3 HARFLİLER “MARİD”
O ki onların en belalısı idi..

MARİD:
Kur’anda  Saffat Ayetinde adı geçen CİN.

Saffat 7:
…ve (gökyüzünü) itaat dışına çıkan her şeytandan koruduk. (ve hıfzam min külli şeytanim marid)

MARİD’lerin sayıları azdır ama en güçlü cin türü olarak görülür. Çok kuvvetli ve oldukça kibirli bir cin türüdür. Güçleri ifritlerden de fazladır.  Yeşil, siyah tenleri vardır. İblis’in ona karşı büyük nefret duyduğu söylenir.

MARİD (Osmanlıca Sözlük):
Azgın, sapkın.
İnad ve isyanda benzerlerinden çok ileri gitmiş olan.
Kibir, inad ve dinsizlikle tanınmış olan.

Yapımcılığını “GEN”, “MUSALLAT” ve “KANAL-İ-ZASYON” filmlerinin de yapımcılığını yapmış olan DADA FİLM’in yaptığı “3 HARFLİLER-MARİD” filminin çekimlerine 30 Nisan 2010 tarihinde başlandı. Filmin çekimleri İstanbul Kemerburgaz Göktürk’te yapılıyor.

Son yılların MUSALLAT’tan sonraki en iddialı korku filmi olma özelliği taşıyan proje MUSALLAT filminde ele alınan diğer alemden gelen CİN’leri ele alıyor. Modern bir çift ve arkadaşlarının bir gece boyu yaşadıkları kabusu çok gerçekçi anlatımı ve farklı teknikleri ile beyazperdeye taşıyacak olan filmin yönetmeni Arkın Aktaç.

Filmin görüntü yönetmenliğini Muharrem Dokur, senaristliğini Murat Toktamışoğlu yapıyor. Başrollerde Gülseven Yılmaz, Özgür Özberk, Serap Üstün, Taner Ertükler ve küçük oyuncu Kayra Simur yer alıyor. Yapımcılar Murat Toktamışoğlu, Alper Mestçi ve Serkan Balbal. Ortak yapımcı G-Unique Gülseven Yılmaz.

Öteki alemden bu aleme gelen korkutucu varlıkların insanlara yaşattıkları kabus dolu dakikaları, kaotik ortamı çok gerçekçi şekilde perdeye yansıtacak sahne ve planların yer aldığı film. Korku filmi meraklılarını ve özellikle MUSALLAT’ı beğenmiş olan seyircileri sinema salonlarına çekme iddiasını taşıyor.

Filmin senaryosu, 1990 yılında yaşanmış gerçek bir olayın gerçeğe çok yakın şekilde günümüze uyarlanması sonucunda yazılmıştır. Ayrıca filmde İslam aleminde CİN’ler konusunda yazdığı “CİNLERİN ESRARI” adlı kitabı ile tanınan İmam-ı Şibli’den yararlanılmıştır. İmam-ı Şibli CİNLERİN ESRARI kitabının orjinalini 880 yılında yazmıştır. Arapça orijinali Mısır Kahire İskenderiye Kütüphanesi’nde bulunan İmam-ı Şibli’nin ünlü eserinin Türkçe ilk baskısı 1979 yılında yayınlandığında büyük tartışmalara neden olmuş. Kitapta yer alan “Cin Çağırma Metotları” bölümü o yıllarda insanların cin çağırma çabaları nedeniyle yaşanan olaylar nedeniyle 1980 yılında yapılan 2. Baskıda yer almamıştır.

Çocukluğunuzda yaşadığınız bir kabus 20 yıl sonra tekrar başlasa, öteki alemden gelen belalı bir varlık size, sevdiklerinize musallat olsa ve bir gece boyunca korkutucu, güçlü ve vahşi varlığın oyunlarına teker teker kurban olsanız kendinizi nasıl hissedersiniz? Sorunun cevabı 24 Eylül’de tüm Türkiye’de vizyona girecek olan “3 HARFLİLER-MARİD” filminde sizi bekliyor olacak.

Film için internette paylaşılacak olan 40 bölümden oluşan bir mini “3 Harfliler” belgeseli de çekildi. Belgesel’de CİN’ler dünyası, varlıkları, insanlara musallat olma şekilleri, onlardan korunma yolları, yaşanmış gerçek olayların yaşayan kişilerin ağzından aktarımı gibi ilgi çekici ve bilgilendirici kısa videolar yer alıyor. Facebook’da 3 HARFLİLER grubu ve farklı paylaşım yolları ile bu videoların ve filmden önemli sahnelerin yayınlanmasına Mayıs ayı itibari ile başlanacaktır.

Filmin vizyon sonrası piyasaya çıkacak DVD’sinde CİN’lerden korunma duaları ve onların alemleri ve yaşamları ile ilgili bilgiler içeren videolar da yer alacaktır.

Filmin afişi ile ilgili olarak internet sitesinden farklı versiyonlar yayınlanarak seyircilerin seçimi dikkate alınacaktır.

FİLMİN KISA KONUSU

Ayla (Gülseven Yılmaz) kocası Serkan (Özgür Özberk) ile mutlu bir çifttir. Ayla 11 yaşında (Kayra Simur) öteki alemden gelen bir varlığın musallat olması ile kabus dolu bir 3 gün yaşamıştır. O günlerden bu günlere en önemli koruyucusu olan muskasını önceki gün kaybettiği için kendini korumasız ve çaresiz hissetmektedir. Serkan yeni bir muska yazması ve Ayla’yı rahatlatması için bu konularda ismi bilinen İzzet Hoca’yı (Ufuk Aşar) o akşam eve davet eder. Akşam yakın arkadaşları Meltem (Serap Üstün) ve Cem de (Taner Ertürkler) geleceklerdir. Ayla’nın yeniden başlayan kabusları ile herkesin aynı gece Ayla ve Serkan’ın evinde yaşayacağı kabus dolu dakikalar öteki alemden gelen varlığın gücünü ve zalimliğini herkese gösterecektir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen            : Arkın Aktaç
Yapımcılar            : Murat Toktamışoğlu, Serkan Balbal, Alper Mestçi
Öykü ve Senaryo        : Murat Toktamışoğlu
Görüntü Yönetmeni    : Muharrem Dokur
Oyuncular            : Gülseven Yılmaz (Ayla), Özgür Özberk (Serkan),
Serap Üstün (Meltem), Taner Ertürkler (Cem),
Ufuk Aşar (İzzet Hoca) ve Kayra Simur (Küçük Ayla)
Kurgu                : Goncagül Aköz
Müzik                : Reşit Gözdamla
Grafik Animasyon        : Kaan Kaner
Yönetmen & Yapımcı     Yapım Şirketi        : DADA FİLM, ÖRÜMCEK YAPIM
Ortak Yapımcı        : G Unique- Gülseven Yılmaz, Contact Prodüksiyon
Konu Danışmanı        : Celalettin İpekbayrak
Çekim Süresi        : 3 hafta
Kopya sayısı         : 80
Süre             : 80 dk.
Vizyon Tarihi         : 24 Eylül 2010
Dağıtım Şirketi        : TİGLON
FİLMDEN KISA NOTLAR

Film yönetmen Arkın Aktaç’ın ilk uzun metraj sinema eseri.
Görüntü Yönetmeni Muharrem Dokur daha önce Kanal-i-zasyon ve Süpürrr filmlerinde görüntü yönetmenliği yaptı.
Senarist Murat Toktamışoğlu daha önce GEN’in senaryosunu yazdı.
Yapımcılardan Alper Mestçi daha önce MUSALLAT ve KANAL-İ-ZASYON filmlerinin yönetmenliğini yaptı.
DADA FİLM; GEN, MUSALLAT ve KANAL-İ-ZASYON filmlerinin de yapımcısı.
ÖRÜMCEK YAPIM; DERSİMİZ ATATÜRK filminin yapımcılarından.
Filmin bazı önemli sahneleri başka hiçbir ışık kaynağı kullanılmadan farklı bir teknikle sadece MUM IŞIĞI ile çekildi.
Filmde Türkiye’de ilk kez farklı ve yeni kamera açıları ve çekim teknikleri kullanıldı.
Filmin çekimleri öncesinde tüm set ekibi ve film için dua okundu ve muska yazıldı.
Filmin ön yapım aşamasında konunun detaylarına fazla giren bazı ekip üyeleri kısa dönemli psikolojik sıkıntılar yaşadı.
Film ekibinde CİNLER âlemine inanmayan hiç kimse yok.
Filmde seyircilerin etkilenip kendi kendilerine denemelerini engellemek için gerçek CİN çağırma metodu canlandırılmadı. Filmin CİN çağırma sahnesinde gerçek ritüele benzer ama farklı bir yöntem canlandırıldı.
Film ekibinin bazı üyeleri ve bazı oyuncular artık garajlardan, banyodan, aynalardan, evde yalnız kalmaktan korkuyor.
Filmde 11 yaşındaki Ayla’yı canlandıran Kayra Simur başarılı performansı ile herkesi etkiledi. Kayra Simur’un makyajlı hali ve bakışları setteki oyuncuların rol yapmaya gerek kalmadan korkmaları için yeterli oldu.
Filmde öteki âlemden gelen varlığın konuşmaları için Arapça ile karışık yeni bir dil oluşturuldu. Varlığın konuşmaları filmde Türkçe altyazı ile verilecek.
Film başarılı olursa üçleme olarak düşünülen serinin ikinci filminde CİN çıkarma ve üçüncü filmde CİN’lerin intikamı konuları işlenecek. Üç film bir bütünün parçası olarak düşünüldü.
Sette her gün başlangıç ve bitişte Ayet-el Kürsi, Felak ve Nas Sureleri okunuyor.
Set ekibinin önemli bir kısmında yönetmen, yapımcı, senarist ve oyuncuların yanlarında Ayet-el Kürsi, Felak ve Nas Sureleri bulunuyor.
Filmde yaratığı oynayan oyuncunun makyajı 5 saatte tamamlanıyor. Göz, kulak ve dişler için özel tasarım protezler kullanıldı.
Filmde Kaan Kaner tarafından duvardan ve insanların içinden geçen yaratık figürü oluşturuldu. Korkunun dışında aksiyon öğeleri de taşıyan film soluksuz bir seyir keyfi vaad ediyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Lanetli Göl - Monstrous (2022) Azaim: Cin Mezarlığı (2022) Fırtına / Bahoz (2008) Kötü Alışkanlıklar - Entre Tinieblas (2022) Papatya (2017) Joy (2016)

Leave a comment