GRİNİN ELLİ TONU

– Monarşik sistemle yaklaşık altı asır yönetilen bir toplumda, biat kültürünün bu derece gelişkin olduğunu düşünürsek, antropolojik ölçekte bu durumun insanların hayatına cinsel fantazi olarak entegre olabileceğini de düşünebiliriz.-

Yüksek Lisans sınıfından arkadaşım sevgili Sercan Turan’ın filmle ilgili yorumu ile başlamak isterim. Facebook sayfasındaki film yorumu şu şekildeydi;

‘Grinin elli tonunu özetliyorum: Adam kadının canını yakar. Kadın bunu mu yapmak istiyorsun diye sorar. Adam evet der. Kadın gider. Kadın bunu filmin başında sorsa 2 saatimi çalmamış olacaklardı.’

Zannediyorum ki, filmle ilgili çoğu kişinin fikri buna benzerdi. Bense tamamen farklı bir gözle seyrettim. Oyunculuk performanslarını özellikle çok beğendim. Sinema filmlerinde yakın çekimlerde duygu yansıtmak büyük yetenek gerektirir diye düşünüyorum. Başrollerdeki oyuncuların da karakterlerin hislerini yansıtmada çok başarılı olduklarını gördüm. Tabii ki bu hissi uyandırmada Jamie Dornan’ın yakışıklılığı ve Dakota Johnson’ın çekiciliği de etkili olmadı değil…

Aynı adlı romandan sinema perdesine uyarlanan ve yönetmenliğini Sam Taylor-Johnson’ın yaptığı film, ekstrem bir cinsel fantazi olan efendi-köle ilişkisi tabanında gelişen bir aşk hikayesini anlatıyor. Aslına bakarsanız aşk hikayesinin temelleri bu filmde atılıyor ve roman serisinde olduğu gibi devam bölümlerinde aşkın nasıl geliştiğini ancak anlayabileceğiz sanırım.

Yer aldığım sosyal sorumluluk projeleri, toplumsal araştırmalar ve dernek faaliyetleri sayesinde toplumumuzun cinsel yönelimleri konusunda fikir sahibi olduğumu söyleyebilirim. Grinin Elli Tonu’nda beyaz perdede görünen efendi-köle ilişkisinin hayatımızın, toplumumuzun içinde yer almadığını düşünürsek yanılmış oluruz. Ayrıca monarşik sistemle yaklaşık altı asır yönetilen bir toplumda, biat kültürünün bu derece gelişkin olduğunu düşünürsek, antropolojik ölçekte bu durumun insanların hayatına cinsel fantazi olarak entegre olabileceğini de düşünebiliriz. Demem o ki, günümüz Türkiyesi’nde de cinsel fantazi bakımından büyük ekstremler ve çeşitliliklerin de olduğu kesin.

Sonuç olarak ben Grinin Elli Tonu’nu duygusal buldum. Beğendim. Oyunculukları beğendim ve pornografik bulmadım. Herşey dozundaydı diye düşünüyorum. Tavsiye ediyorum.

BİRAZ DA TELEVİZYON

Son zamanlarda ülkemiz ekranlarına en çok gündem oluşturan yapımlardan biri şüphesiz ki tarz yarışmaları. Değerli okurlar, size tek sorum şu, bir gencin bulunduğu topluma ne kattığı, ne ürettiği, katma değerinin ne olduğu mu önemli, yoksa ne giyindiği mi? Sizce ne giyindiği daha önemli bir mevzu ise ve genç kızların tarzlarının ülke gündemini oluşturması gerekliliğine inanıyorsanız bence yazının geri kalanını okumayınız.
Tarz yarışmalarından çıkarımlarım çok net. Genç nesil bir ülkenin umududur, geleceğidir. Öyle bir genç nesil düşünün ki, okumuyor, aydınlanmıyor, paylaşmayı bilmiyor, duyarsız ve bencil. Bu profilde bir gençlik ülkesine, dünyaya yarar sağlayabilir mi? Asla sağlayamaz. Ne yazık ki bahsettiğimiz yarışmalarda yarışmacı sıfatı ile izleyiciyle buluşan kızlarımızın ortak sıfatları, saygısız, görgüsüz, küstah ve bencil. Tarz yarışmalarını kınıyorum.

Sizlerden ricam, okuyan, aydın ve saygılı bir nesil için elimizden geleni yapalım. Anadolu örf ve ananelerini yaşatalım. Herşey ailede başlar. İhtiyacımız olan tek şey biraz daha farkındalık.

En derin sevgi ve saygılarımla…

GÖKSEL AKSEL

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Başımın Belası - Tumbledown (2016) Sevda Mecburi İstikamet (2023) Mumyalar - Mummies (2023) Ay’ın Sırrı - Moonwalkers (2017) Rock’n Roll (2017) Müttefik - Allied (2016)

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment