filmindeki duyguları çağrıştırmanın bir parçası. “Arabalar” serisinin yaratıcı yönetmeni Jay Ward; “Seyirci ilk “Arabalar” filmiyle çok özel bir bağ kurmuştu. Radyatör Kasabasındaki yüreği görmüşlerdi; karakterler arasındaki duyguları hissetmişlerdi.” Diyor.

Ward sözlerine şöyle devam ediyor; “’Arabalar 2’ eğlenceli ve heyecan verici olan bir ajan filmiydi. Ama daha çok Mater’ın hikâyesiydi. ‘Arabalar 3’ filminde Şimşek McQueen’e ve ilk filmde pek çok kişiyi etkileyen sıcaklıkla derinliğe geri dönmek istedik.”

“Arabalar 3” filminin oyuncuları arasında; Şimşek McQueen’i seslendiren Owen Wilson (“Tenenbaums Ailesi,” yeni “Wonder”); Cruz Ramirez’i seslendiren Cristela Alonzo (“The Angry Birds Movie”) ve yeni nesil yarışçı Jackson Storm’u seslendiren Armie Hammer (“Bir Ulusun Doğuşu”) bulunuyor. İstatistik analisti Natalie Certain’ı seslendirmesi için Kerry Washington (ABC’den “Scandal,” HBO’dan “Confirmation”) çağrıldı. Nathan Fillion (ABC’den “Castle,” ABC’den “Modern Family”) harika iş arabası Sterling’i seslendirdi. Lea DeLaria (Netflix’ten “Orange is the New Black”) amansız okul otobüsü Miss Fritter’ı seslendirirken Formüla 1 sürücüsü Lewis Hamilton da sesle kumanda asistanı Hamilton’ı hayata geçirmeye yardımcı oldu.

“Arabalar 3” filmi, gerçek hayattaki dört araba yarış efsanesini temel alan dört karakterler NASCAR’a hürmetlerini sunuyor. Chris Cooper (“Tersyüz,” “Amerikan güzeli”) Doc Hudson’ın ekip şefi Smokey’i seslendiriyor; takım sahibi ve NASCAR yarış efsanesi Junior Johnson, Junior “Midnight” Moon’u seslendiriyor; üç defa Emmy® galibi Margo Martindale (FX’ten “The Americans,” FX’ten “Justified,” Amazon’dan “Sneaky Pete”) Louise “Barnstormer” Nash’i seslendiriyor; ve Isiah Whitlock Jr. (HBO’dan “The Wire,” “Çılgın Bir Haftasonu,” HBO’dan “Veep”) ise River Scott’ı seslendiriyor. Filmde ayrıca NASCAR sürücüleri ve sporun arkasındaki seslerin yanı sıra, Radyatör kasabasıyla “Arabalar” yarış dünyasının karakterleri de geri dönüyor.

Yönetmenliğini Fee’nin (Resimli öykü sanatçısı “Arabalar”, “Arabalar 2”), yapımcılığını Reher’in (“Bir Böceğin yaşamı”, “La Luna” Kısa) ve yardımcı yapımcılığını Andrea Warren’ın (“LAVA” Kısa) üstlendiği “Arabalar 3” filminin başyapımcısı, ilk iki filmin yönetmenliğini üstlenen John Lasseter. Film müziğini Oscar® ödüllü besteci Randy Newman’ın (“Oyuncak Hikâyesi 3,” “Arabalar”) yaptığı Disney•Pixar’dan “Arabalar 3” filmi 16 Haziran 2017’de tam gaz sinemalara geliyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kimetsu No Yaiba - On Stage Mugen Train Arc (2023) Aç Kapıyı Çok Fenayım (2017) Godzilla (2014) Acele Baba Aranıyor - Adopt a Dady (2019) Zorlu Görev - Get Him to the Greek (2010)  Parti Tırtılları / Sunshine Barry and The Disco Worms (2009)