Şehir Tiyatroları Kasım ayının ilk haftasında 15 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

2 – 6 Kasım 2016 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; Şahane Züğürtler, On İki Öfkeli Adam, Hisse-i Şayia, Fehim Paşa Konağı, Yangın Yerinde Orkideler, Saadet Hanım ve çocuk oyunları; Yaşasın Barış, Bisküvi Adam, Üzgün Ağaçlar Ülkesi, Bir Gün Ayakkabımın Teki, Define Adası, Harikalar Mutfağı, Üç Kardeş Muhteşem Kurt, Karagöz’ün Uykusu ve Karagöz Çiftlik Bekçisi

Kasım ayının ilk haftasında sahnelenecek oyunlar ve konuları
ŞAHANE ZÜĞÜRTLER
Rusya’daki devrimden sonra pek çok Rus asilzadesi batı ülkelerine kaçtı. Ouratieff çifti de bu ailelerden biridir. Çar’a ait yüklüce bir serveti de beraberinde getiren çift bu paraya dokunmaz, çeşitli evlerde hizmetçilik ve uşaklık yaparak hayatlarını sürdürmeye devam ederler. Ancak bu herkesin gözü vardır ve Ouratieff çifti parayı korumak için büyük bir gayret içindedir. Neticede çok büyük bir servete hükmetmekle beraber yoksul bir hayat yaşayan çiftin başına akılalmaz olaylar gelir. Fransız bulvar tiyatrosunun öncülerinden Jacques Deval’in yazdığı çevirisini Asude Zeybekoğlu’nun yaptığı oyunu Haldun Dormen yönetiyor. Oyunda; Barış Çağatay Çakıroğlu, Can Başak, Can Doğan, Ceylan Çete, Çağrı Özgür Hün, Dilay Taşkaya, Engin Akpınar, Hakan Güner, Buğra Can Ildırışık, Müge Akyamaç, Özgün Akaçça, Onur Şirin ve Süeda Çil rol alıyor. Oyun; 2 – 5 Kasım 2016 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

ON İKİ ÖFKELİ ADAM
Sinema ve sahnede bir klasik olmayı başarmış On İki Öfkeli Adam, Şehir Tiyatroları’nda çağdaş bir rejiyle 100. yılda tekrar seyircinin beğenisine sunuluyor. Şüphelinin suçlu olduğunun genel kabul görüldüğü jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur? 12 jüri üyesi üzerinden adalet kavramını sorgulayan, Reginald Rose’un yazıp Arif Akkaya’nın yönettiği oyunda; Ahmet Özarslan, Ali Gökmen Altuğ, Burteçin Zoga, Enes Mazak, Gün Koper, Kutay Kırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, Erkan Akkoyunlu, Yalçın Avşar ve Serdar Orçin rol alıyor. Oyun, 3 – 5 Kasım 2016 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

HİSSE-İ ŞAYİA (BİR EVLİLİK KOMEDİSİ)
Meşrutiyet dönemi tiyatrosunun öncü ismi İbnürrefik Ahmet Sekizinci’nin oyunu; ayrıldıktan sonra da didişmeye devam eden ve biricik kızlarını bir türlü paylaşamayan (“hisse-i şayia”) karı kocanın bitip tükenmek bilmeyen kavgalarını konu alıyor. Şiddetli geçimsizlikle boşanıp yıllarca birbirinden ayrı kalan, her karşılaşmada ezeli-ebedi kavgalarını tekrarlayan, birbirlerine dava üstüne dava açan, gülünç duruma düşseler de bu didişmeden adeta zevk alan fakat aslında her şeye rağmen birbirini seven karı kocanın ve onların arasında kalan genç kızın öyküsü eğlenceli bir üslupla aktarılıyor. İ. Ahmet Nuri Sekizinci’nin yazdığı Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği oyunda; Aybar Taştekin, Hikmet Körmükçü, Selma Kutluğ, Sezai Aydın, Uğur Dilbaz, Yağmur Damcıoğlu Namak, Zeynep Göktay Dilbaz ve Zihni Göktay rol alıyor. Oyun; 2 – 5 Kasım 2016 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

FEHİM PAŞA KONAĞI
Turgut Özakman’a 1979 yılında Büyük Ödül kazandıran Fehim Paşa Konağı, 1908 yılında, 2. Meşrutiyetin arifesinde, Abdülhamit’in istibdadının son dönemlerinde geçer. Eski Kabadayı Rasim Baba’nın oğlu Yusuf gölge oyunuyla ilgilenmektedir. Bu durum Rasim Baba’yı rahatsız etmektedir. Oğlunun da kendisi gibi Fehim Paşa’ya bağlı ünlü bir kabadayı olmasını isteyen Rasim Baba, oğlunu Fehim Paşa’nın konağına götürür. Fakat Yusuf’un karagöz oynatıcısı olduğu öğrenilince, Rasim Baba büyük bir hayal kırıklığı yaşar. Oğlu Yusuf, konaktaki kadınları eğlendirmek için bizzat Fehim Paşa tarafından gölge oyuncusu olarak görevlendirilir. Bir de üstüne Yusuf, Fehim Paşa’nın kızına âşık olunca büyük siyasi karışıklıkların, iktidar kavgalarının ortasında eğlenceli bir olaylar dizisi gelişir. Turgut Özakman’ın yazıp Kemal Kocatürk’ün yönettiği oyunda; Ali Karagöz, Bahtiyar Engin, Cihan Kurtaran, Çağatay Palabıyık, Gülsün Odabaş, Hamit Erentürk, Murat Ozan, Murat Üzen, Nazan Yatgın Palabıyık, Nevzat Çankara, Orhan Hızlı, Pelin Budak, Pınar Demiral, Selçuk Soğukçay, Serkan Bacak, Volkan Ayhan ve Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor.  Oyun; 2 – 5 Kasım 2016 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

YANGIN YERİNDE ORKİDELER
…Orkideleri hep bir “ballad” olarak düşündüm. Hakkı yenmişlerin, hayatın-toplumun- yerleşik düzeninin kıyısına itilmişlerin, uyurgezerlerin, mutsuzların, sırtından yaralıların, alkoliklerin, esrarkeşlerin, yalancıların, masal anlatıcılarının, gezginlerin, kaybedecek hiçbir şeyi olmayanların, filmleri balkondan ya da hususiden değil, birinciden yani en ön sıralardan seyredenlerin, dünyaya kekremsi, ekşi bir sırıtışla bakanların, sis ve dumanlar içinde yaşayanların, bilgiye ve bilgisizliğe aynı tiksintiyle yaklaşanların, bütün bunlara rağmen ya da birazda bunlardan ötürü insan kalmayı becerebilmiş olanların şarkısı olsun istedim Yangın Yerinde Orkideler. Memet Baydur, 1990- İstanbul
Mehmet Baydur’un yazdığı Hülya Karakaş’ın yönettiği oyunda; Can Ertuğrul, Emin And, Eraslan Sağlam, Gözde İpek Köse, Ömer Barış Bakova ve Zümrüt Erkin rol alıyor. Oyun; 3 – 5 Kasım 2016 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

SAADET HANIM
Ahmet Levent Pala’nın yazdığı Saadet Hanım, Tolga Yeter rejisiyle sahneye taşınıyor. Tenha bir banka şubesi, günün öğle saatleri. Emekli ilkokul öğretmeni Saadet Yurtlu parasını çekmek için bankaya gelir. Bugün aynı zamanda oğlu Sermet’in de doğum günüdür ve oğlu için sürpriz bir doğum günü kutlaması planlamaktadır. Ancak bugüne dair sürprizleri olan sadece Saadet Hanım değildir ve birkaç dakika sonra bankada yaşanacaklar Saadet Hanım’ın bütün planlarıyla beraber hayatını da altüst edecektir. Oyunda; Arda Alpkıray, Cafer Alpsolay, Çağlar Ozan Aksu, Elyesa Çağlar Evkaya, Esen Koçer, Hazal Uprak, Müslüm Tamer, Nilgün Kasapbaşoğlu, Selim Can Yalçın, Serap Doğan, Şenay Bağ ve Vildan Türkbaş rol alıyor. Oyun; 3 – 5 Kasım 2016 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

ÇOCUK OYUNLARI

YAŞASIN BARIŞ (5+ Yaş)
Yaşasın Barış’ta, birbirleriyle ürettiklerini paylaşarak dostça yaşayan koyun ülkesi ve buğday ülkesi sadece kendini düşünen bencil vezirin hain planlarıyla savaşa başlarlar. Buğday ülkesinin her şeyin farkında olan prensesi kendini feda ederek “düşman ülkeye” gizlice girer. Mızıkasının umutlu ezgileriyle vezirin planlarını ortaya çıkarır ve herkesin ısrarla istediği barışı getirir. Hasan Erkek’in yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda; Cafer Alpsolay, Çağlar Ozan Aksu, Emrah Can Yaylı, Ercan Demirhan, Pelin Abay, Uğur Dilbaz, Volkan Öztürk ve Yağmur Damcıoğlu Namak rol alıyor. Oyun; 6 Kasım 2016 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

BİSKÜVİ ADAM (5+ Yaş)
Büyük evin saati Guguk Bey’in ansızın kısılan sesi, ev sahipleri tarafından  onu çöpe atılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Ama mutfaktaki arkadaşları Tuz, Biber, sonradan aralarına katılacak olan Poşet Çay ve en çok da fırından yeni çıkmış Bisküvi Adam’ın yardımıyla bunun üstesinden hep birlikte  geleceklerdir. Bisküvi Adam’ın Fare ile mücadelesi de Rutin hayatlarına yeni bir tempo  getirir. Bir evin mutfağında, herkes uyuduktan sonra kurulan yepyeni bir dünyanın oyunu Bisküvi adam, mücadele, ön yargı,  yardımlaşma  ve her şeye rağmen birlikte yaşama kavramlarını eğlenceli bir dille anlatırken; çocukların hayal dünyasını renkli kılan neşeli sahneler de içeriyor. David Wood’s’un yazıp Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Nazif Uğur Tan, Müslüm Tamer, Damla Cangül, Esen Koçer, Gülsün Odabaş ve Ada Alize Ertem rol alıyor. Oyun; 6 Kasım 2016 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

ÜZGÜN AĞAÇLAR ÜLKESİ  (5+ Yaş)
Gökçe Yaşar’ın yazıp, Yeşim Koçak ve Selin Türkmen’in yönettiği Üzgün Ağaçlar Ülkesi’nde tüm ağaçlar artık kocaman meyveler vermektedir. Kral da, yemeğe düşkün Kraliçe de  bu işten pek memnundur. Ama Büyücü’nün daha büyük meyveler yetiştirmek için hazırladığı iksirler, aslında bütün ağaçları hasta etmekte, kurutmaktadır. Prenses, ne yapsa da Kral babasına bunu anlatmayı başaramaz. Günün birinde Kraliçe de Prenses de iksirli meyvelerden yiyerek uykuya dalar. Şimdi Kral çok sevdiği kızı ve Kraliçe’sini uyandıracak bir çare bulmak zorundadır. Can Alibeyoğlu, Şenay Bağ, Melisa Demirhan, Zeynep Ceren Gedikali, Buğra Can Ildırışık, Emre Karaoğlu, Okan Karaca ve Can Tarakçı’nın rol aldığı oyun; 6 Kasım 2016 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ (3+ Yaş)
Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı, Özgür Kaymak’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım ve Derya Çetinel rol alıyor. Oyun; 6 Kasım 2016 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

DEFİNE ADASI (7+ Yaş)
Robert Louis Stevenson’ın eserinden Molcom Morgan’ın uyarladığı Cem Karakaya’nın yönettiği Define Adası’nda efsanevi korsan Kaptan Flint’in sakladığı define haritasını bulan Jim Hawkins ve o haritayı ele geçirmek için onun peşine düşen Uzun John Silver ve Kaptan Flint’in eski tayfalarının hikâyesi anlatılıyor. Direnç Dedeoğlu, Gülce Çakır, Alp Tuğhan Taş, Ayşem Yağmur Ulusoy, Barış Çağatay Çakıroğlu, Tanju Girişken, Şirin Kılavuz, Çağatay Palabıyık, Ahhan Şener, Selim Can Yalçın, Pelin Budak, Dilay Taşkaya, Seda Çavdar, Gizem Akkuş, Asrın Gurur Kuyucak, Şeyda Arslan, Derya Keykubat ve Reyhan Karasu’nun rol aldığı oyun; 6 Kasım 2016 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

HARİKALAR MUTFAĞI (7 + Yaş)
Haluk Işık ve Ege Işık’ın yazdığı Uğur Arda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda Papatya Sokağı’nda lokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal’ın yemek pişirme macerası anlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fare Kazmadiş ve bayan Gülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilen özen, sevgi ve dikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, Berfu Aydoğan, Gözde İpek Köse ve Nilay Bağ’ın rol aldığı oyun; 6 Kasım 2016 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

ÜÇ KARDEŞ VE MUHTEŞEM KURT (3+ Yaş)
Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, çocuk seyirci için oldukça eğlenceli bir el kuklası oyunu. Oyun, üç afacan kardeşin, yaramazlıklarını ve herkesin korktuğu Muhteşem Kurt ile tanışıp arkadaş olmalarını, mümkün olduğunca yalın biçimde, çocukların gözünden anlatıyor. Okan Karaca’nın yazıp yönettiği oyunda; Okan Karaca ve Pınar Aygün rol alıyor. Oyun; 3 Kasım 2016 tarihinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

KARAGÖZ’ÜN UYKUSU (3+ Yaş)
‘’Hoooor piiiş, hoooor piiiş. Yok olmadı. Hiiiiir poorrr, hiiiiir pooorrr. Yine olmadı… Uyuyamıyorum ” diyor Karagöz. Karagöz’ün uykusu kaçmış. Nerde bu uyku, kimde? Karagöz’e uyuması için yardımcı olmaya hazır mısınız? Özgür Atkın’ın yazıp Can Alibeyoğlu’nun yönettiği oyunda Elyesa Çağlar Evkaya ve Lale Kabul rol alıyor. Oyun;
3 ve 4 Kasım 2016 tarihlerinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

KARAGÖZ ÇİFTLİK BEKÇİSİ (3+ Yaş)
Karagöz uzun zamandır işsizdir ve iş aramaktadır. Sonunda kendisine bir çiftlikte iş bulur. İşi hayvanların bakımını yapmaktır. Ama ortada bir sorun vardır. Karagöz, hayvanları tanımamaktadır. Özgür Atkın’ın yazıp, yönettiği oyunda İrem Erkaya ve Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun; 3 ve 4 Kasım 2016 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde.

İyi seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hayatımın Şansı - Samba (2014) Kız ve Kurt - Red Riding Hood (2011) Siyahlı Kadın - The Woman in Black (2012) Korkunç Gece Hikayeleri - A Night of Horror: Nightmare Radio (2021) “AFACANLAR : İş Başa Düştü” (2022) Aykut Enişte (2019)

Leave a comment