Atilla Dorsay’ın yeni kitabı “EMEK Yoksa Ben de Yokum” Bir Kültür Semtinin Çöküşü tüm kitapçılarda.

İstanbul’un ve özellikle Beyoğlu’nun çehresi kentsel dönüşüm ve imar planlarıyla hızla değişiyor. Kentin simgesi niteliğindeki bazı yapılarda bu değişimden payını alıyor. EMEK sineması da bunlardan biri. Yıkım kararı protestolarla karşılansa da EMEK sinemasının yıkımı durdurulamadı. Böylece bir tarihi ve kültürel değerimize daha veda ettik. Atillâ Dorsay’ın yıkılan EMEK Sineması çevresinde, dünden bugüne Beyoğlu’nun geçirdiği bütün değişimleri de fotoğraflarla destekleyerek hazırladığı bu kitap, bir kültür semtini kurtarmak üzere verilen çabaları da topluca gösteriyor.

Emek Yoksa Ben de Yokum

Atilla Dorsay, geçen Nisan ayında Emek Sineması’nın yıkımı üzerine gazetesi Sabah’ı bıraktığında okurlarına verdiği sözleri tutuyor. Önce İstanbul’un genel gidişi üzerine Quo Vadis İstanbul – İstanbul, Nereye? (Remzi) kitabını çıkaran yazar, şimdi de Beyoğlu üzerine Emek Yoksa Ben de Yokum kitabını çıkarıyor.

Ocak başında kitapçılara gelecek olan bu (yazarın deyişiyle) “50 bilmem kaçıncı” kitabının alt başlığı “Bir Kültür Semtinin Çöküşü” (Kırmızı Kedi Yayınları). Dorsay, son yıllarda özellikle Beyoğlu’nun bir kültür adası olmaktan çıkışı ve de uzun zamandır plânlanan “Emek cinayeti” ile ilişkili yazılarına yer veriyor, bu acıklı sona nasıl adım adım yaklaşıldığını belgeliyor. Kitapta yazarın bakışıyla çizilmiş birer Kadir Topbaş ve Ahmet Misbah Demircan portresi, Emek için başbakana yazdığı özel mektup, Emek Sineması mimarı üzerine bilgiler ve o salonla ilişkili birçok anı ve resim var.

Ayrıca İKSV’nin ve festivallerin Beyoğlu’na ve kente katkıları üzerinde de geniş biçimde duruluyor ve anılar naklediliyor.

Ve yazarın asıl dileği de şu: Bu kitabın yerel seçimlerin eşiğinde seçmene bir uyarı görevi yapabilmesi. Ve de İstanbul, Beyoğlu, kültür ve sinema aşıklarınca özellikle okunması.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Direniş: Karatay Zebani - The Stranger (2016) Yeni Yıl - Hjem Til Jul - Home For Christmas (2011) Kusursuzlar (2014) DELİ KAZIM (2022) Ben Dört Numara - I am Number Four (2011)

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment