Türk Sinemasının var oluşunun 100. yılını idrak ettiğimiz 2014 yılında her geçen gün kendini yenileyen Türk Sineması yeni genç yönetmenlerle adeta sinemada çığır açtı diyebiliriz.
Korku filminden komediye, şarkılı türkülü aşk filmleri ile çocuk yaşta gelin yapılan kız çocuklarımızın dramını sinema perdesine çok güzel aktaran genç yönetmenlerimizi Türk Sinemasının 100.yılında gönülden kutluyorum.
Bilindiği üzere Türk Sineması yıl içinde hummalı bir biçimde film üretmek için yoğun çaba sarf eder. Bu çalışmalarında da genellikle Kültür Bakanlığının desteğini alan Türk film yapımcıları bir yıl içinde çektikleri filmleri her nedense yıl bitimine bir ay kala peş peşe vizyona çıkarmaya başlarlar. Örnek mi:
Geçen hafta vizyona çıkan filmlerin tamamına yakını yani tam tamına on tanesi Türk Filmi idi. İşte geçen hafta vizyona çıkan yerli yapım Türk Filmleri:
Ümmü Sıbyan
Efe Hızır’ın yönettiği ve Melisa Akman, Berkan Bulut, Rabia Kaya ile Mustafa Kırantepe’nin oynadığı Ümmü Sıbyan: Zifir, 21 Kasım 2014’de M3 Film dağıtımıyla AC Film tarafından vizyona çıkarıldı.Lise son sınıfta okuyan bir grup arkadaş, mezun olmadan önce son bir çılgınlık yapmaya karar verirler. Gece okula gizlice girip öğretmenler odasına girip parti yapacaklardır. Parti başlar, çok eğlenmektedirler, ta ki içlerinden biri yıllar önce okullarında intihar eden Kevser isimli öğrencinin ruhunu çağırmayı teklif edene kadar. Başta hiçbirinin ciddiye almadığı bu ruh çağırma seansı Kevser’in ruhunun gerçekten de gelişiyle kontrolden çıkar.
Asfalt Çiçekleri
Kamil Koç’un yönettiği ve Hilmi Korkmaz, Sema Şahingöz, Sinem İslamoğlu ile Semir Aslanyürek’in oynadığı Asfalt Çiçekleri, 21 Kasım 2014′de Roll Caption dağıtımıyla Eskimez Film tarafından vizyona çıkarıldı. Hasan, eşyanın sınırları ile kendi sınırları arasında varoluşsal ilişki kuran genç bir ressamdır. Haifa ise Fransa’dan doğu yolculuğuna çıkan Asfalt Çiçekleri adlı sokak müzisyenlerinin solistidir. Hasan ve kız arkadaşı bir gece Haifa ve arkadaşlarıyla bir üst geçitte karşılaşır. Bu karşılaşma Hasan’ın hayatında bir dönüm noktası olur. Kendi varoluş sancılarını anladığını düşündüğü Haifa’yı takibe başlar.
Karışık Kaset
Tunç Şahin’in yönettiği ve Sarp Apak, Özge Özpirinçci, Bülent Emin Yarar, Ulaşcan Kutlu, Aslıhan Kapanşahin, Burak Sarımola, Atilla Taş, Öznur Serçeller ile Sevinç Erbulak’ın oynadığı Karışık Kaset, 21 Kasım 2014’de Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı. Filmde Ulaş ile İrem’in 20 yıl önce başlayıp, günümüze dek gelen aşk serüveni fonda hepimiz için çok özel olan Türkçe pop müzik şarkılarının eşliğinde anlatılıyor. 13 yaşındaki Ulaş, güzeller güzeli İrem’e deliler gibi aşıktır ama çok da çekingendir. Bir gün, babasının tavsiyesine uyarak, İrem’e olan büyük aşkını bir karışık kasetle ilân etmeye karar verir.

Seni Seviyorum Adamım : Biray Dalkıran’ın yönettiği ve Barış Kılıç, Gizem Karaca, Ayşen Gruda, Yıldız Kültür, Serhat Özcan, Asuman Dabak ile Emre Koç’un oynadığı Seni Seviyorum Adamım, 21 Kasım 2014′de The Moments Entertainment dağıtımıyla VTR Production tarafından vizyona çıkarıldı.
Ünlü bir müzik yapımcısı iken, işini ve aşkını kaybeden Berk, İstanbul’u terk edip yeni bir hayat kurar. Kıbrıs’ta sakin sessiz ve yalnız bir yaşama başlar. 13 yıl boyunca da teknesinde ve evinde aradığı huzuru bulur. Hayatı 2001 yılındaki krizden sonra şimdi de başka bir kriz ile değişecektir. Deli dolu Ezel, Berk’i Kıbrıs sokaklarından İstanbul’a uzanan bir maceraya sürükler.

Kumun Tadı
Melisa Önel’in yönettiği ve Mira Furlan, Timuçin Esen, Ahmet Rıfat Şungar ile Mustafa Uzunyılmaz’ın oynadığı Kumun Tadı, 21 Kasım 2014′de M3 Film dağıtımıyla Bulut Film tarafından vizyona çıkarıldı. İnsan kaçakçılığı yapan kömür tüccarı Ali hesabına çalışan Hamit, kamyonetiyle kömür götürürken dönüşte kaçak göçmenler getirmektedir. Hamit’in tek tesellisi, yurtdışından bir araştırma projesi için gelmiş, botanik bilimci Denise’dir. Hamit ve Denise, geceleri denizin kenarında gizlice buluşurlar. Yeni bir grup mültecinin kasabaya gelişi ve mahsur kalmasıyla gerilim artarken ikilinin ilişkileri de kırılmaya başlar.

Deliha
Hakan Algül’ün yönettiği ve Gupse Özay, Derya Alabora, Esin Eden ile Cihan Ercan’ın oynadığı Deliha, 14 Kasım 2014’de UIP Filmcilik dağıtımıyla BKM Film tarafından vizyona çıkarıldı. Türkiye’de ilk kez bir kadın komedi oyuncusu kendi yazdığı karakteri beyazperdeye taşıdı. Deliha, biraz deli, çok matrak ve sahiden temiz kalpli bir genç kadının aşkı bulmaya çalışırken başından geçen komik olayları anlatıyor. Senaryosunu Gupse Özay’ın yazdığı filmde Deli kız Zeliha’nın hikâyesi arkadaşlarıyla falcıya gitmesiyle başlıyor. Yakışıklı Cemil ve erkek kardeşi Cemal o gün mahalleye bir fotoğrafçı dükkanı açıyor ve işler karışıyor.
Gizli Yüzler
Sümeya Kökten’in yönettiği ve Gülseven Yılmaz, Oğuz Galeli, Yeşim Ceren Bozoğlu ile Meriç Benlioğlu’nun oynadığı Gizli Yüzler, 14 Kasım 2014’de Ozen Film dağıtımıyla Cinemateque Distribution tarafından vizyona çıkarıldı. Zeynep, yakın arkadaşı Deniz’le yeni bir eve taşınır. Zeynep, taşındıkları bu evde huzurlu bir uyku düzeni sağlayamaz. Gördüğü kabuslar ve evde meydana gelen mistik ve rahatsız edici birtakım olaylar kafasını karıştırmaya devam eder. Düzenli bir şekilde gördüğü terapistine bu durumlardan bahseder ve yeni ilâçlarla uykusunu düzenlemeye, karmaşık hale gelen hayatını değiştirmeye çalışır.
Gece
Erden Kıral’ın yönettiği ve Nurgül Yeşilcay, Mert Fırat, Vildan Atasever, İlyas Salman, Ayça Damgacı, Hakan Yufkacıgil, Hakan Karahan ile Nur Sürer’in oynadığı Gece, 14 Kasım 2014′de Chantier Films dağıtımıyla Deniz Film tarafından vizyona çıkarıldı. Paramparça bir ailenin kaderinden nasibini almış evin büyük kızı Süsen… Çevresindeki her erkeği etkileyecek bir güzelliğe sahip Süsen’in, onunla aynı pavyonda çalışan kocası Yusuf ile çıkmaza girmiş bir evliliği vardır. Evlenip kendi yuvasını kurmak için ailesine karşı çıkmayı göze alır ama istediği hayatı kurmak hiç kolay değildir. Çünkü hayat bazılarına hep ters gider.

Evliya Çelebi: Ölümsüzlük Suyu : Serkan Zelzele’nin yönettiği ve Haluk Bilginer, Ahmet Kural ile Murat Cemcir’in seslendirdiği animasyon film 14 Kasım 2014′de Pinema Film dağıtımıyla Anibera Production tarafından vizyona çıkarıldı. Ölümsüzlük Suyu’nun peşinde olan Evliya Çelebi 17. yüzyılda Nil nehri kıyısında aradığını bulur, ancak kötü kraliçe, onun bu mutluluğu uzun uzadıya yaşamasına izin vermez ve Evliya Çelebi kendini uzun bir uykuda bulur. Uyandığında ise kendisini iki kıtanın kesiştiği İstanbul’da bulur. Günümüz İstanbul’unda uyanan Evliya Çelebi’ye hikâyede akıllı ve zeki olan on yaşındaki Can arkadaşlık eder.

Annemin Şarkısı
Erol Mintaş’ın yönettiği ve Feyyaz Duman, Zübeyde Ronahi, Nesrin Cavadzade ile Aziz Çapkurt’un oynadığı Annemin Şarkısı (Klama Dayîka Min), 14 Kasım 2014′de M3 Film dağıtımıyla Mintaş Film tarafından vizyona çıkarıldı. Ali, annesi Nigar’la beraber Tarlabaşı’nda yaşamaktadır. Doğu’da köylerinin boşaltılması üzerine göç ettikleri mahallede hayatları tekrar kesintiye uğramıştır. Şehirden uzak bir yere taşınmalarıyla beraber sorunlar başlar. Komşularının köye geri döndüğüne inanan Nigar, sabahları köyüne dönmek için hazırlanır. Bazı günlerse, kendini İstanbul sokaklarına atar. Ali, annesini mutlu etmeye çalışmaktadır
Gelelim bu haftaya bu hafta vizyona çıkan tek yerli yapım ise  “ Figüran ”.  Tolga Çetin’in yönettiği ve Ceyhun Fersoy, Serenay Aktaş, Ferdi Kurtuldu ile Erdal Cindoruk’un oynadığı Figüran, 28 Kasım 2014′de Pinema Film dağıtımıyla Bosphorus Film Makers tarafından vizyona çıkarılıyor. Dünyanın en sakar figüranı Mutlu, eşsiz bir senaryoya sahip olduğunu ve başrol oynayacak kadar yetenekli bir aktör olduğunu düşünmektedir. Setin altını üstüne getiren Mutlu ve ışık asistanlığı yapan Cempo, mesleklerinde en üste çıkmak için, kendi senaryolarını film çekmek istemektedirler. Bu plânlarını hayata geçirmek için, Mutlu’nun figüranlık yaptığı dizinin başrol oyuncusu Pelin Şafak’ı kendi projelerinde oynatmak istemektedirler.
Bakalım 2014 ün bitimine sadece 30 gün kala son dakikada vizyona çıkan yerli yapım Türk Filmleri hangisi olacak. Bunu da önümüzdeki hafta yazacağım Kritik de sizlerle paylaşacağım. Sinemayı seven herkese sineması bol iyi yıllar iyi seyirler dileğiyle..

Sadık ÖZCAN

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hobbit: Beklenmedik Yolculuk - The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) Sully (2016) Zamanın Tozu - I Skoni Tou Hronou - The Dust of Time (2009) Enkaz (2017) Resident Evil 5: İntikam - Resident Evil: Retribution (2012) Adım Adım: Işığa Giden Yol (2016)

Leave a comment