Yılmaz Güney Kültür Sanat Vakfı’nın katkılarıyla Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi (YÇKM) tarafından düzenlenen 2. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali’nde ödül kazananlar, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Kısa film, belgesel, fotoğraf, karikatür, öykü, Kürtçe ve Türkçe şiir ödüllerinin verildiği geceye Güney’in eşi Fatoş Güney, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile çok sayıda yönetmen, sinema oyuncusu ve sanatçı katıldı.
Derya Durmaz ve Attila Saral’ın sunucusu olduğu ödül töreni Yılmaz Güney’in konuşmalarının yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başlayan gecede ilk olarak Melike Demirağ ve Atilla Özdemiroğlu sahne alarak “Arkadaş” filminin görüntüleri eşliğinde “Arkadaş” şarkısını seslendirdiler. Melike Demirağ “arkadaş” filminin kendi hayatında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek Yılmaz Güney’in önemli bir “arkadaş” olduğunu söyledi.

Fatoş Güney etkinlikte emeği geçenlere, organizasyonu yapanlara teşekkür etti. Fatoş Güney ise, Yılmaz Güney’i anlatmanın çok zor olduğunu, onu anlatmak için projeler geliştirdiklerini söyledi. Yılmaz Güney eserlerinde hayatın yansımasının olduğunu, yaşama dair gerçeklerin tüm çıplaklığıyla yer aldığını dile getiren Fatoş Güney, Yılmaz Güney eserlerinde hiçbir şeyden çekinmeden, kişisel kaygı ve hesap yapmadan doğru olanı söylediğini aktardı. “Yüzünüze bir tokat gibi çarpar onun filmleri” diye devam eden Fatoş Güney, Yılmaz Güney sinemasının köklerinden kopmadan, özgün biçimde evrenselliğe ulaştığını ve Türkiye sinemasında dönüm noktası olduğunu vurguladı. Festivale katılan eserlerde de Yılmaz Güney’in sanat anlayışının yansıdığına dikkat çeken Güney, “Onun sinema ve sanat anlayışı genç kuşaklara örnek ve yol gösterici olmuş bile” diye konuştu.

Gecede ödül alanlar;
Türkçe Şiir Ödülü: Deniz Faruk Zeren, Ali Aktemur, Arzu Karadağ.
Türkçe Şiir Özendirme Ödülü: Hasret Güzelsöz,Mustafa Akyürek, Ahmet Demiroğlu, Namık Kemal Demir, Cengiz Sinan, Berdar Doğan
Kürtçe (Kurmancki) Şiir Ödülü:
Ercan Doğan- Hewarî
İlhamî Özer – Amin
Medya Adar Bozbay- Jînên  Jiyanê Dijwar
Öykü dalında
Murat Taş, Murat Türk, Sinan Tepe, Erkan Şemin, M. Ali Barış, Özlem Kavukç, Yakup Tekintangaç
Kısa Film dalında,
Orhan İnce, Ömer Çakan, Serhat Karaaslan, Bilak Akçay-Ayşenur Uyanık,  Hakan Berber, Merve Yıldıran, Fırat Yavuz,
Belgesel dalında
Amandine Faynot, Ayten Başer, Osman Şişman, Özlem Sarıyıldız, Evrehmu Baydemir, Abdurrahman Gök, Ubeydullah Hakan, Hasan Basri Özdemir, Özlem Sarıyıldız, Bettina Frese
Karikatür dalında
Vladimir Kazanevsky (Ukrayna), Oleksy Kustovsky (Ukrayna), Valentin Georgiev (Bulgaristan), Hamza Akın, Marian Avramescu (Romanya), Nodar Khodeli (Gürcistan)
Halit Kurtulmuş Aytoslu, Şevket Yalaz, Levent Gönenç Kürşat Çoşgun , Raul Alfonso Grisales (Kolombiya), Haydar Bayar, Raif Damar
Fotoğraf dalında
Ufuk Kıray, Serkan Çolak, Cüneyt Çelik, Nizami Çubuk, Nihat Karadağ, Eyüp Karakuş, Erdem Şahin, Barbaros Odabaş.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bob Marley: One Love (2024) Kurtuluş Hattı (2022) Mumya - The Mummy (2017) Her Şey Seninle Güzel (2018) Son Cellat (2008) Sils Maria ve Perde - Clouds of Sils Maria (2014)

Leave a comment