TARİHE BİR NOT,
ANILARLA DOLU YOLCULUK;
“NÂZIM’IN EVİNDE VERA’NIN SOFRASINDA” KİTABI
RAFLARDA!

Nâzım Hikmet’in Moskova’daki evini ziyaret etmiş ve karısı Vera Tulyakova Hikmet tarafından ağırlanmış konukların yazılarından oluşan “Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” kitabı raflardaki yerini aldı! Arif Keskiner ve M. Melih Güneş’in birlikte hazırladıkları, Mitos-Boyut Yayınları’ndan çıkan “Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” kitabında; bu konukların yıllar sonra Nâzım, Vera ve onların eviyle ilgili kaleme aldığı anılar, okuyucularla buluşuyor.

Vera Tulyakova Hikmet, Nâzım Hikmet’in fotoğraflarını içeren 1977 ve 1978 yıllarına ait iki duvar takvimini, yıllar boyunca adeta bir müze ziyaretçi defteri gibi değerlendirdi ve evinde ağırladığı bazı konuklarının imzalamasını, içinden geçenleri kısaca yazmalarını sağladı. Kendileri de bu konukların arasında bulunan Arif Keskiner ve M. Melih Güneş ise; yaklaşık 40 yıl sonra, takvimde imzası bulunan ya da Tulyakova’nın ağırladığı onlarca kişiye ulaşarak, Nâzım ile Vera ve onların evlerine dair kendi hikâyelerini aktaran bir hafıza-belge kitabı oluşturdu.

“Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” kitabında; Nâzım Hikmet’in Moskova’daki evini ziyaret etmiş, karısı Vera Tulyakova Hikmet tarafından ağırlanmış bu konukların anı ve gözlemlerini anlatan, birbirlerinden bağımsız kaleme aldıkları anılar yer alıyor. Konukların el yazılarıyla yazdıkları notları, bugüne kadar görülmemiş fotoğrafları da ilk kez günışığına çıkaran ve Nâzım Hikmet’in etkilerinin izini sürerek, bunların kaybolmadan belgelenmesini amaçlayan “Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrası’nda”; aynı zamanda tarihe önemli bir kayıt sunan bir belge-kitap olma niteliği taşıyor.

Svetlana Uturgauri’nin önsözünü yazdığı kitapta; A. Kadir, Adalet Ağaoğlu, Aziz Nesin, Anna Stepanova, Ara Güler, Arif Keskiner,  Ataol Behramoğlu, Can Dündar, Coşkun Aral, Fatma Girik, Genco Erkal, Hakan Aksay, Hülya Arslan, Orhan Kemal, İlki Güneş Fenercioğlu, İrina Fedyunina,  M. Melih Güneş, Mergül Kotil, Nadyejda Litvinova, Naum Kleyman, Nazar Büyüm, Nebil Özgentürk, Necati Şahin, Nedim Gürsel, Ömer Polat, Şanar Yurdatapan, Türkân Şoray, Uğur Büke, Vera Tulyakova Hikmet, Yavuz Tanyeli, Zeliha Berksoy ve Zeynep Oral’ın anıları ve söyleşileri bulunuyor.

Mitos-Boyut Yayınları’ndan çıkan “Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” kitabına eşlik eden aynı başlıklı sergi ise; kitabın çıkışıyla eşzamanlı olarak, Şişli Belediyesi tarafından tamamlanan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde açıldı. Adı konulmamış bir Nâzım Hikmet Ev-Müzesi’nin, kendiliğinden ortaya çıkan ziyaretçi defterinin yapraklarından oluşan sergi, 28 Şubat 2016 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Karanlık Görev - Age of Shadows (2017) Anadolu Leoparı (2022) Hatır - Memory (2024) Başımın Belası - Tumbledown (2016) Camille Claudel 1915 (2013) Asfalt Çiçekleri (2014)

Leave a comment