Yapımcı Faruk Aksoy’un yaklaşık üç yıldır özenle üzerinde çalıştığı İstanbul’un fethini anlatan “Fetih 1453” filmi hafta içinde sanatçılar ve sinema yazarlarının birlikte izlediği ilk seansla vizyona girdi. Film vizyona girmeden, vizyon öncesi internette ve ulusal kanallarda Frank Manları dönen  Fetih 1453 Yunanistan’ın büyük tepkisini çekmişti. Filmin vizyona çıkmasını istemeyen Yunanistan, içinde bulunduğu ekonomik kriz sebebiyle tepkisini daha ileriye götüremeden film vizyona girdi. Yaklaşık iki milyon dolarlık dev bütçesiyle  İlk kez bir Türk Filmi, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan gibi ülkelerde gösterime giriyor ve halktan görülmemiş büyüklükte talep görüyor. Bu konuda Aksoy Film mail ve mesaj yağmuruna tutuluyor. Geçtiğimiz Ocak ayında Avrupa dağıtımcısı ile bir araya gelen yapımcı Faruk Aksoy, eski Osmanlı Toprakları olan Balkan Ülkeleri’nden gelen yoğun ilginin kendisini çok heyecanlandırdığını ve büyük cesaret verdiğini söyledi.

Filmde yıkılamaz denilen Bizans surlarına vücuduna yediği onlarca oka rağmen Türk sancağını diken ve orada şehit olan Ulubatlı Hasan rolünü İffet’teki Cemil karakteriyle Türk halkından büyük sevgi ve taktir toplayan sinemanın ve Televizyon dizilerinin yeni starı İbrahim Çelikkol, oynuyor. Çelikkol, gerçekten rolünün hakkını vermiş. Kılıç kullanması, savaş sahnelerindeki O ruh hali sanki o yıllarda yaşamış ve gerçek savaşa katılmış hissini uyandırıyor insanda. Gerçekten İbrahim Çelikkol’u tebrik etmek gerekir. Savaş sahnelerinde  gözüme takılan Bizans askerleri ile Fatih Sultan Mehmet’in askerleri arasında yaşanan savaş da her iki taraf bir saniyeden daha az bir süre içinde kılıçları birbirlerine çatılmış öyle bekleşiyorlar ve hemen kılıçların şakır, şukur sesleri gelmeye başlıyor. Her halde o sahne çekilirken yönetmen “motor” diyene kadar geçen zaman olsa gerek bu kısmı kurguda kesselerdi iyi olurdu. Ayrıca savaşta şehit olan Fatih Sultan Mehmet’in askerlerini hemen oracıkta gömerlerken şehit olan askerlerin üzerlerine toprak atılıyor ve kamera geniş açı olarak tepeden çekiyor işte o toprak atma sahnesinde sözüm ona şehit olmuş ve gömülen bir Türk askeri üzerine atılan topraktan ötürü ölü olmasına rağmen tepki veriyor ve hareket ediyor (ayağını oynatıyor) bu sahnenin de kurguda kesilmesi gerekirdi ama yapılmamış. Fatih Sultan Mehmet rölünü İbrahim Çelikkol canlandırsaydı bence çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Yine de şimdiye kadar çekilen en güzel Fetih filmi diyebilirim. Zaten vizyona girdiği ilk üç günde sadece Nişantaşı Citys sinemasında 300 kişi filmi izlemiş. Bunu Türkiye geneline  yaydığınızda  filmin gişe hasılatı daha şimdiden iyi olacağa benziyor. Fetih 1453 filmi 2 milyon dolarlık bütçesiyle dikkat çekiyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yemekteydik ve Karar Verdim (2016) Kubilay (2010) Örümcek Adam: Eve Dönüş - Spider-Man: Homecoming (2017) Kirli Para - The Drop (2014) Othello (2023) Evde - Dans La Maison - In The House (2013)

Leave a comment