2007 yılından sonra setlere uzun bir ara veren  Robert  Redford, beyazperdeye geri döndü. Yaptığı çalışmalarla hep adından söz ettiren efsanevi oyuncu Sona Doğru (All Is Lost) adlı filmiyle kariyerinde bir risk aldığını söylüyor. Filmde tek kast olan Redford neredeyse tüm yükü de kendisi taşıyor. Oscar kulislerinde adı geçen oyuncu sahnelerin tamamının su üstünde çekildiği filmin herkes için oldukça yorucu geçtiğini belirten Robert  Redford, “Çekimlerin başından sonuna kadar hep ıslaktım ya da bir aksiyon sahnesi çekiyordum” diyor.
J. C. Chandor’un yönettiği ve Robert Redford’un oynadığı Sona Doğru (All Is Lost), 15 Kasım 2013’de Chantier Films dağıtımıyla Chantier Films tarafından vizyona çıkarılıyor. Filmde  deneyimli denizci olarak perdeye yansıyan Robert Redford, tek başına çıktığı Hint okyanusunda çok sevdiği  12 metrelik teknesinin içinde uyurken, güçlü bir sarsıntıyla uyanır. Teknesi  bir sevkiyat konteynerine çarpmıştır ve tekne su almaya başlar.  Çarpma nedeniyle su almaya başlayan teknesini  ve kendini kurtarmak için yoğun çaba sarf eden Redford, Teknesinin zarar gören bölümünü tamir etmekte her ne kadar başarılı olsa da yaşına rağmen edindiği denizcilik bilgisi ve gücü onu fırtınadan kurtarmaya yetecek midir?
Navigasyon aletleri ve telsiz ekipmanı  de bozulan adam bilmeden şiddetli bir fırtınaya doğru yol almaktadır. Bir yandan çok sevdiği teknesindeki deliği kapatmaya uğraşırken bir yandan da çarpışma sebebiyle şiddetli fırtınaya kapılan sanatçı  ölümle kalım, arasında yoğun bir çaba harcamaya başlar. Gerilim dolu bir deniz macerası böylece başlamış olur.  Film , hayatta kalmak için elinden geleni yapan kahramanımızın ölümle yüzleşmesini çok farklı bir şekilde ele alıyor. Redford’un  denizin ve doğanın ona acımasızca davrandığı her şeye deneyimli bir şekilde karşılık vermesi onun yetenekli, hünerli, kendinden emin bir denizci olduğuna seyirciyi inandırıyor.
En İyi Orijinal Senaryo dalında Oscar’a adayı olan “Margin Call” filminin senarist ve yönetmeni J. C. Chandor yine iddialı filmi “Sona Doğru” ile bir kez daha karşımızda. Cannes Film Festivali gösterimi ardından övgüler toplayan film başrolündeki Robert Redford’un performansı için Oscar’lık bir film yorumlarını aldı.
Bu hafta vizyona giren diğer filmler ise :
Direniş Günlerinde Aşk
Olivier Assayas’ın yönettiği ve Clement Metayer, Lola Creton, Felix Armand ile Carole Combes’in oynadığı Direniş Günlerinde Aşk (Apres Mai – Something In The Air),
Sevgi Taşı:  Ahmet Hoşsöyler’in yönettiği ve Gökhan Mumcu, Zelal Dere, Mehmet Ulay ile Suat Ergin’in oynadığı Sevgi Taşı (Kevirê Evînê), Farklılıklarla bezenmiş bir toplumun birlikte yaşayıp, aşkı, sevgiyi birlikte nasıl daha güçlü kılabileceğini anlatmaya çalışan bir film. Binlerce yıl öncesinden günümüze bir kent: Diyarbakır. Romalılardan İran Safevi Devletine kadar bir çok ırktan, dinden halklar kente egemen oldular ama bu kentte binlerce yıl değişmeyen, dünyada kurulan birçok yeni ülkeye örnek olan bir şey vardı: Birlikte yaşamak.
Su ve Ateş:  Özcan Deniz’in yönettiği ve Özcan Deniz, Yasemin Allen, Pelin Akil ile Burçin Birben’in oynadığı Su ve Ateş,  Bir aşk ve bir şehir, bir erkeği ne kadar değiştirir? Kaderinden kaçarken aşka tutulan bir adamın hikâyesini konu alan filmde, tutkulu bir aşkın alt üst ettiği hayatlar ve bu hayatların nasıl dağıldığı anlatılıyor.
8 yıl süresince İngiltere – Türkiye hattında gelişen tutkulu bir aşkın hikâyesi ile birlikte, Türkiye’nin feodal yapısı da farklı bir bakış açısıyla işleniyor.
Hayatboyu, Aslı Özge’nin yönettiği ve Defne Halman, Hakan Çimenser, Gizem Akman ile Onur Dikmen’in oynadığı Hayatboyu, Sorunlarının çözümü ayrılık olabilecekken birbirlerinden kopamamanın duygusal sıkışıklığını yaşayan evli bir çiftin hikâyesi.
İyi Seyirler
.Sadık Özcan

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Koruyucu - Safe (2012) Ölüm Kapanı - Don’t Click (2013) Sen Benimsin A Bigger Splash (2016) Çılgın Kamp (2015) Şeytanın Kapısı - The Devil’s Doorway (2019) Sadece Bir Gece (2022)

Leave a comment