Sıradışı ve Muhteşem Annelerle Gülmeye Hazır Olun!
The Hangover’ın senaristlerinin elinden çıkan bu yeni komedide, Amy Mitchell’ın (MILA KUNIS – Black Swan) görünürde kusursuz bir hayatı vardır: Harika bir evlilik, çok başarılı çocuklar, güzel bir yuva ve kariyer. Ama çok çalıştığı, kendini çok adadığı ve bitkin düştüğü için patlayacak noktaya gelmiştir. Bunalır ve aşırı stresli iki anne olan Kiki (KRISTEN BELL, Frozen) ve Carla’yla (KATHRYN HAHN, Transparent) geleneksel sorumluluklarından kurtulmak için güç birliği yapar – çılgınca, hiç de anneliğe uygun olmayan, geç kalmış özgürlük, eğlence ve zevkusefa arayışları onları Okul Aile Birliğinin Ana Kraliçesi Gwendolyn (CHRISTINA APPLEGATE, Anchorman) ve kendini adamış, kusursuz anneler Vicky (ANNIE MUMOLO, Bridesmaids) ve Stacy’den (JADA PINKETT SMITH, Magic Mike XXL) oluşan grubuyla karşı karşıya getirir. Kunis, Bell, Hahn, Mumolo, Pinkett Smith ve Applegate’in yanı sıra Bad Moms kadrosunda seksi ve bekâr baba Jessie Harkness rolünde JAY HERNANDEZ (Suicide Squad), Amy’nin hipster patronu rolünde CLARK DUKE (Hot Tub Time), oğlu Dylan rolünde EMJAY ANTHONY (The Jungle Book), Amy’nin kızı Jane rolünde Tony ödüllü OONA LAURENCE (Pete’s Dragon) ve kocası Mike rolünde de DAVID WALTON (About a Boy) var. WENDELL PIERCE (The Wire) okul müdürünü, Houston Texans savunma oyuncusu JJ WATT da okulun futbol koçunu canlandırıyor. WANDA SYKES (Black-ish) aile terapistini oynuyor.
“Anneler ve anne olmak hakkında bir şeyler yazmak, ince bir çizgide yürümektir.”
Bad Moms’ın yönetmenleri Jon Lucas ve Scott Moore, 15 yılı aşkın süredir hem beraber yazıyorlar, hem de arkadaşlar. Bu zaman zarfında yönetmen olmanın yanı sıra baba da olmuşlar.
Moore şöyle diyor: “Bilgisayarlarımızın başına geçip evden yazıyoruz. Eşlerimizin bütün gün canlarını dişlerine taktıklarını görüyoruz. Koşuşturuyor, çocukları alıyor, beslenmelerini hazırlıyor, tüm bu baskılarla uğraşıyorlar. Hem çok olay, hem de komedi için çok verimli bir alan var.”
Lucas detaylandırıyor: “Baba olarak, annelere bağlıyız. Benzer ama annelerin kültüründe, babaların başa çıkmak zorunda olmadığı çok fazla baskı var. Biz de o sulara girmek istedik.”
Gwendolyn’in affı olmayan grubundaki dik kafalı Stacy’yi canlandıran Jada Pinkett Smith, anne-baba ayrımını şöyle anlatıyor: “Onlar kadınlar gibi çorbanın içinde değil. Çorba kâsesinin kenarında oturup manzaraya başka bir açıdan bakabilirler. Biz anneler karşımızdaki doğruları görürken, kocalarımız bunu izleyip ‘amma komik’ diyebilir.”
Lucas ve Moore bu çorbayı karıştırmak için uzman rehberler bulmuş. Araştırmalarının bir parçası olarak, çok sayıda annenin katıldığı, şaraplı ve bol hikâyeli yemek partileri düzenlemişler. Lucas şöyle diyor: “Anneler genelde Hallmark’ta yayınlanan ortalama anne filmlerinde gösterilen şeyleri konuşmuyor. Çok daha ilginç, eğlenceli ve çok daha müstehcen şeylerden bahsediyorlar. Ve evet, ortada bir çelişki var!” Pek çok annenin muhafaza etmek mecburiyetini hissettiği bir de dış görünüşü var. “Film de bununla ilgili” diyor Lucas. “Pek çok anne her şey kolay, mutlu ve iyiymiş numarası yapması gerektiğini hissediyor. Ama bu gerçekten çok zor. Bir kadeh şarapla bazen gerçekler ortaya çıkıyor – ve biz yazmaya başlıyoruz.”
Yönetmenler aynı zamanda annelerin birbirlerine ihtiyacı olduğunu da fark etmiş. Lucas şunu gözlemlemiş: “Kimi ‘bunu bir tek benim çocuğumun yaptığını zannediyordum’ ya da ‘bunu bir tek patronumun yaptığını sanıyordum’ diyor. Pek çok kişi aynı şeyleri yaşıyor ama bundan hiç bahsetmiyor. Umarım bu film arada bir köprü olur.”
Üç çocuk annesi olan yapımcı Suzanne Todd da aynı fikirde. “Kendi yaşadığım tecrübeler gibi. Senaryodaki beş sahneyi bizzat yaşadım. Yani o diyaloğun aynısını, aynı şeyleri ben yaşadım çünkü iyi bir anne olmaya çalışmamız, yeterince iyi olmadığımız için kendimize çok yüklendiğimizle ilgili ortak bir tecrübe gibi bu.”
Annie Mumolo, kibirli anneler grubu üyelerinden Vicky Latrobe’u canlandırıyor. Kendisi aynı zamanda hit komedi Bridesmaids’in Oscar’a aday olmuş ortak senaristlerinden biri. Mumolo şöyle diyor: “Jon ve Scott çok derin konulara değinmiş. Anneler ve anne olmak hakkında bir şeyler yazmak, ince bir çizgide yürümektir. Bende duygusal yankı uyandıran ve karakterlerinde kendimi bulduğum ilk şeylerden biri. Heyecanlı, eğlenceli, sürekli tahminlerde bulunmanızı sağlayacak kadar hicivsel.
Emmy ödüllü komedyen Christina Applegate, Bad Moms’ın kadın oyunculara sunduğu nadir fırsata minnettar. “Bu senaryo çok ilgimi çekti çünkü gerçek – daha büyük, daha cesur, gerçeğin daha uygunsuz hâli. Sadece Carla karakteri bile, bir kadının bir filmde şahit olduğum en iyi diyaloglara sahip.” Lucas ve Moore senaryoyu bitirdiğinde ilk okuyanlar eşleri olmuş. Moore şöyle diyor: “Hakiki anlamda ‘anne’ gibi gelen her şey, onların gerçek hikâyelerini kullandığımız için öyle. Bize uyarılarda bulundular, espriler söylediler ve bazen bize ‘gerçek bir anne bunları söylemez’ dediler. Oyuncularımız geldiği zaman onları da dinledik.” Kathryn Hahn, belalı bekâr anne Carla’yı canlandırıyor. Senaryoya ilk tepkisi, Moore’un karısına hayranlık duymak olmuş. “Scott’ın çocuğu da benim çocuklarımla aynı okulda. Senaryoyu okuduktan sonra karısı Mary’ye bambaşka bir açıdan baktım. Muhteşem biri. Yönetmenlerimizin en sevdiğim yanı da bu – bize hayranlık duyuyorlar.”
Moore şöyle diyor: “Aktrislerle senaryo hakkında konuşurken, anne olanların materyalimizle bambaşka bir şekilde bağlantı kurduklarını fark ettik. Masaya bir şey koydular. Biri ‘çocuğumun başına acayip bir şey geldi, bunu da dahil edebilir miyiz?’ dese, ‘ne kadar acayip, o kadar iyi’ diyorduk.” Şunları da duyduk: Dozajı artırmalısınız! Bu anneler bizim yarımız kadar manyak değil. Anne tavrı kesinlikle anne olan oyunculara avantaj sağladı.”Lucas şöyle diyor: “Gerçek bir annenin ilk hikâyesi asla çocuğuna sarılmakla ilgili değildir. ‘Çocuğum bugün evi mahvetti’ oluyor. Gerçek bir annenin belli bir tonlaması, keskinliği var. Bunu hemen tanıyorsunuz.
Anne olmayanların annelikle ilgili çok tatlı fikirleri vardı, çocuklar hakkında daha kibar konuşuyorlardı.” Hahn bu dürüstlüğe hayran kalmış: “O kadar çocuk merkezli bir kültürde yaşıyoruz ki, sürekli kendinizi başarısız hissetmemeniz işten değil. Ya da tüm kitaplarda, blog’larda yazanları veya diğer annelerin tavsiyelerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinizi merak ediyorsunuz.” Bell de aynı fikirde. “Genelde sizin sadece düşündüğünüz şeyleri söylüyoruz.” Amy’nin web kamerası kullanan kocasını canlandıran David Walton, gerçek hayatta daha sempatik. “Günümüz annelerine karşı bir yanlış anlama ve destek eksikliği var. Film bunu anlıyor. Aileyle ilgili, çok güzel kadınların bulunduğu biraz müstehcen, gerçekçi bir komedi.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Soygun - Good Time (2017) Göster Gününü 2 - Kick Ass 2 (2013) Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili - Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (2018) Paranormal Activity 3 (2011) Hafir: Karanlık Mezar (2022) Doktor Strange Çoklu Evren Çılgınlığında - Doctor Strange In the Multiverse of Madness (2022)

Leave a comment