Anadolu’nun zirvesi Erzurum’da 2006 yılından bu yana , her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Uluslararası Dadaş Film Festivali’nin bu yıl ki teması “Aşk ve Sevgi”. Kültür Bakanlığı kapsamında bu yıl  5.yapılacak olan  festival için son hazırlıklar tamamlandı.
20-24 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan festivale Türkan Şoray, Ertem Göreç, Atilla Dorsay, Burçak Evren, Duygu Sağıroğlu, Cemal Şan, Semih Kaplanoğlu, Reha Erdem, Yusuf Kurçenli, Levent Semerci, Hakan Algül, Murat Şeker, Zeynep Gülmez gibi sanatçı, yönetmen ve sinemacılar katılıyor. Tüm festivalin sunumunu ise  Mesut Yar üstleniyor.

20 Ekim 2010 Çarşamba günü gerçekleşecek olan  gala gecesinin onur konuğu Türkan Şoray. Şoray için hazırlanan “Onur günü”, Sultan’ın unutulmaz film afişleri ve  bu filmlerinde giydiği kostümlerden oluşan mini serginin açılışı ile başlayacak. Gece etkinlikleri ise Cahit Berkay ve Emrah Karaca’nın film müziklerinden oluşan konseri ile devam edecek. Şoray’a, sinemaya adanan bir yaşamdan dolayı verilen ödülün ardından , sanatçının 1977 yılında rol aldığı “Dila Hanım” filmi gösterilecek.Türkan Şoray kıyafetleri ve film afişleri (Vadullah Taş arşivi)  sergileri festivalin kapanışına kadar katılımcılarla buluşturulacak.

Bir diğer onur ödülü ise bugüne kadar yapmış olduğu kurgu, senaryo yazarlığı ve 77 tane filme yönetmen olarak imzasını atmış, tam bir sinema emekçisi olan Ertem Göreç’e takdim edilecek. Festival süresince, Göreç’in Karanlıkta Uyananlar, Otobüs Yolcuları, Pamuk Prenses Yedi Cüceler adlı filmleri gösterilecek.

“Yönetmene Saygı” bölümünde onur ödülü alacak bir diğer yönetmen ise son zamanlarda “Bal” filmi ile birçok başarıya imza atan Semih Kaplanoğlu.

Festivalde 2009/2010 yapımı olan Bal, Cosmos, Yüreğine Sor, Nefes, Eyvah Eyvah, Aşk Geliyorum Demez filmleri yarışacak.
Festivalin  jüri üyeleri Atilla Dorsay, Duygu Sağıroğlu, Cahit Berkay, Oğuz Makal, Burçak Evren ve Zeynep Gülmez.  Sinemaya gönül veren katılımcılar, yarışan  filmleri Dadaş Sineması’nda izleyebilecek.

Ayrıca festivalde; Fransız Sinematek ve Türk Sinematek ile ilgili paneller yapılarak Fransız Sineması’nın klasik-yeni dalga filmleri izlenebilecek. Türk yapımı belgeseller ve TRT Çocuk Televizyonu tarafından hazırlanan çocuk filmleri de festival süresince gösterilecek. Oğuz Makal, Atilla Dorsay, Burçak Evren panelistler arasında yer alacak.

Festivalin beşinci yılında bir ilke imza atılarak “Sinema Okulu ve Atölye Çalışmaları” gerçekleştirilecek. 21 Ekim 2010 Perşembe Atatürk Üniversitesi Mavi Salon’daki Sinema Okulu etkinliğinde Burçak Evren (Sinema Tarihi), Atilla Dorsay (Film Analizi), Duygu Sağıroğlu (Yönetim ve Senaryo), Cahit Berkay (Sinemada Müzik), Mesut Yar (Tv Programcılığı), Oğuz Makal (Sinema Kuramı) eğitmen olarak yer alacaklar.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Görünmeyenler (2012) Karayel Poyraz (2015) Resident Evil: Raccoon Şehri - Resident Evil: Welcome to Raccoon City (2021) SAINT OMER (2023) Benim Tatlı Diş Perim - My Fairy Troublemaker (2023) Ruhlar Oteli - The Innkeepers (2012)

Leave a comment