Los Angeles Times
Pixar, ‘Good Dinosaur’ ile sınırları yeniden çiziyor
Rebecca Keegan
Pixar redraws the lines for its ‘Good Dinosaur’

“The Good Dinosaur” (Pixar, Disney/Pixar) filminde; Arlo isminde 21 metre uzunluğundaki
Apatosaurus türü olan genç bir dinazor, Spot adında bir çocukla arkadaş olur.

Pixar filmi “The Good Dinosaur”un şimdi yeni bir ailesi — ve yeni bir hikayesi var.

İlk yönetmenlik denemesini gerçekleştiren Peter Sohn, 2000 yılından beri, Emeryville, Kaliforniya’da stüdyo sanatçısı olarak çalışıyordu. Pixar filmin ilk yönetmeni olan Bob Peterson ile, 2013 yazında yaratıcı endişelerden ötürü yolları ayırınca,  Shon, resmi olmayarak bu görevi üstlenmişti.
Son bir yılda, Sohn sessizce hikayeyi düzene soktu, 2015 Kasım’da vizyona girmesi için
hazırlamaya başladı ve hikayeyi genç bir dinozorla bir çocuğun arkadaşlığını anlatan bir komedi haline getirdi.

Geçen hafta kendisiyle yapılan röportajda “Hikayenin kalbi hala aynı,” diyor Sohn. “Konu hep bu genç dinozorun büyümesiyle ilgiliydi. Ama dünya çok değişti. Tabiat da bir karakter haline geldi.”

Animasyonlarda yönetmen değişikliği normaldir. Yapım süreçleri bir insanın yaratıcılık ve
yönetmenlik olarak dayanıklılığını test edebilir. “The Good Dinosaur”  stüdyonun son sekiz
filminden değişikliğe uğrayan dördüncü filmi.
Ancak bu hareket, Pixar’a ve aile şirketi, Walt Disney Co.’ya baş ağrısı verdi. Bu da “The Good Dinosaur’un” gösterim tarihini Mayıs 2014 yılında 18 ay geriye attı.

Bu zamanlama, Pixar’ı 2014 yılında filmsiz bıraktı ve Andrew Stanton’un beklenen filmi “Finding Nemo”nun devamı olan, “Finding Dory”i,  2016’ya attı ve şirket 50 çalışanını açığa almak zorunda kaldı.
Stüdyonun genel müdürü ve prodüksiyonun yapım başkanı Jim Morris, “Pixar için çok dramatik bir olaydı,” diyor. “Şirket zor bir duruma girdi. Bir çok stüdyo, ‘Film güzel. Kötü değil.’ derdi. Ve kötü de değildi; ama muhteşem de değildi. Biz muhteşem bir film yapmak istedik.”

O zamanlar, Pixar’ın liderleri, stüdyo başkanı Ed Catmull da dahil, Peterson’ın yaratıcı anlamda çıkmaza girdiğini ve hikayeyle ilgili önemli kararları vermekte çok yavaş olduğunu hissetti.

Sohn, Peterson’ın yardımcı yönetmeni olarak, bir bakıma Pixar’ın vekili olarak görev yapıyordu.
Peterson’ın versiyonunda, Dünya’ya bir asteroid çarpmıyor ve dinozorların soyu tükenmemiş oluyor; Lucas Neff tarafından seslendirilen, genç bir Apatosaurus olan Arlo, Spot (Benjamin Bogas) adında bir çocukla dostluk kuruyor.

Sohn, Peterson’un bazı önemli fikirlerini değiştirdi. Mesela dinozorları amiş çiftçiler gibi
modelleme fikrine yeni elementler ekledi ve tabiata, filmin düşmanı şeklinde davranmayı seçti.
“Bob görevden alındığında, filmi elimden geldiğince desteklemeye çalıştım,” diyor Sohn. “Bu çocuğun ve bu filmin büyümesi lazımdı. Buna nasıl sahip çıkacağımla ilgiliydi… Orijinal versiyona sadık kalarak daha da iyileştirmek istedim.”

Filmi devralan 37 yaşındaki Sohn, yeni jenerasyon yönetmenlerden biri haline geliyor ve 40’lı yaşlarının sonlarında olan Stanton, Pete Docter ve “Toy Story 3” yönetmeni Lee Unkrich gibi isimlerle birlikte anılmaya başlanıyor.
Bronx’ta, Kore göçmeni bir ailede doğan Sohn, Kaliforniya Sanat Enstitüsü’nde animasyon okurken, yaz işi olarak Brad Bird’ün kült klasiği  “Iron Giant”ta çalıştı.
Pixar’da ise Sohn, sanat, hikaye ve animasyon departmanlarında öne çıktı ve 2009 kısa filmi “Partly Cloudy”i yöneterek stüdyonun büyük gözlü çoşkun karakteri olarak anılmaya başladı. Sohn, bir Pixar karakterine ilham bile oldu: Russell, “Up” filminin hevesli kaşifi…

“The Good Dinosaur” Arlo adında kocaman kalpli neşeli bir Apatosaurus’un  maceralarını anlatıyor. (Pixar)

“Onun sıcak, açık, masum bir dünya görüşü var ve bunu mizaha dönüştürebiliyor,” diyor Morris, Sohn hakkında.

Yapımcı Denise Ream’e göre, Sohn “Good Dinosaur” işini, geçtiğimiz yaz, olası yeni bir versiyonun prezantasyonunu yaptıktan sonra aldı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
85 Yazı - Summer Of 85 (2020) Küçük Anne - Petite Maman (2021) Kanıma Gir - Let Me In (2011) Addams Ailesi 2 - The Addams Family 2 (2021) Derin Tehlike - Beneath the Surface (2024) Köşk-ü Ammar (2022)

Leave a comment